Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντίστροφα μετράει η κυβέρνηση για τις αυριανές ανακοινώσεις μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών που σηματοδοτεί μια νέα κουλτούρα στην εποχή του ενεργειακού πολέμου. Στο Μαξίμου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όποιο μέτρο και αν πάρουν, αν δεν υπάρξει ευαισθητοποίηση του κόσμου και συστράτευση απέναντι στον εχθρό που δεν είναι άλλος από το... μπλακ άουτ στη διάρκεια του χειμώνα, λύση δεν θα βρεθεί. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό του επιτελείο έχουν σχεδιάσει ένα πακέτο μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο υπό το βάρος της εκτόξευσης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα. Το σχέδιο περιλαμβάνει παράλληλα την καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών προκειμένου να περιορίσουν τη ζήτηση.

Διαβάστε ακόμη: Μέτρα: Σχέδιο για Food Pass 300 ευρώ σε 1 εκατ. καταναλωτές - Οι σκέψεις για το επίδομα θέρμανσης

Ετσι τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών έχουν δουλέψει πάνω στο ενεργειακό φάσμα με στοχευμένα μέτρα και ένα κεντρικό σχεδιασμό στους φορείς του Δημοσίου με πολλαπλά κίνητρα, οφέλη, αλλά και αντικίνητρα με στόχο να αποδώσουν καρπούς οι παρεμβάσεις ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα της θέρμανσης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό κοινωνοί της όλης προσπάθειας θα πρέπει να γίνουν και τα νοικοκυριά και σε πρώτη φάση σχεδιάζεται μία εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης με μέτρα που μπορούν να υιοθετήσουν άμεσα τα νοικοκυριά και έτσι να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια εξοικονόμηση οικονομικών πόρων δεδομένου ότι οι επιδοτήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας προκαλούν μεγάλο βάρος αυτή τη στιγμή στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οσον αφορά στα μέτρα στήριξης, ο τελικός σχεδιασμός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρο και πιθανότατα μετά την Παρασκευή, για να υπάρχει σαφής εικόνα και για το ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ όσον αφορά στην επιβολή πλαφόν ειδικά στην τιμή του φυσικού αερίου. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει φωτιά τα κομπιουτεράκια και οι υπολογισμοί για το κόστος των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Η ξεκάθαρη οδηγία στους δήμους 

Περισσότερο από 10% εξοικονόμηση ενέργειας από τους δήμους όλης της χώρας, ζητούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Συστήνουν στους ΟΤΑ να περιορίσουν το χριστουγεννιάτικο φωτισμό και τον δημόσιο φωτισμό εκεί που δεν χρειάζεται. Επίσης, η οδηγία αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας από γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κτηριακές υποδομές.

Παράλληλα σε συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη ΚΕΔΕ με Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών θα ανακοινωθεί το ποσοστό επιπλέον επιχορήγησης των δήμων, ώστε να κρατήσουν ζεστά τον χειμώνα τα σχολεία είτε συνδέονται στο δίκτυο φυσικού αερίου, είτε χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Ελαφρώς... σκοτεινά τα φετινά Χριστούγεννα

Εξάλλου, ήδη στην κυβέρνηση δουλεύουν και το πλάνο των φετινών γιορτών που είναι εξ ορισμού μία περίοδος τεράστιας ενεργειακής κατανάλωσης. Ετσι, η απόφαση για πιο «σκοτεινά» φετινά Χριστούγεννα είναι ειλημμένη ξεκινώντας από τον πιο «ελαφρύ» φωτισμό των χριστουγεννιάτικων δέντρων, των αγορών και των κεντρικών δρόμων. Για παράδειγμα, στη Βιέννη μία πόλη διάσημη για τις χριστουγεννιάτικες αγορές και την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της, δεν θα φωταγωγηθεί φέτος το Ρινγκ, η πιο ξακουστή λεωφόρος της, ενώ η φωταγώγηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς στην πλατεία Δημαρχείου θα αρχίζει μόλις πέσει η νύχτα και όχι με το σούρουπο. 

«Ας μην ανάψουμε φέτος όλα τα λαμπιόνια ώστε να μείνουν χρήματα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων» φέρεται να είναι η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκτός από τον περιορισμό του διακοσμητικού φωτισμού, μια άλλη λύση θα ήταν πολλά από τα λαμπιόνια να αντικατασταθούν με άλλα που «καίνε» λιγότερο, τουλάχιστον σε όσους Δήμους δεν έχουν προμηθευτεί τέτοια οι αρμόδιοι.

Σκέρτσος: Να μπει στην κουλτούρα μας 

Εξάλλου την Τρίτη, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος δήλωσε χαρακτηριστικά πως το Δημόσιο θα πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Με μικρές, έξυπνες κινήσεις, εξ άλλου, είναι εφικτός ο εθνικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας κατά 10-15%, πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση, «η εξοικονόμηση, ανεξαρτήτως της κρίσης, είναι κάτι που πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας ούτως ή άλλως. Κάνει καλό στο περιβάλλον, στην τσέπη μας, δημιουργεί πιο συνειδητοποιημένους καταναλωτές», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ1, σε μια συνέντευξη που κάλυψε όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Οι παρεμβάσεις θα είναι σε ευρωπαϊκό, αλλά και εθνικό επίπεδο και τόνισε πως «...η Ελλάδα έχει φροντίσει, εδώ κι ένα χρόνο, να λάβει πολλά μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να μπορέσουν να απορροφήσουν έως και το 95% των αυξήσεων λόγω των διεθνών τιμών. Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, πολλές φορές γίνεται αυτή η παρερμηνεία, και σκοπίμως, και από την αντιπολίτευση». 

Τζιτζικώστας: Τιτάνια μάχη από την Περιφέρεια 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει πόρους άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια αλλά και κατοικίες. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα έργα σε δημόσιες υποδομές, έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων, σχολείων, κλειστών γυμναστηρίων, χώρων πολιτισμού, κτιρίων διοίκησης δημοσίων φορέων, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, διασφαλίστηκαν πόροι άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» δικαιούχοι με κατοικίες εντός της Περιφέρειας. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, έργο αφορά 2.225 κατοικίες. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε ένα σύνολο ενεργειών και δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να καλύψει την ανάγκη για ενεργειακή θωράκιση της περιοχής, μετά και τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται διεθνώς.

«Υπήρξε εγκαίρως πρωτοβουλία για την προετοιμασία και την υλοποίηση ενός πλαισίου έργων και δράσεων, εξοικονόμησης ενέργειας και μετάβασης σε πιο φιλικές στο περιβάλλον, πιο οικονομικές και πιο σύγχρονες μορφές ενέργειας», επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA