Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο υψηλός πληθωρισμός είναι με διαφορά οι σημαντικότερες πηγές ανησυχίας για τους Γερμανούς, ειδικά εν όψει του χειμώνα, σύμφωνα με έρευνες. Οι καταναλωτές αλλάζουν ήδη τις συνήθειές τους, ενώ αρνούνται για την ώρα να θυσιάσουν τις διακοπές τους. Πάνω από το - απαγορευτικό - επίπεδο των 200 ευρώ ανά MWh κινείται για άλλη μία φορά η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς η Ρωσία συνεχίζει το «μαρτύριο της σταγόνας», διοχετεύοντας φυσικό αέριο στο 20% της δυναμικότητάς του, με την επίκληση «τεχνικών λόγων». 

Διαβάστε ακόμη: Μαξιμιλιανός: Τα γερμανικά «χαστούκια» στην Αγκυρα και οι προτάσεις - έκπληξη του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ

Την ίδια στιγμή, οι υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου  της Γερμανίας, της μεγαλύτερης Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζουν πληρότητα 68%  - αλλά  το ποσοστό αυτό ενδέχεται να υποχωρήσει μετά τις μειωμένες ροές μέσω του Nord Stream 1. Έτσι, η Γερμανία, η πιο εκτεθειμένη ευρωπαΐκή χώρα στην ρωσική ενέργεια, κινδυνεύει να χάσει τον στόχο για 95% πληρότητα των αποθηκών αερίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, όπως γράφει το Bloomberg

Διανυκτέρευση στα... ζεστά δημοτικά στάδια

Με τη Μόσχα να συνεχίζει να περικόπτει τις παραδόσεις και τη Γαλλία να μην έχει την δυνατότητα να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στις γειτονικές χώρες, λόγω των προβληματικών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει, ο κίνδυνος για μια ενεργειακή κρίση στη Γερμανία φουντώνει: Πλέον εξετάζονται ιδέες όπως η δημιουργία «οάσεων ζεστασιάς» σε δημοτικά στάδια, ώστε να μην παγώσουν οι πολίτες που δεν θα μπορούν να ζεσταθούν επαρκώς τον χειμώνα στα σπίτια τους, αλλά και η μεταφορά μέρους της τεράστιας γερμανικής χημικής βιομηχανίας στην Τουρκία - καθώς το καθεστώς Ερντογάν εξακολουθεί να απολαμβάνει σταθερή ροή φυσικού αερίου από  το Αζερμπαϊτζάν.

Η Γερμανία απειλείται με δελτίο για την προμήθεια φυσικού αερίου και οικονομική ύφεση με τις αρχές να ανησυχούν πως θα ξεσπάσει κοινωνική αναταραχή εάν οι ενεργειακές ελλείψεις κινηθούν σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, γράφει το Bloomberg. Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει την αναβίωση των παροπλισμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, σε μια κλιματική οπισθοδρόμηση, και συνιστά στους Γερμανούς να εγκαθιστούν πιο αποδοτικά συστήματα στα μπάνια τους και να πλένουν τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Εάν τα μέτρα για την εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης αποτύχουν, η γερμανική κυβέρνηση έχει τη δικαιοδοσία να κηρύξει "κατάσταση έκτακτης ανάγκης", η οποία θα σημαίνει ότι το κράτος θα αναλάβει τον έλεγχο της διανομής του φυσικού αερίου, γράφει το Bloomberg. Νοικοκυριά και σημαντικές υποδομές, όπως τα νοσοκομεία, κερδίζουν χρόνο λόγω του καλοκαιριού, αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι οι θερμοκρασίες των δωματίων θα είναι τον χειμώνα το ίδιο άνετες με πέρσι τον χειμώνα.

Ενας στους 4 Γερμανούς δεν έχει λεφτά για θέρμανση

Οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας θα εντείνουν την πίεση στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα. Ήδη περίπου 1 στους 4 Γερμανούς έχει περιέλθει σε ενεργειακή ένδεια, που σημαίνει ότι το κόστος για τη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση επηρεάζει την ικανότητα κάλυψης άλλων δαπανών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα. Ο επερχόμενος χειμώνας θα αναγκάσει τις ενεργειακές εταιρείες σε Ευρώπη και Ασία να δώσουν μάχη για τα ήδη περιορισμένα αποθέματα LNG. Η εκτίναξη των τιμών ως επακόλουθο αυτού του σεναρίου θα μπορούσε να μειώσει κατά 17% τη βιομηχανική ζήτηση για το καύσιμο, εκτιμά η Penny Leake, αναλύτρια της Wood Mackenzie. "Εάν οι ροές μέσω του Nord Stream παραμείνουν στο 20%, πλησιάζουμε στην επικίνδυνη ζώνη", τόνισε.

Ο επιχειρηματικός κλάδος αντιδρά . Έρευνα του επιχειρηματικού λόμπι DIHK σε 3.500 επιχειρήσεις έδειξε ότι το 16% των βιομηχανιών εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει την παραγωγή ή να εγκαταλείψει ορισμένες δραστηριότητες λόγω της ενεργειακής κρίσης. Μεταξύ αυτών, η BASF SE, με τον χημικό «κολοσσό» να προσανατολίζεται σε μείωση της παραγωγής αμμωνίας, για την οποία χρειάζονται σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, αφού η εκτίναξη του κόστους καθιστά ασύμφορη οικονομικά την εν λόγω δραστηριότητα της εταιρείας, γράφει το Bloomberg.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει το 4,8% της οικονομικής της παραγωγής εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου και η Bundesbank έχει προσδιορίσει την πιθανή ζημία σε 220 δισεκατομμύρια ευρώ. «Το οικονομικό μας σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει», τόνισε ο Michael Kretschmer, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας. «Αν δεν προσέξουμε, η Γερμανία θα μπορούσε να αποβιομηχανοποιηθεί», δήλωσε στην εφημερίδα Die Zeit.

Κόβουν κρέας, αλλαντικά, φρούτα και λαχανικά

Σύμφωνα ακόμη με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου GFK, οι καταναλωτές στη Γερμανία εξοικονομούν ήδη χρήματα από τις αγορές ειδών παντοπωλείου και προσωπικής φροντίδας. Ιδιαίτερη μείωση διαπιστώνεται στην αγορά κρέατος, αλλαντικών, φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Αντίστοιχα, έρευνα της ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών «Verivox», την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα BILD, αναδεικνύει ότι οι Γερμανοί σε ποσοστό 85% λαμβάνουν ήδη μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Αντιθέτως, όπως διαπιστώνεται στην έρευνα του KFG, οι καταναλωτές δεν δείχνουν καμία αυτοσυγκράτηση στις διακοπές τους, έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών. Ο αριθμός των κρατήσεων είναι ανάλογος του 2019, επισημαίνεται, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τον υπερβαίνει.

Στο μεταξύ, όπως αναδεικνύεται από έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ιστοσελίδας καταγγελιών συμβολαίων και συνδρομών «Aboalarm», η οποία παρουσιάζεται αποκλειστικά από την εφημερίδα Die Welt, το 40% των πολιτών αναφέρει ως σοβαρότερο πρόβλημα το υψηλό κόστος ζωής. Ενδεικτικά, μόνο ένας στους τέσσερις δήλωνε κάτι ανάλογο στην αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου 2021. Επιπλέον, στην τρέχουσα έρευνα, για τις συνεχείς αυξήσεις τιμών ανησυχεί ιδιαίτερα το 45% των ατόμων με καθαρό εισόδημα κάτω των 1.500 ευρώ.

Την ίδια ώρα ο εκνευρισμός για την αύξηση των τιμών της ενέργειας φαίνεται ακόμη περιορισμένος, καθώς μόνο ένας στους τέσσερις χαρακτηρίζει το ενεργειακό κόστος ως το σημαντικότερο πρόβλημα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, όπου από τον Ιούνιο εφαρμόζεται πολιτική έκπτωσης φόρου, μόνο ένας στους πέντε ερωτηθέντες δηλώνει ότι οι τιμές συνιστούν το μεγαλύτερό του πρόβλημα.

«Μετά τη θερινή ανάπαυλα της Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει με τη λήψη άμεσων μέτρων να διασφαλίσει ότι το φαγητό, η θέρμανση και η κινητικότητα θα παραμείνουν προσιτά για όλους. Θα πρέπει να ανακουφιστούν ειδικά τα άτομα με χαμηλό εισόδημα», δηλώνει στην εφημερίδα ο ειδικός της Aboalarm σε θέματα αποταμίευσης Φέλιξ Ρίζενμπεργκ. Σε άλλα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 2,6% θεωρεί τα προβλήματα στα γερμανικά αεροδρόμια το μεγαλύτερό του πρόβλημα, όταν την ίδια περίοδο του 2021, εν μέσω περιορισμών λόγω πανδημίας, το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε το 8,3%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA