Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην Αγκυρα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις Βερολίνου - Αγκυρας και αυτό φάνηκε από τις έντονες τουρκικές αντιδράσεις που συνόδευσαν την αποχώρηση της κυρίας Μπέρμποκ από την Τουρκία. Η Αθήνα συγκρατεί δυο πράγματα: πρώτον την υιοθέτηση των ελληνικών θέσεων σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και δεύτερον την εκπομπή αυστηρού μηνύματος προς την Αγκυρα ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Το μήνυμα δε, αυτό, δε χωρά παρερμηνείας.

Σε κάθε περίπτωση η γερμανική πλευρά βλέπει την αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων ως αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών και εκ τούτου διαμηνύει πως υπάρχουν μηχανισμοί απάντησης. Μάλιστα, γερμανικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν πως η Γερμανία συνειδητοποίησε έστω και αργά πως η τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, δεν είναι μόνο πολιτικό σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν αλλά συνειδητή στρατηγική επιλογή της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και συνολικά στην ΕΕ, με στόχο τη διασάλευση της ασφάλειας και ενδεχομένως της ειρήνης στην περιοχή. Υπό αυτή την έννοια η Αθήνα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποίηση, αν και όπως μου έλεγαν διπλωματικές πηγές το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή στην περίπτωση που τα πράγματα στα ελληνοτουρκικά ξεφύγουν από τον έλεγχο. 

Ο Μπακογιάννης ξενάγησε τον Αμερικανό πρέσβη στο Καρπενήσι

Την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τα μοναδικά τοπία του Καρπενησίου και τους ανθρώπους του είχε ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Κώστα Μπακογιάννη να επισκεφθεί την πρωτεύουσα του νόμου Ευρυτανίας. Ο πρέσβης, που έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την ιστορία της περιοχής, αλλά και τα θέματα που απασχολούν σήμερα τους κατοίκους της, ξεναγήθηκε στην πανέμορφη ορεινή πόλη, στο Καρπενήσι και τα χωριά του, από τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος κατάγεται από εκεί και στο παρελθόν έχει διατελέσει Δήμαρχος στην περιοχή.  

Κατά τη διάρκεια των πολύωρων συναντήσεων που είχαν, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα, όπως είναι τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η ενεργειακή κρίση που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη. Ο πρέσβης εντυπωσιάστηκε από τα έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Κώστα Μπακογιάννη στο Καρπενήσι και τη Στερεά Ελλάδα, το οδικό δίκτυο, την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, τους ελεύθερους δημόσιους χώρους και τα σχολεία. Επίσης, έδωσε το «παρών» και στο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής, το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή 31 Ιουλίου.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των εργασιών ο Τζόρτζ Τσούνης και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν με πολλούς Ευρυτάνες από τις ΗΠΑ, αλλά και όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσούνης έμεινε κατενθουσιασμένος από το εντυπωσιακό ορεινό τοπίο και τον ξεχωριστής ομορφιάς φυσικό πλούτο του Καρπενησίου, ενώ με «ξεναγό» τον Κώστα Μπακογιάννη δοκίμασε τοπικές, παραδοσιακές γεύσεις και επισκέφθηκε δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής, όπως το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας, το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό.

Τα ρεκόρ του τουρισμού σπάνε το ένα μετά το άλλο 

Ο Βασίλης Κικίλιας μπορεί να αποφεύγει να κάνει προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού φέτος λέγοντας ότι «ταμείο θα κάνουμε στο τέλος του '22», παρόλα αυτά τα δεδομένα δείχνουν πως έχει γίνει …δουλίτσα… 200.000 επιπλέον επιβάτες τον Ιούνιο στα αεροδρόμια της Fraport και στα ίδια επίπεδα η κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2019,  άνοδος του τζίρου τον Μάιο στα καταλύματα και στον κλάδο της εστίασης (26 εκ. ευρώ και 40 εκ. ευρώ παραπάνω από το 2019, αντίστοιχα), ενώ μόνο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να έρθουν στο «Ελ. Βενιζέλος» με διεθνείς πτήσεις σχεδόν 1 εκ. ταξιδιώτες!  Και όλα αυτά, ενώ πολλοί περίμεναν- και όχι άδικα- ότι φέτος η τουριστική σεζόν θα είναι δύσκολη λόγω της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου αλλά και της πανδημίας εξαιτίας της οποίας είναι κλειστή η τεράστια αγορά της Κίνας.

Σε φουλ ρυθμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την Κεφαλονιά θα επισκεφτεί την Τρίτη ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο των περιοδειών του και εκτός από τη Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους του εμπορικού και του τουριστικού κλάδου. Οι πληρότητες κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα με το φετινό καλοκαίρι να θυμίζει την αντίστοιχη περίοδο του 2019, τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στην Ιθάκη. Μάλιστα υπάρχει και ένα ενδεχόμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μείνει και το βράδυ στο νησί προκειμένου να βρεθεί την Τετάρτη στο νησί του Οδυσσέα. Σε φουλ ρυθμούς αν μη τι άλλο ο Πρωθυπουργός.

Στη Γερμανία ο Κικίλιας

Στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα θα βρεθεί και ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, την Τετάρτη, προκειμένου να εγκαινιάσει τη νέα αναβαθμισμένη μαρίνα στην Αλύπα, στο λιμάνι της Παλαιοκαστρίτσας. Η δημιουργία σύγχρονων μαρίνων που θα προσελκύσουν high-spenders επισκέπτες επεκτείνοντας την τουριστική σεζόν, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, ειδικά σε περιοχές - ναυαρχίδες του τουρισμού, όπως το νησί των Φαιάκων. Και μιας και μιλάμε για την επέκταση της τουριστικής σεζόν, η στήλη πληροφορείται ότι ο υπουργός τουρισμού θα βρεθεί στη Γερμανία την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου προκειμένου να επικοινωνήσει «δια ζώσης» την πρόσκλησή του προς τους Γερμανούς συνταξιούχους να επισκεφτούν την Ελλάδα για να ζήσουν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τον «μεσογειακό» χειμώνα της χώρας. 

Η έκπληξη του ΠΑΣΟΚ

Εμφαση στη Μακεδονία και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, μαθαίνουμε ότι δίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφτηκε την πόλη στα μέσα Μαΐου και πριν λίγες ημέρες και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, «σάρωσε» τη Β΄ Θεσσαλονίκης, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει εκεί το ΠΑΣΟΚ.  Μάλιστα για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Ανδρουλάκης με το επιτελείο του προετοιμάζουν προτάσεις που θα κάνουν αίσθηση με επίκεντρο τους αγρότες και τη μεσαία τάξη.

Παπαμιμίκος: Μητσοτάκης, ο manager που φέρνει νίκες

Για να παραμείνουμε στα της Βορείου Ελλάδας, μιλώντας στη «Μακεδονία» ο Ανδρέας Παπαμιμίκος κλήθηκε να σχολιάσει τους 4 αρχηγούς της ΝΔ με τους οποίους έχει συνεργαστεί, είτε ως γραμματέας της ΝΔ είτε ως Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ . «Καραμανλής, στρατηγικός. Σαμαράς, αποτελεσματικός και για τα δύσκολα. Μεϊμαράκης, εμπειρία. Μητσοτάκης, ο manager που φέρνει νίκες», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο πρώην γραμματέας της ΝΔ σχολίασε ως «πολύ καλή» τη σχέση του με τον πρωθυπουργό ενώ στην ερώτηση του …«ενός εκατομμυρίου», για το αν δηλαδή στις εθνικές εκλογές θα είναι υποψήφιος βουλευτής, ο κ.Παπαμιμίκος απάντησε: «Σίγουρα και σε αυτές, όπως πάντα, στις εκλογές, θα δώσω τον αγώνα για τη Νέα Δημοκρατία. Από ποια θέση, θα φανεί στην ώρα του».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA