ΔΙΕΘΝΗ
26/07/2022 23:47

Ρωσία: Αποχωρεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024 - Αγνοια δηλώνει η NASA

Η Ρωσία ανακοίνωσε μέσω του επικεφαλής της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, πως θα αποχωρήσει μετά το 2024 από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Αγνοια δηλώνει η NASA για αυτή την απόφαση

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ρωσία: Αποχωρεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024 - Αγνοια δηλώνει η NASA
Πηγή: Associated Press
Ανάγνωση:

Η Ρωσία θα σταματήσει την εκμετάλλευση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά το 2024, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ. «Θα εκπληρώσουμε αναμφίβολα όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους μας» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Όμως η απόφαση για την αποχώρηση από τον σταθμό μετά το 2024 είναι ειλημμένη», διευκρίνισε.

Από την πλευρά της η NASA δηλώνει άγνοια περί του θέματος καθώς δεν έχει λάβει προσώρας «επίσημη» ενημέρωση για τη βούληση των Ρώσων να εγκαταλείψουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετά το 2024, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη αξιωματούχος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. «Δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη δήλωση από τον εταίρο μας σε ό,τι αφορά το σημερινό νέο», δήλωσε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) η Ρόμπιν Γκέιτενς, διευθύντρια για τον ISS στη NASA, σε διαστημικό συνέδριο στην Ουάσινγκτον. «Άρα θα συζητήσουμε περισσότερο τα σχέδιά τους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να παρατείνουν τον ISS έως το 2030, όμως ο νέος επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία θα σταματήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα «μετά το 2024». Απαντώντας σε ερώτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να δουν τους Ρώσους να αποσύρονται από τον ISS, η Ρόμπιν Γκέιτενς είπε: «Όχι, απολύτως όχι. Ήταν καλοί εταίροι, όπως όλοι οι εταίροι μας, και θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί, ως σύμπραξη, να λειτουργούμε τον διαστημικό σταθμό στη διάρκεια της δεκαετίας».

Ο διαστημικός σταθμός είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας διεθνούς συνεργασίας και η NASA έχει πει πολλές φορές πως δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη συμβολή διαφορετικών εταίρων. Από το 2030, η NASA υπολογίζει σε μια μετάβαση προς εμπορικούς σταθμούς, την ανάπτυξη των οποίων συνδράμει και τις υπηρεσίες των οποίων επιθυμεί να εκμισθώσει όταν αποσυρθεί ο ISS.

«Οι Ρώσοι, όπως όλοι μας, σκέπτονται τι θα έρθει για αυτούς», είπε η Ρόμπιν Γκέιτενς. «Ακριβώς όπως εμείς σχεδιάζουμε μια μετάβαση μετά το 2030 προς τους εμπορικούς σταθμούς σε χαμηλή τροχιά, [έτσι κι εκείνοι] έχουν ένα παρόμοιο σχέδιο. Άρα σκέπτονται επίσης αυτή τη μετάβαση». Ο Γιούρι Μπορίσοφ, ο επικεφαλής της Roscosmos, δήλωσε σήμερα πως οι Ρώσοι υπολογίζουν να δημιουργήσουν έναν «ρωσικό δορυφορικό σταθμό», που θα είναι «η βασική προτεραιότητα» του εθνικού διαστημικού προγράμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΡΩΣΙΑ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ NASA
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ