ΔΙΕΘΝΗ
29/08/2022 20:26

Αμαζόνιος: Πέθανε ο «πιο μοναχικός άνθρωπος στον κόσμο» - Το τελευταίο μέλος μιας ομάδας ιθαγενών

Ο άνδρας ήταν ο τελευταίος μιας ομάδας ιθαγενών που ζούσε στην περιοχή των ιθαγενών Tanaru στην πολιτεία Rondônia, η οποία συνορεύει με τη Βολιβία - Δεν υπήρχαν ενδείξεις εισβολής στην επικράτειά του και τίποτα στην καλύβα του δεν είχε διαταραχθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Αμαζόνιος: Πέθανε ο «πιο μοναχικός άνθρωπος στον κόσμο» - Το τελευταίο μέλος μιας ομάδας ιθαγενών
Πηγή: AP
Ανάγνωση:

Πέθανε το τελευταίο μέλος μιας φυλής αυτοχθόνων που ζούσε στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό, ζούσε σε πλήρη απομόνωση τα τελευταία 26 χρόνια. Ήταν γνωστός ως «Man of the Hole» (Άνδρας της Τρύπας) επειδή έσκαβε βαθιές τρύπες, μερικές από τις οποίες χρησιμοποιούσε για να παγιδεύει ζώα ενώ άλλες για να κρύβεται. Το σώμα του βρέθηκε στις 23 Αυγούστου σε μια αιώρα έξω από την ψάθινη καλύβα του. Δεν υπήρχαν σημάδια βίας. Θεωρείται ότι πέθανε από φυσικά αίτια σε ηλικία 60 ετών. Ο άνδρας ήταν ο τελευταίος μιας ομάδας ιθαγενών που ζούσε στην περιοχή των ιθαγενών Tanaru στην πολιτεία Rondônia, η οποία συνορεύει με τη Βολιβία.

Η πλειοψηφία της φυλής του πιστεύεται ότι σκοτώθηκε ήδη από τη δεκαετία του 1970 από κτηνοτρόφους που ήθελαν να επεκτείνουν τη γη τους. Το 1995, έξι από τα υπόλοιπα μέλη της φυλής του σκοτώθηκαν σε επίθεση από παράνομους ανθρακωρύχους, καθιστώντας τον τον μοναδικό επιζώντα. Η Υπηρεσία Ιθαγενών Υποθέσεων της Βραζιλίας (Funai) αντιλήφθηκε την επιβίωσή του μόλις το 1996 και από τότε παρακολουθούσε την περιοχή για τη δική του ασφάλεια.

Δεν υπήρχαν ενδείξεις εισβολής στην επικράτειά του και τίποτα στην καλύβα του δεν είχε διαταραχθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι. Θα γίνει νεκροψία για να διαπιστωθεί εάν είχε προσβληθεί από ασθένεια. Καθώς είχε αποφύγει οποιαδήποτε επαφή με ξένους, δεν είναι γνωστό ποια γλώσσα μιλούσε ο άνδρας ή σε ποια εθνότητα μπορεί να ανήκε. Το 2018, τα μέλη του Funai κατάφεραν να τον κινηματογραφήσουν κατά τη διάρκεια μιας τυχαίας συνάντησης στη ζούγκλα. Στο βίντεο, φαίνεται να κόβει ένα δέντρο με κάτι που μοιάζει με τσεκούρι.

Υπάρχουν περίπου 240 ιθαγενείς φυλές στη Βραζιλία, με πολλές να απειλούνται καθώς παράνομοι ανθρακωρύχοι, υλοτόμοι και αγρότες εισβάλλουν στην επικράτειά τους, προειδοποιεί η Survival International, μια ομάδα πίεσης που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ιθαγενών. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Βραζιλίας επισημάνθηκαν πρόσφατα όταν η ακτιβίστρια Txai Suruí δέχθηκε απειλές για τη ζωή της αφού έδωσε μια παθιασμένη ομιλία στην τελετή έναρξης της παγκόσμιας συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ