Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, ο πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαιοπαραγωγού Lukoil (LKOH.MM), πέθανε την Πέμπτη, αφού έπεσε από το παράθυρο του νοσοκομείου στη Μόσχα. Μέχρι τώρα, πάντως, κανείς δεν ξέρει τους λόγους που οδήγησαν στον θάνατο του Ρώσου ολιγάρχη. 

Διαβάστε ακόμη: Lukoil: Θρίλερ με τον θάνατο του προέδρου - Ο 8ος νεκρός Ρώσος ολιγάρχης που κατέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δύο άνθρωποι που γνώριζαν καλά τον Μαγκάνοφ είπαν στο Reuters ότι πίστευαν πως ήταν απίθανο να είχε αυτοκτονήσει. Ερωτηθείσα, πάντως, από το Reuters εάν ερευνούν τον θάνατο ως ύποπτο, η αστυνομία της Μόσχας παρέπεμψε το ερώτημα στην Ερευνητική Επιτροπή του κράτους. Η επιτροπή δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Η Lukoil ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Μαγκάνοφ «πέθανε μετά από σοβαρή ασθένεια». «Οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Lukoil θρηνούν βαθιά για αυτή τη βαριά απώλεια και εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ravil Maganov», ανέφερε.

Ο 8ος... περίεργος θάνατος Ρώσου ολιγάρχη

Αυτό που προβληματίζει τις Αρχές, είναι ότι πριν από τον Μαγκάνοφ, προηγήθηκαν άλλοι 7 θάνατοι Ρώσων ολιγαρχών, αρκετοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνταν στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και οι οποίοι πέθαναν μέσα στο 2022 υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Αν και επίσημα διερευνώνται ως αυτοκτονίες, δεν λείπουν οι εικασίες περί πιθανής εμπλοκής του Κρεμλίνου.

Από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δέκα τέτοιες περιπτώσεις. Το φαινόμενο δεν είναι πρωτοφανές. Το 2017 έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας USA Today έκανε λόγο για τουλάχιστον 38 Ρώσους ολιγάρχες που είχαν πεθάνει ή κηρυχθεί «αγνοούμενοι» μέσα σε μια τριετία. Από τους δέκα θανάτους Ρώσων ολιγαρχών και επιχειρηματιών μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, οι εννέα έγιναν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι οκτώ, δε, αφορούν άτομα με άμεση ή έμμεση σύνδεση με τον ρωσικό ενεργειακό τομέα. Εξ αυτών οι επτά σχετίζονται με τον κρατικό κολοσσό Gazprom.

Το αμερικανικό ένταλμα κατάσχεσης αεροσκάφους

Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ έχουν πλέον στα χέρια τους ένα ένταλμα για την κατάσχεση ενός αεροσκάφους αξίας 45 εκατομμυρίων δολαρίων. Το αεροσκάφος είναι ιδιοκτησία της ρωσικής ενεργειακής εταιρίας PJSC Lukoil, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. «Το αμερικανικό περιφερειακό δικαστήριο για τη Νότια Περιφέρεια του Τέξας έχει εγκρίνει την κατάσχεση». ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Το αεροσκάφος πέταξε προς και από τη Ρωσία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει κατά της Μόσχας το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, όπως πρόσθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA