Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε αμερικανική αυξημένη επιτήρηση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Τουρκία προκαλώντας την έντονη δυσφορία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσγειώνεται στη νέα πραγματικότητα των συμφερόντων της Ουάσιγκτον στην περιοχή μας, που απέχει πολύ από τα δεδομένα της προνομιακής για τον ίδιο προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Τα μηνύματα, που έχει λάβει η Αγκυρα από τις ΗΠΑ αναφορικά με τα τουρκικά σχέδια για την επιβουλή της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας είναι ξεκάθαρα. Το Κογκρέσο προεξάρχοντος του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ φροντίζει να υποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο τον οδικό χάρτη συμμόρφωσης, απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει πρόσβαση σε αμερικανικά όπλα. 

Διαβάστε ακόμη: Ελλάδα - Τουρκία: Keep calm αλλά μηδενική ανοχή στις νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις το μήνυμα Μητσοτάκη - Δένδια προς την Μπέρμποκ 

Η αμερικανική κυβέρνηση όμως επαναχαράσσει την πολιτική της συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς και αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ, όπως οι Κούρδοι της Συρίας. Η ανακοίνωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Ντόναλντ Τραμπ το 2019 είχε ανάψει το «πράσινο» φως της τουρκικής εισβολής στις κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας. Από τότε μεσολάβησαν πολλά μέχρι η Ουάσιγκτον να διαμηνύσει στην Αγκυρα ότι δεν θα γίνει αποδεκτή νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων, παρά τη σχετική προαναγγελία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Στο πλαίσιο αυτό, είναι διάχυτη η ενόχληση στην Τουρκία για το συλλυπητήριο μήνυμα, που εξέδωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), η ενοποιημένη διοίκηση μάχης του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, για τη δολοφονία της αναπληρώτριας διοικήτριας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Σάλβα Γιουσούκ και δύο ακόμα μαχητριών των κουρδικών δυνάμεων ύστερα από επίθεση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε συριακό έδαφος.  

«H Σάλβα ήταν ένας κρίσιμος ηγέτης των SDF, που ηγήθηκε των δυνάμεων τους στη μάχη εναντίον του ISIS με αποκορύφωμα τον αγώνα για την ήττα της άθλιας ιδεολογίας τους στη Βορειο-Ανατολική Συρία από το 2017. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες αυτών των τριών μαχητριών των SDF, στους ανθρώπους στη βορειοανατολική Συρία και στους εταίρους μας στο SDF», ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου προκαλώντας την οργή των Τούρκων καθώς η τοποθέτηση της Ουάσιγκτον τους αιφνιδίασε. 

Τη δυσφορία της Αγκυρας έσπευσε να μεταφέρει ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στον Αμερικανό ομόλογο του Λόιντ Οστιν. Τη σκυτάλη πήρε η Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η οποία μέσω ενός βίντεο, ανέλαβε να δημοσιοποιήσει στη διεθνή κοινότητα το κλίμα της γενικευμένης δυσαρέσκειας του καθεστώτος Ερντογάν για την αμερικανική αναγνώριση στο πρόσωπο της Κούρδισας διοικήτριας. 

«Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ εξέδωσε συλλυπητήριο μήνυμα για μία τρομοκράτισσα του PKK/YPG, η οποία σκοτώθηκε στη στρατιωτική επιχείρηση, που οργάνωσε η Τουρκία στη Βόρεια Συρία. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ εγκωμίασε την Σάλβα Γιουσούκ, που ήταν γνωστή με το ψευδώνυμο Ciyan Afrin για το ρόλο, που διαδραμάτισε στη μάχη κατά του ISIS. Επιδείχτηκε μία τέτοια συμπονετική προσέγγιση στην τρομοκράτισσα του PKK/YPG παρά τις ανησυχίες της Τουρκίας. Η Γιουσούκ είχε εμπλακεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις, που οργανώθηκαν μεταξύ 2000-2001 στην Τουρκία και μάλιστα είχε αποδεχτεί ότι πήρε μέρος στις επιθέσεις σε χωριά και αστυνομικούς σταθμού», αναφέρεται στο βίντεο, στο οποίο επισημαίνονται και τα ακόλουθα:  «Η οργάνωση YPG είναι o βραχίονας του PKK στη Συρία. Η στήριξη των ΗΠΑ στη SDF, που ελέγχεται από την YPG ενέτεινε τις σχέσεις τους με την Αγκυρα. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ αναγνωρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση. Στην άνω των 35 ετών τρομοκρατική δράση της κατά του τουρκικού κράτους είναι υπεύθυνη για το θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων, γυναίκες, παιδιά και βρέφη». 

Τη «γραμμή» της Αγκυρας για το θέμα αυτό, που πραγματικά έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την Τουρκική Προεδρία, είχε περάσει νωρίτερα στην ιστοσελίδα του το «TRT World» με δημοσίευμα, υπό τον τίτλο, «Η συμπάθεια της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ προς τους τρομοκράτες του YPG/PKK έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον». Το εισαγωγικό μέρος του δημοσιεύματος είναι χαρακτηριστικό: «Η υπόσχεση, που δόθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την ηγεσία του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση κάθε είδους τρομοκρατίας καταρρίφθηκε καθώς η CENTCOM έστειλε συλλυπητήρια μηνύματα στις οικογένειες των σκοτωμένων τρομοκρατών του PKK. Από τότε που ξεκίνησε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ εργάστηκαν σκληρά για να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως κράτος που ΄΄υποστηρίζει την τρομοκρατία΄΄. Μετά από προσεκτικότερη θεώρηση, η πραγματική στάση της Ουάσιγκτον αποκαλύπτεται όταν πρόκειται για την υποστήριξή της στην τρομοκρατία στη βορειοανατολική Συρία, όπου υποστηρίζει το YPG, τη συριακή πτέρυγα του PKK, μια γνωστή τρομοκρατική οργάνωση, που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες- μακρά εκστρατεία τρομοκρατίας κατά της Τουρκίας με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες θανάτους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών».

Οι Τούρκοι καταλογίζουν στις ΗΠΑ, οι οποίες «επέμεναν εδώ και καιρό ότι οι λεγόμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δεν αποτελούνταν από τρομοκράτες του PKK», ότι ενώ η Τουρκία τους παρείχε ισχυρές αποδείξεις ότι οι SDF ήταν, πράγματι, παρακλάδι του PKK, «συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη συριακή τρομοκρατική οργάνωση ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων για να την οπλίσουν, παρά το γεγονός ότι το PKK έχει καταχωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση εντός και από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA