Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα και πιο εμφανείς στην Ευρώπη, η οποία βιώνει όλο και πιο συχνά ακραίες καταστάσεις. Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει εφιάλτης για την Ευρώπη, με τις συνέπειες της ξηρασίας να είναι ήδη εμφανείς, ακόμη και στην καθημερινότητα των κατοίκων. Στη Βρετανία, πολίτες πανικόβλητοι εξαφανίζουν τα νερά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται καταστροφικές πλημμύρες από σφοδρές βροχοπτώσεις στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία - Πολωνία: Νεκρά ψάρια επιπλέουν στον ποταμό Οντερ - Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή

Την ίδια ώρα, το επίπεδο στάθμης του ποταμού Ρήνου στη Γερμανία είναι τόσο χαμηλό, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διακίνηση των εμπορευμάτων, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην ήδη εύθραυστη οικονομία, κυρίως στο εμπόριο και την ενέργεια. Πολύ χαμηλή η στάθμη των νερών και στον Δούναβη που διασχίζει την κεντρική Ευρώπη φτάνοντας μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, το βάθος του ποταμού στο πέρασμα Κάουμπ, δυτικά της Φρανφούρτης αναμένεται να πέσει στις 15 Αυγούστου στα 30 εκατοστά. Η διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του Ρήνου έχει γίνει ήδη πολύ πιο δύσκολη καθιστώντας υποχρεωτική τη μείωση του φορτίου των πλοίων, ενώ διαταράσσει τη μεταφορά πετρελαιοειδών εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

«Με το χαμηλό επίπεδο της στάθμης αυτή τη στιγμή, αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε τρία ή τέσσερα πλοία ενώ κανονικά θα χρειαζόμασταν μόνο ένα» δήλωσε ο επικεφαλής εταιρείας Μεταφορών, Ρομπέρτο Σπράντσι. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αφιέρωμα της ΕΡΤ, στη Βρετανία τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων μειώνονται και οι εταιρείες ύδρευσης προειδοποιούν για σοβαρές ελλείψεις, ενώ το εμφιαλωμένο νερό εξαφανίζεται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αναγκάζοντας ορισμένες αλυσίδες να περιορίσουν την ποσότητα ανά καταναλωτή.

Οκτώ περιοχές της Αγγλίας βρίσκονται επίσημα σε ξηρασία λόγω της έντονης ζέστης και των χαμηλών βροχοπτώσεων, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι το επόμενο έτος για να επανέλθουν τα συνήθη επίπεδα στους ταμιευτήρες υδάτων. Η ποσότητα νερού που διατηρήθηκε στις δεξαμενές της Αγγλίας ήταν μόλις στο 65 τοις εκατό της συνολικής χωρητικότητας στα τέλη του περασμένου μήνα – το χαμηλότερο επίπεδο για εκείνο το σημείο του ημερολογιακού έτους από το 1995. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο του 1976, να «στεγνώσουν» δηλαδή οι οικιακές βρύσες.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Στη Γαλλία έχει ξεκινήσει η επιβολή προστίμων για τους επιχειρηματίες της πρωτεύουσας που αφήνουν ανοικτές τις πόρτες των καταστημάτων τους την ώρα που λειτουργεί ο κλιματισμός. Στη Λιόν απαγορεύτηκε η λειτουργία των πλυντηρίων αυτοκινήτων λόγω ξηρασίας. Γερμανία και Πολωνία προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία θανάτου χιλιάδων ψαριών στον ποταμό Όντερ.

Ισπανία και Πορτογαλία είναι αντιμέτωπες με μεγάλες πυρκαγιές αυτό το το καλοκαίρι. Στην Πορτογαλία, φωτιά που μαίνεται για έβδομη μέρα, έχει καταστρέψει σχεδόν το 15% του εθνικού πάρκου Σερα Ντα Εστέλα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA