ΔΙΕΘΝΗ
14/08/2022 09:17

Κλιματική αλλαγή: Συναγερμός στην Ευρώπη για την ξηρασία - Στερεύει ο Ρήνος, «μάχη» του νερού στη Βρετανία

Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει εφιάλτης για την Ευρώπη, με τις συνέπειες της ξηρασίας να είναι εμφανείς - Το επίπεδο στάθμης των νερών του ποταμού Ρήνου και του Δούναβη είναι πολύ χαμηλό

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κλιματική αλλαγή: Συναγερμός στην Ευρώπη για την ξηρασία - Στερεύει ο Ρήνος, «μάχη» του νερού στη Βρετανία
(Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Οι συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο εμφανείς στην Ευρώπη, η οποία βιώνει όλο και πιο συχνά ακραίες καταστάσεις. Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει εφιάλτης για την Ευρώπη, με τις συνέπειες της ξηρασίας να είναι ήδη εμφανείς, ακόμη και στην καθημερινότητα των κατοίκων. Στη Βρετανία, πολίτες πανικόβλητοι εξαφανίζουν τα νερά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται καταστροφικές πλημμύρες από σφοδρές βροχοπτώσεις στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία - Πολωνία: Νεκρά ψάρια επιπλέουν στον ποταμό Οντερ - Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή

(Πηγή: Shutterstock)
Εξαιρετική χαμηλή η στάθμη του νερού στον ποταμό Ρήνο (Πηγή: Shutterstock)

Την ίδια ώρα, το επίπεδο στάθμης του ποταμού Ρήνου στη Γερμανία είναι τόσο χαμηλό, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διακίνηση των εμπορευμάτων, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην ήδη εύθραυστη οικονομία, κυρίως στο εμπόριο και την ενέργεια. Πολύ χαμηλή η στάθμη των νερών και στον Δούναβη που διασχίζει την κεντρική Ευρώπη φτάνοντας μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Video Loading...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, το βάθος του ποταμού στο πέρασμα Κάουμπ, δυτικά της Φρανφούρτης αναμένεται να πέσει στις 15 Αυγούστου στα 30 εκατοστά. Η διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του Ρήνου έχει γίνει ήδη πολύ πιο δύσκολη καθιστώντας υποχρεωτική τη μείωση του φορτίου των πλοίων, ενώ διαταράσσει τη μεταφορά πετρελαιοειδών εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

(Πηγή: Associated Press)
Πολύ χαμηλή η στάθμη των νερών και στον Δούναβη (Πηγή: Associated Press)

«Με το χαμηλό επίπεδο της στάθμης αυτή τη στιγμή, αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε τρία ή τέσσερα πλοία ενώ κανονικά θα χρειαζόμασταν μόνο ένα» δήλωσε ο επικεφαλής εταιρείας Μεταφορών, Ρομπέρτο Σπράντσι. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αφιέρωμα της ΕΡΤ, στη Βρετανία τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων μειώνονται και οι εταιρείες ύδρευσης προειδοποιούν για σοβαρές ελλείψεις, ενώ το εμφιαλωμένο νερό εξαφανίζεται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αναγκάζοντας ορισμένες αλυσίδες να περιορίσουν την ποσότητα ανά καταναλωτή.

Οκτώ περιοχές της Αγγλίας βρίσκονται επίσημα σε ξηρασία λόγω της έντονης ζέστης και των χαμηλών βροχοπτώσεων, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι το επόμενο έτος για να επανέλθουν τα συνήθη επίπεδα στους ταμιευτήρες υδάτων. Η ποσότητα νερού που διατηρήθηκε στις δεξαμενές της Αγγλίας ήταν μόλις στο 65 τοις εκατό της συνολικής χωρητικότητας στα τέλη του περασμένου μήνα – το χαμηλότερο επίπεδο για εκείνο το σημείο του ημερολογιακού έτους από το 1995. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο του 1976, να «στεγνώσουν» δηλαδή οι οικιακές βρύσες.

Στη Γαλλία έχει ξεκινήσει η επιβολή προστίμων για τους επιχειρηματίες της πρωτεύουσας που αφήνουν ανοικτές τις πόρτες των καταστημάτων τους την ώρα που λειτουργεί ο κλιματισμός. Στη Λιόν απαγορεύτηκε η λειτουργία των πλυντηρίων αυτοκινήτων λόγω ξηρασίας. Γερμανία και Πολωνία προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία θανάτου χιλιάδων ψαριών στον ποταμό Όντερ.

Video Loading...

Ισπανία και Πορτογαλία είναι αντιμέτωπες με μεγάλες πυρκαγιές αυτό το το καλοκαίρι. Στην Πορτογαλία, φωτιά που μαίνεται για έβδομη μέρα, έχει καταστρέψει σχεδόν το 15% του εθνικού πάρκου Σερα Ντα Εστέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΞΗΡΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΝΕΡΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ