Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο ταχύτατος εντοπισμός της υποτιθέμενης ενόχου για τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα από την FSB εγείρει ερωτήματα σχετικά με το γεγονός ότι δεν έχει γίνει σύλληψη. Κάθε νέος ισχυρισμός για την επίθεση που σκότωσε την κόρη του Αλεξάντερ Ντούγκιν φαίνεται να εγείρει όλο και περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά, υπογραμμίζει σε ανάλυσή του ο «Guardian». Τη Δευτέρα, η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ισχυρίστηκε ότι έχει διαλευκάνει την υπόθεση, δημοσιεύοντας ένα βίντεο και πληροφορίες που υποτίθεται ότι δείχνει μια Ουκρανή, την 43χρονη Νατάλια Βοβφ από το τάγμα Αζόφ ως υπεύθυνη για τη δολοφονία.

Διαβάστε ακόμη: Αλεξάντερ Ντούγκιν: Βίντεο της FSB καταγράφει τις κινήσεις της δολοφόνου της κόρης του

Σύμφωνα με την FSB, η δολοφόνος κατάφερε να εισέλθει στη Ρωσία με τη 12χρονη κόρη της, να κυκλοφορεί απαρατήρητη αλλάζοντας συχνά πινακίδες στο αυτοκίνητό της, να τοποθετήσει και να πυροδοτήσει έναν επαγγελματικό εκρηκτικό μηχανισμό και να φύγει από τη χώρα. Υποτίθεται ότι τα κατάφερε όλα αυτά χωρίς να την εντοπίσουν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, προφανώς παριστάνοντας μια από τις εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανές που είτε έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ρωσία είτε έχουν απελαθεί βίαια από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

https://ria.ru/services/video/embed/1811374808-1811368523.html

Όπως έγραψε και δημοσιογράφος της BILD ειρωνικά: «Η FSB λοιπόν: ήξερε το σπίτι της, έψαξε το αυτοκίνητό της, κινηματογράφησε τις διαδρομές της και παρ' όλα αυτά την άφησε να σκοτώσει την Dugina και να φύγει από τη χώρα με ασφάλεια;! Τι φανταστική υπηρεσία είναι αυτή…».

«Λογικός» στόχος ο Ντούγκιν

Οι ισχυρισμοί της FSB αντιμετωπίζονται με έντονο σκεπτικισμό, την ώρα που η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση, επισημαίνοντας ότι ο Ντούγκιν είναι μια περιθωριακή φιγούρα και επιμένοντας ότι δεν εκτελεί τέτοιου είδους αποστολές. Αλλά δεν είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς το κίνητρο για μια τέτοια αποστολή από το Κίεβο, σημειώνει ο «Guardian». Ο θάνατος της Ντούγκινα έρχεται καθώς οι Ουκρανοί δίνουν ολοένα και μεγαλύτερες μάχες με τη Ρωσία στην κατεχόμενη Κριμαία για πρώτη φορά από την εισβολή. Επιχειρήσεις όπως ένα τολμηρό σχέδιο για να δελεάσουν μια ομάδα Ρώσων μισθοφόρων στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια δείχνουν ότι στις ουκρανικές υπηρεσίες υπάρχουν άνθρωποι με... μεγαλεπήβολα σχέδια.

Επίσης, ενώ ο Ντούγκιν πιθανότατα δεν είναι το πρόσωπο επιρροής του Πούτιν που μερικοί τον θέλουν να είναι, δεν υπάρχει αμφιβολία αφενός ότι το όνομά του αναγνωρίζεται στα υψηλά κλιμάκια τόσο της Ρωσίας όσο και της Δύσης, και αφετέρου ότι έχει κάνει συχνές, απεχθείς εκκλήσεις για βία εναντίον της Ουκρανίας και των Ουκρανών. Εάν, λοιπόν, το σχέδιο αφορούσε έναν στόχο υψηλού προφίλ, αρκετά ευάλωτο και με ελάχιστη ασφάλεια, ο Ντούγκιν δεν θα ήταν μια «παράλογη» επιλογή, υποθέτοντας ότι αυτός και όχι η κόρη του ήταν ο αρχικός επιδιωκόμενος στόχος.

Οι... αποτυχίες της FSB και οι εκδοχές της δολοφονίας

Πάντως, η ταχύτητα με την οποία η FSB κατέληξε σε «αποδεικτικά» βίντεο, καθώς και αρκετές, μάλλον αινιγματικές πτυχές της ιστορίας της, σίγουρα δημιουργούν πολλά ερωτήματα. Για μια υπηρεσία που απέτυχε να λύσει πολλές δολοφονίες υψηλού προφίλ στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των επικριτών του Πούτιν, η ταχύτητα των εργασιών της FSB σε αυτήν την υπόθεση είναι τόσο ύποπτη όσο και η έλλειψη προόδου σε άλλες περιπτώσεις.

Κάποιες εκδοχές του συμβάντος, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επίσης δείχνουν αβάσιμες. Την Κυριακή, ο πρώην Ρώσος βουλευτής Ilya Ponomarev, που πλέον ζει εξόριστος στο Κίεβο, ισχυρίστηκε ότι πίσω από την επίθεση ήταν αντάρτες από μια άγνωστη μέχρι τώρα ομάδα, που ονομάζεται Εθνικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός, προσθέτοντας μια απροσδόκητη και ενδιαφέρουσα διάσταση στην υπόθεση. Αλλά ο Ponomarev δεν παρείχε κανένα στοιχείο και πολλοί παρατηρητές απέρριψαν τον ισχυρισμό ως διαφημιστικό κόλπο.

Στην Ουκρανία, αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η δολοφονία ήταν πιο πιθανό να είναι μια επιχείρηση προβοκάτσιας, που οργανώθηκε από το ρωσικό κράτος προκειμένου να στοχοποιήσει την Ουκρανία και να δικαιολογήσει περαιτέρω βία. Κάτι τέτοιο σίγουρα συνέβη: προπαγανδιστές, όπως η Margarita Simonyan, του τηλεοπτικού δικτύου RT, ζήτησαν αυξημένη στόχευση της Ουκρανίας και των Ουκρανών μετά το γεγονός.

Η Ρωσία είναι μόνη χαμένη 

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία χρειαζόταν κάποιο πρόσχημα για να συνεχίσει την επιθετικότητά της, και, αν η όλη υπόθεση ήταν στημένη, είναι κάτι που κάνει την FSB και τη Ρωσία να φαίνονται περιέργως ευάλωτες και ανίκανες. Στην εκδοχή της FSB, ένας Ουκρανός δολοφόνος μπόρεσε να εισέλθει στη Ρωσία, να πραγματοποιήσει μια δολοφονία υψηλού προφίλ κοντά στην πρωτεύουσα και στη συνέχεια να τραπεί σε φυγή, όλα αυτά χωρίς να συλληφθεί.

Το βίντεο της FSB δείχνει την υποτιθέμενη δολοφόνο παγερά ήρεμη, με τη μικρή κόρη της μαζί της, καθώς μπαίνει και βγαίνει από τη Ρωσία και κινείται στην πρωτεύουσα. Αν είναι αλήθεια, πρόκειται για μια συγκλονιστική αποτυχία της FSB. Αν είναι ψέμα, είναι μια ιστορία που -περιέργως- ενοχοποιεί την υπηρεσία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA