Μενού
  • Α-
  • Α+

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της διεθνούς τράπεζας Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία, οι λογαριασμοί ρεύματος και θέρμανσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να εκτιναχτούν κατά 2 τρισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές του 2023 λόγω της ενεργειακής κρίσης. Στο υψηλό τους, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιστοιχούν περίπου στο 15% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, αναφέρει σε έκθεσή του ο επενδυτικός οίκος. Η Goldman Sachs καλεί άλλωστε για κρατικές παρεμβάσεις.

Διαβάστε ακόμη: Ρεύμα και φυσικό αέριο: Κωδικός «Εθνική συσπείρωση» για εξοικονόμηση ενέργειας - Τα μέτρα που έρχονται

Οι λογαριασμοί ενέργειας σε εστιατόρια και καφετέριες έχουν ήδη υπερτριπλασιαστεί φέτος, με τους αναλυτές της Goldman Sachs να προειδοποιούν πως ο χειμώνας που έρχεται θα συνοδευτεί από τις μεγαλύτερες ενεργειακές κρίσεις που έχουν καταγραφεί. «Η αγορά συνεχίζει να υποτιμά τη διάσταση, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης», γράφουν οι αναλυτές, τονίζοντας πως «η κρίση αυτή θα είναι πιο βαθιά από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970».

Το 2023, το μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό ίσως κληθεί να ξοδεύει έως και 500 ευρώ μηνιαίως σε λογαριασμούς ενέργειας, σύμφωνα με την Goldman Sachs. To 2021,  οι μέσοι λογαριασμοί ενέργειας ανήλθαν στα 160 ευρώ σε επίπεδο ΕΕ.  Σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο, οι τιμές θα διαμορφωθούν σε αυτά τα επίπεδα με το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη να μειώνονται, αλλά να μη διακόπτονται οριστικά. Ωστόσο, εάν οι ρωσικές ροές προς την Ευρώπη μηδενιστούν εντελώς, οι μηνιαίοι λογαριασμοί ενέργειας θα μπορούσαν να φτάσουν τα 600 ευρώ.

Τι προτείνει η Goldman Sachs

Η Goldman συνέστησε κυβερνητικές ενέργειες, προκρίνοντας το μοντέλο "δασμολογικού ελλείμματος" (tariff deficit), όπως αυτό που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στις αγορές της Ιβηρικής, και όπως υποστηρίζεται τώρα από την Ενεργειακή Ένωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Μερικές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τέτοιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως το ισπανικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η παρέμβαση της Γαλλίας και της Αυστρίας στις τιμές/δασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και το πάγωμα των δασμών/δασμολογικό έλλειμμα της Γαλλίας.

Όσον αφορά την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, η Goldman Sachs θεωρεί ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 650 δισεκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος.  Παράλληλα, η Goldman Sachs προτείνει περισσότερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες μιας ενεργειακής κρίσης.

Ο οίκος θεωρεί ότι οι επενδυτές είναι υπερβολικά απαισιόδοξοι για την επίδραση των προσπαθειών των εποπτικών αρχών, καθώς κάποια από τα βήματα που εξετάζονται  θα μπορούσαν να περιορίσουν την αύξηση των τιμολογίων, τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και κατ΄ επέκταση τις πιέσεις στις μετοχές του κλάδου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA