Μενού
  • Α-
  • Α+

Η βρετανική κυβέρνηση κήρυξε επισήμως την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου, την έναρξη περιόδου εθνικού πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, την ώρα που ο βασιλιάς -πλέον- Κάρολος βρίσκεται στο Λονδίνο, προκειμένου να αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του. Εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με την Λιζ Τρας το απόγευμα της ίδιας μέρας. Ο Κάρολος Γ' θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς το Σάββατο, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ενώ από το προεδρείο του βρετανικού κοινοβουλίου ανακοινώθηκε πως θα απευθυνθεί στους Βρετανούς στις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του Καρόλου ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε ακόμη: Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο Κάρολος ανεβαίνει στον θρόνο και όλοι περιμένουν αν θα αλλάξει τη Μεγάλη Βρετανία

Οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ Β', η οποία απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών έπειτα από 70 χρόνια στο θρόνο. Οι καμπάνες του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου και του Αββαείου του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, καθώς και αυτές του πύργου του Ουίνδσορ, άρχισαν να ηχούν ενώ ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ' βρίσκόταν καθ' οδόν προς το Λονδίνο από την κατοικία του Μπαλμόραλ στη Σκωτία.

Τι βασιλιάς θα γίνει ο Κάρολος Γ' 

Ωστόσο, αρκετοί αναρωτιούνται για το τι είδους βασιλιάς θα γίνει Κάρολος Γ', τώρα που ανεβαίνει στον θρόνο, μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ; Θα καταφέρει να ακολουθήσει τα χνάρια της και να μην αναμιγνύεται στην πολιτική ζωή της χώρας; Τι θα κάνει με τα αδέρφια του Έντουαρντ και Άννα; Θα καταφέρει να περιορίσει τον αριθμό των βασιλικών μελών; Πώς θα διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία της οικογένειας; Και τελικά, θα καταφέρει να θεραπεύσει τη ρήξη με τον Χάρι και τη Μέγκαν;

Οι Ρίτσαρντ Κέι και Τζέφρι Λεβί, επιχειρούν με άρθρο τους στην Daily Mail να αποκωδικοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις του νέου βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου και πιο αναλυτικά, γράφουν: Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη σύγχυση της συγκίνησης και της προσμονής να πλημμυρίζει το μυαλό του νέου μας Βασιλιά σήμερα. Θλίψη και θρήνος για την απώλεια μιας μητέρας της οποίας την αγάπη κατάφερε να καταλάβει πραγματικά πλήρως μόνο στο δεύτερο μισό της ζωής του, αλλά και το τεράστιο μέγεθος της πρόκλησης που ακολουθεί τον πιο επιτυχημένο ηγεμόνα στη βρετανική ιστορία.

https://www.instagram.com/p/CdyY4IhtTaR/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ήταν 25 ετών και νεαρή μητέρα όταν ανέβηκε στον θρόνο. Ο Κάρολος είναι 73 ετών και παππούς. Όπως είναι λογικό, αυτό που βαραίνει περισσότερο στο μυαλό του είναι ότι ο χρόνος είναι λίγος για να αφήσει το στίγμα του ως μονάρχης, κάτι πολύ σημαντικό για αυτόν τον σπουδαστή της βασιλικής ιστορίας. Πάνω απ 'όλα, έχει πλήρη επίγνωση ότι γι 'αυτόν δεν θα υπάρξει διαδοχή εορταστικών ιωβηλαίων που τόσο συμβόλισαν τη βασιλεία της μητέρας του.

Η καθολική δημοτικότητά της βασίστηκε στο να βασιλεύει ως ήρεμη και σταθερή μονάρχης, να αιωρείται -και να είναι αποκομμένη- από την πολιτική αναταραχή, και στο να είναι καλή ακροατής που κρατά τις απόψεις της για τον εαυτό της. Πάντα. Ο Κάρολος φρόντιζε συνεχώς να ακούγονται οι απόψεις του. Οι σύμβουλοι και οι φίλοι ήταν εδώ και καιρό ανήσυχοι ότι η τάση του να προσπαθεί να κάνει πράγματα ή να τα αλλάξει, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της ίδιας της μοναρχίας. Και στην ηλικία του, μια σχετικά σύντομη βασιλεία θα μπορούσε να μεγεθύνει την επιθυμία του να αφήσει το στίγμα του.

Υπάρχει λοιπόν κάτι παραπάνω από μια μικρή ανησυχία στους επίσημους κύκλους, όπου φοβούνται ότι -παρά το ότι διακηρύσσει το αντίθετο τα τελευταία χρόνια- ο συγγραφέας τόσων παθιασμένων επιστολών «μαύρης αράχνης» (λέγονται έτσι λόγω των ορνιθοσκαλισμάτων του) προς υπουργούς της κυβέρνησης μπορεί να δυσκολευθεί να διασφαλίσει ότι δεν θα θεωρείται μονάρχης που «ανακατεύεται». Η μεγαλύτερη πρόκληση για αυτόν - και η κληρονομιά του - θα είναι να διατηρήσει τη δημοτικότητα της μοναρχίας όπως η μητέρα του, φροντίζοντας να είναι τόσο ασφαλής τώρα όσο όταν έρθει η ώρα να την παραδώσει στον γιο του, Γουίλιαμ.

Ο Κάρολος αναγνωρίζει ότι «δεν είναι πια νέος», αλλά αναλογίζεται τα λόγια του αείμνηστου μέντορα και φίλου του, του γεννημένου στη Νότια Αφρική φιλόσοφου και συγγραφέα Σερ Λόρενς βαν ντερ Ποστ. Διαβεβαίωσε τον Πρίγκιπα ότι καθώς περνούσε κάθε δεκαετία, κάποιος δεν ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερος αλλά «δέκα χρόνια σοφότερος». Πράγματι, μια από τις αγαπημένες φράσεις του Καρόλου συνεχίζει να είναι «η σοφία των γηρατειών». Αυτά τα λόγια του έδωσαν μεγάλη παρηγοριά καθώς περνούσαν τα χρόνια και άρχισε να φοβάται ότι όταν τελικά ανέβει στο θρόνο, μπορεί να είναι «πολύ μεγάλος για να κάνει μεγάλη διαφορά, ή και καθόλου».

Αλλά τότε, τι διαφορά θα θέλει να κάνει;

Η Κάθριν Μάγιερ, η οποία έγραψε μια μη εξουσιοδοτημένη βιογραφία του Καρόλου το 2015, προέβλεψε ότι «δεν θα είναι ποτέ απόμακρος και αμερόληπτος όπως η μητέρα του» - χρησιμοποιώντας λέξεις που, ίσως, δείχνουν μια παρανόηση του ευαίσθητου ρόλου της σύγχρονης μοναρχίας. Αλλά τότε, θα μπορούσε αυτός ο ενθουσιώδης πρίγκιπας, που συχνά εργάζεται σε τόσα πολλά έργα που θα τον έβρισκαν να κοιμάται στο γραφείο του μετά τα μεσάνυχτα με σημειώσεις Post-it κολλημένες στο πρόσωπό του, να γίνει ποτέ ένας «απομακρυσμένος και αμερόληπτος» Βασιλιάς;

https://www.instagram.com/p/Cdf_xC9MjuJ/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Οι προτάσεις του Καρόλου

Τον τελευταίο καιρό ο Κάρολος μιλούσε για αντιστάθμιση της σχετικής σύντομης βασιλείας του με ένα εξάμηνο σπριντ δραστηριοτήτων μετά τη στέψη του. Έχει καταλήξει σε μια σειρά από ιδέες που δεν σχετίζονται με το συνηθισμένο του χόμπι-άλογα, αρχιτεκτονική και γεωργία. Αυτό που προτείνει, λένε φίλοι, είναι ο εκσυγχρονισμός των τομέων της δημόσιας ζωής, όπως το σύστημα τιμών, ιδέες που δεν ενέχουν πολιτικό κίνδυνο και, όπως πιστεύει, θα έχουν παγκόσμια έγκριση.

Αυτές οι ιδέες περιλαμβάνουν την απόρριψη της ξεπερασμένης λέξης «Empire» (αυτοκρατορία), για παράδειγμα, στο Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, και την αντικατάστασή της με τη λέξη «Excellence» (αριστεία). Μια άλλη πιο προσωπική αλλαγή θα ήταν η μετονομασία του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος σε Βασιλικό Ελισαβετιανό Τάγμα. Αυτό θα ήταν φόρος τιμής τόσο στη μητέρα του όσο και στην αγαπημένη του γιαγιά - τη βασιλομήτωρ - που ήταν 101 ετών όταν πέθανε το 2002. Αισθάνεται επίσης εδώ και καιρό ότι η συνεισφορά των φιλάνθρωπους στους οποίους έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό το φιλανθρωπικό του έργο -όχι χωρίς κάποιες διαμάχες τους τελευταίους μήνες- δεν έχει αναγνωριστεί επαρκώς με τιμές.

Μια άλλη από τις ιδέες του είναι να μετατρέψει τις τελετές απονομής περισσότερο σε μια γιορτή. Σύμφωνα με έναν φίλο του: «Ο Κάρολος θεωρεί κρίμα που αφού λάβουν μια τιμή στο παλάτι, μια μεγάλη μέρα στη ζωή οποιουδήποτε, οι παραλήπτες απλώς φεύγουν. Πόσο πιο κατάλληλο για όλους θα ήταν η περίσταση να σημαδευτεί από ένα πάρτι». Τα αναπάντητα ερωτήματα, ωστόσο, είναι: ποιος θα πλήρωνε για τέτοια πάρτι, και θα μπορούσαν αυτές οι δαπάνες να οδηγήσουν τελικά σε λιγότερες τελετές απονομής και τιμές;

Κανείς δεν περιμένει σοβαρά από τον Κάρολο να εγκαταλείψει τα μακροχρόνια ενδιαφέροντα και τις απόψεις του. Εξάλλου, θέματα για τα οποία έχει ασκήσει πίεση σε υπουργούς σε διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων καίριων θεμάτων όπως το κυνήγι αλεπούδων, το NHS, ο ρόλος των σχολείων μέσης εκπαίδευσης, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και τα υγιεινά σχολικά γεύματα, είχαν πάντα καλή απήχηση στο κοινό.

Η ζωή στην επαρχία είναι ένα άλλο πάθος, ειδικά η δεινή κατάσταση των κτηνοτρόφων (hill farmers), καθώς και το να εγείρει ανησυχίες για τη φυματίωση των βοοειδών και την παράνομη αλιεία. Σε μια διάσημη ανταλλαγή επιστολών με τον Εργατικό πρώην πρόεδρο της Βουλής των Λόρδων, Λόρδο Ίρβιν, ο Πρίγκιπας κάποτε απέρριψε τον Νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, λέγοντας ότι «αφορούσε μόνο τα δικαιώματα των ατόμων και αυτό προδίδει μια θεμελιώδη στρέβλωση στην κοινωνική και νομική σκέψη».

Και πρόσθεσε: «Εγώ, και αμέτρητοι άλλοι, φοβόμαστε η πολύ πραγματική και αυξανόμενη προοπτική μιας αμερικανικής κουλτούρας προσωπικών τραυμάτων να γίνει όλο και πιο διαδεδομένη σε αυτή τη χώρα». Ο Κάρολος γνωρίζει ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γράψει άλλο γράμμα σαν αυτό ως Βασιλιάς. Όπως είπε στα 70α γενέθλιά του για να κάνει γνωστές τις απόψεις του όταν ανέβει στο θρόνο: «Δεν είμαι τόσο ανόητος. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι μια ξεχωριστή άσκηση το να είσαι ηγεμόνας».

Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, ωστόσο, ότι οι απόψεις του δεν θα γνωστοποιηθούν ρητώς στον Πρωθυπουργό της ημέρας στα εβδομαδιαία ακροατήρια τα βράδια της Τρίτης; Και όχι μόνο τότε. Είναι δύσκολο να κρύψει τι σκέφτεται από άλλους υπουργούς στις τακτικές συνεδριάσεις του Privy Council στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. «Το να είσαι βασιλιάς δεν μπορεί να σταματήσει τον Κάρολο να είναι παθιασμένος με αυτό στο οποίο πιστεύει», λέει άτομο από το περιβάλλον του. «Είναι, από τη φύση του, λομπίστας».

https://www.instagram.com/p/CghatbsqvtG/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τι θα κάνει ο Κάρολος με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας;

Το να κρατάς τόσο έντονα ένστικτα υπό έλεγχο - ένστικτα που, ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, ένιωθε ικανός να εκπέμπει - είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος Βασιλιάς. Τα προβλήματα αυξάνονται. Τι στο καλό, για παράδειγμα, κάνει για την Εταιρεία (The Firm); Από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα το καλοκαίρι του 1997, ο Κάρολος μιλούσε για τον περιορισμό της μοναρχίας.

Σε κάποιο βαθμό η οικογένεια έχει περιοριστεί από μόνη της. Ο πρίγκιπας Χάρι έχει αποσυρθεί από τον βασιλικό κύκλο και ο πρίγκιπας Άντριου αποκλείεται από αυτόν. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει την τιμητική πτήση αεροσκαφών στο Πλατινένιο Ιωβηλαίο όταν η βασίλισσα πλαισιώθηκε μόνο από τον Κάρολο, την Καμίλα, τον Γουίλιαμ, την Κέιτ και τα τρία παιδιά τους Τζορτζ, Σάρλοτ και Λούις. Πόσο άδειο φαινόταν το μπαλκόνι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ σε σύγκριση με προηγούμενες εθνικές γιορτές, όταν γενιές βασιλιάδων συνωστίζονταν. Αλλά αυτό είναι το όραμα του Καρόλου για το βασιλικό μέλλον: μια μοναρχία που περιστρέφεται γύρω από τον ίδιο ως Βασιλιά και τους διαδόχους του, με λίγες περιφερειακές φιγούρες.

Δεν θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί, φυσικά, ότι αυτό το όραμα περί περιορισμού δεν θα περιλάμβανε τον μικρότερο γιο του, Χάρι, τη νύφη του Μέγκαν και τα παιδιά τους Άρτσι και Λίλιμπετ. Αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι η πιο κομψή, η πιο συγκεντρωμένη σε λιγότερα άτομα μοναρχία του δεν έχει σκοπό να εξυπηρετεί την ίδια. Το σκεπτικό του είναι η προστασία και η επιβίωση της ίδιας της μοναρχίας, και το κόστος έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στη σκέψη του Καρόλου - ειδικά το πώς ο πολύτιμος θεσμός γίνεται αντιληπτός από τους ανθρώπους.

Γνωρίζει καλά ότι ένα κοινό που έχει πιεστεί σκληρά ανυπομονεί να δει ότι την αξία της μοναρχίας όπως συμβαίνει σε οποιονδήποτε άλλο τομέα της εθνικής ζωής. Θα σημαίνει, λοιπόν, ότι ο νέος Βασιλιάς θα βγάλει στη σύνταξη πολυαγαπημένες οικογενειακές φιγούρες; Τι κάνει τώρα ο Κάρολος, για παράδειγμα, με τον μικρότερο αδελφό του Έντουαρντ;

Αντιμέτωπος τώρα με αυτό που υποστήριξε εδώ και καιρό, ο Κάρολος γράφει στον Έντουαρντ και του λέει ότι δεν χρειάζονται πλέον οι υπηρεσίες κοπής κορδέλας; Αυτό θα ήταν σίγουρα ένα δύσκολο γράμμα να γραφτεί, κυρίως επειδή η σύζυγος του Έντουαρντ, Σόφι, ήταν τόσο κοντά στη Βασίλισσα. Και ακόμη και ως Βασιλιάς, θα τολμούσε να πει στην αδερφή του, την πριγκίπισσα Άννα, η οποία έχει δουλέψει σκληρότερα για τη βασιλική Εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια, ότι θα «την στείλει»;

Σε αυτές τις μέρες της κοινωνικής αλλαγής που η «ομαδική εργασία» τονίζεται ως η λύση σε τόσα πολλά ζητήματα, σίγουρα, ο βασιλιάς Κάρολος θα δει πόσο σημαντική μπορεί να είναι για τη βασιλεία του η υποστήριξη της βασιλικής ομάδας. Αλλά το ζήτημα του Χάρι - η απουσία του - παραμένει πρόβλημα. Ο Κάρολος έχει οδυνηρή επίγνωση του βάρους που τώρα βαρύνει αποκλειστικά τους ώμους του Γουίλιαμ ως ουσιαστικά του μοναδικού βασιλικού γιου. Πόσο πολύ θα ήθελε ο Βασιλιάς Κάρολος να βρει έναν τρόπο να τους επανενώσει όλους ως οικογένεια.

https://www.instagram.com/p/CiDd25qjzpB/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η βασιλική ακίνητη περιουσία

Εν τω μεταξύ, το κοινό έχει το δικαίωμα να ρωτήσει πόσο καλά θα λειτουργήσει η περιορισμένη μοναρχία του και να αναρωτηθεί εάν πρέπει να περιοριστεί και το αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο των βασιλικών σπιτιών. Εκτός από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, έχει τώρα το κάστρο του Ουίνδσορ, το Σάντρινγκχαμ Χάουζ στο Νόρφολκ, το Μπαλμόραλ και το κοντινό Μπίρκχαλ στη Σκωτία και φυσικά τα δικά του σπίτια στο Λονδίνο και το Γκλόστερσαϊρ, το Κλάρενς Χάουζ και το Χάιγκροβ. Γίνεται αντιληπτό ότι θέλει να ανοίξει μερικά βασιλικά σπίτια στο κοινό, όχι μόνο για δύο μήνες το χρόνο όπως είναι σήμερα τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αλλά όλο το χρόνο.

Ωστόσο, ανάμεσα σε τέτοιες εκσυγχρονιστικές πινελιές, ορισμένες παραδόσεις προορίζονται να μην αλλάξουν στην αυλή του νέου Βασιλιά - όπως η υπόκλιση. Ο Κάρολος εννοείται ότι θέλει να συνεχίσει αυτή την αρχαία τυπικότητα. Αλλά όπως η Βασίλισσα, η οποία ξεφορτώθηκε την ανάγκη οι υπηρέτες να φορούν περούκες όταν ανέβηκε στο θρόνο το 1952, μπορεί κάλλιστα να χαλαρώσει με τον καιρό πτυχές του έντονου ενδυματολογικού κώδικα.

Ένα θέμα που έχει ήδη διευκρινιστεί είναι ο τίτλος που θα χρησιμοποιεί τώρα η σύζυγός του Καμίλα. Αυτός δεν θα ήταν ένας απόλυτα ευτυχισμένος Βασιλιάς εκτός κι αν η πρώην κυρία Πάρκερ Μπόουλς στεφόταν Βασίλισσα στο πλευρό του. Ήταν, φυσικά, η αείμνηστη βασίλισσα που άλλαξε τα πάντα με αυτή την απροσδόκητη παρέμβαση στην επέτειο του 70ου έτους της ως μονάρχης, όταν ξεκαθάρισε ότι επιθυμία της ήταν η Καμίλα από πριγκιπική σύζυγος που είχε αρχικά προγραμματιστεί, να γίνει βασιλική σύζυγος όταν ο Κάρολος ανέβαινε στον θρόνο.

Συγκριτικά (σ.σ.: με τις άλλες αλλαγές που θέλει να κάνει ο Κάρολος) πιο ξεκάθαρη θα είναι η αλλαγή του μοναρχικού του ρόλου ως Υπερασπιστή της Πίστης σε Υπερασπιστή Πίστης, μια κίνηση που είχε διακηρύξει για πρώτη φορά πριν από δεκαετίες σε μια μεταβαλλόμενη Βρετανία και για την οποία ο Κάρολος αισθάνεται πιο δυνατός από ποτέ. Ενώ έχει φλερτάρει και έχει μελετήσει άλλες θρησκείες, παραμένει, όπως η μητέρα του, ενεργός χριστιανός. Αλλά θα θέλει η στέψη του να είναι μια οικουμενική δήλωση, ένας θρίαμβος ενότητας στον οποίο θα εκπροσωπείται κάθε πίστη στη γη.

Όσο για το πού θα ζήσει, αν και δεν του άρεσε περισσότερο το απέραντο και ψυχρό παλάτι του Μπάκιγχαμ από τη μητέρα του, θα είναι (τουλάχιστον για την αρχή) η επίσημη έδρα της μοναρχίας και το παλάτι θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για όλους τις επίσημες λειτουργίες, τελετές απονομής και τα καλοκαιρινά πάρτι στον κήπο. Το Κλάρενς Χάουζ, για το οποίο δαπανήθηκαν 6 εκατομμύρια λίρες (1,5 εκατομμύρια λίρες από τα χρήματά του και 4,5 εκατομμύρια λίρες από τους φορολογούμενους), θα παραμείνει βασιλική κατοικία. Εάν ο Γουίλιαμ δεν θέλει να μετακομίσει εξ ολοκλήρου από το γραφείο του στο Λονδίνο στο Παλάτι του Κένσινγκτον, μπορεί να το μείνει για το μέλλον για τον Πρίγκιπα Τζορτζ ή να γίνει σπίτι για τη Βασιλική Συλλογή έργων τέχνης και θησαυρών.

Δεν θα αλλάξει τη ρουτίνα του

Ένα πράγμα που είναι απίθανο να αλλάξει είναι η καθημερινή ρουτίνα του Καρόλου - ξυπνάει νωρίς και βρίσκεται στο γραφείο του στις 8.45 π.μ. Σε αντίθεση με τη μητέρα του, τρώει σπάνια μεσημεριανό, προτιμώντας να κάνει έναν γρήγορο περίπατο. Τις μέρες που δεν έχει υποχρεώσεις —και θα είναι πολύ λίγες τέτοιες μέρες από εδώ και πέρα— παραμένει στο γραφείο του μέχρι τις 17:00 με ένα διάλειμμα για τσάι (συνήθως ένα χαρμάνι lapsang souchong). Στη συνέχεια θα δει την αλληλογραφία του μέχρι τις 8 το βράδυ και πάρει δείπνο (έχει δύο ημέρες χωρίς κρέας και δύο χωρίς ψάρι την εβδομάδα).

Στο μέλλον, βέβαια, θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει τα κόκκινα κουτιά των κυβερνητικών εγγράφων που φτάνουν αργά το απόγευμα. Συνολικά, από εδώ και στο εξής δεν θα έχει τόσο πολύ χρόνο να περάσει φορώντας τις αγαπημένες του κόκκινες βελούδινες με μονόγραμμα παντόφλες. Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι εκ πρώτης όψεως. Γιατί μόνο τώρα ο Κάρολος θα νιώσει πραγματικά την πίεση που βάραινε τόσο πολύ τη Βασίλισσα όταν ήταν νεαρή μητέρα.

Έχει υπάρξει απροσδόκητα ανοιχτός για εκείνες τις μέρες, περιγράφοντας πώς ήταν μια μάλλον απόμακρη φιγούρα στην πρώιμη ζωή του. Στην εξουσιοδοτημένη βιογραφία του, είπε στον συγγραφέα Τζόναθαν Ντίμπλεμπι ότι θυμόταν μια παιδική ηλικία κατά την οποία περνούσε περισσότερο χρόνο με τις νταντάδες, παρά με τους «συναισθηματικά συγκρατημένους» γονείς του. Η παλαιότερη φίλη και ξαδέρφη της βασίλισσας, η αείμνηστη Μάργκαρετ Ρόουντς, είπε ότι οι επικρίσεις πλήγωσαν πολύ τη βασίλισσα.

https://www.instagram.com/p/Ceb3bjbgvm5/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Απλώς παρεξήγησε την κατάσταση», είπε η κυρία Ρόουντς. «Η βασίλισσα λάτρευε όλα της τα παιδιά, αλλά έλειπε συχνά σε περιοδείες, ειδικά όταν ο Κάρολος ήταν μικρός. Πάντα ένιωθε ότι ήταν καλύτερο να τον αφήσει σε ένα ζεστό παιδικό δωμάτιο με νταντά αντί να τον σέρνει σε όλο τον κόσμο». Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Κάρολος και η Βασίλισσα έρχονταν όλο και πιο κοντά, καθώς κατανοούσε τη σοφία των λόγων της κυρίας Ρόουντς. Και τώρα που καταλαμβάνει ο ίδιος τον θρόνο, με τις βαριές ευθύνες του, θα εκτιμήσει πλήρως όσα κατάφερε η μητέρα του.

Όχι καιρό πριν, ο Κάρολος θυμόταν ένα περιστατικό όταν τον οδήγησαν μπροστά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και είδε πλήθη να βγαίνουν έξω για να επευφημήσουν τη μητέρα του. Πάντα επιρρεπής στην ενδοσκόπηση σχετικά με τη δημοτικότητά του, παρατήρησε με θλίψη: «Δεν θα βγουν ποτέ για μένα». Σίγουρα θα το κάνουν τώρα, σχολιάζουν στο τέλος του άρθρου τους στη Daily Mail οι Ρίτσαρντ Κέι και Τζέφρι Λεβί.

Οι εξουσίες του βασιλιά 

Στη Βρετανία ο βασιλιάς έχει κυρίως τελετουργικό ρόλο και δεν αναμένεται από αυτόν να παρεμβαίνει στις πολιτικές υποθέσεις. Ωστόσο ως αρχηγός του κράτους διατηρεί ορισμένες συνταγματικές εξουσίες.

  • Ρόλος στο Κοινοβούλιο

Το κοινοβούλιο είναι η ανώτατη νομοθετική αρχή στη Βρετανία και περιλαμβάνει τη Βουλή των Κοινοτήτων, τη Βουλή των Λόρδων και το Στέμμα -άλλος όρος για την μοναρχία. Το Στέμμα είναι η πιο παλιά συνιστώσα του βρετανικού συστήματος διακυβέρνησης, αλλά οι εξουσίες του έχουν εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου και σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό τιμητικές.

  • Διορισμός κυβέρνησης 

Την επομένη των βουλευτικών εκλογών, ο μονάρχης καλεί τον αρχηγό του κόμματος που κέρδισε τις περισσότερες έδρες βουλευτών στην Βουλή των Κοινοτήτων να αναλάβει την πρωθυπουργία και να σχηματίσει κυβέρνηση.

  • Εναρξη κοινοβουλευτικής περιόδου ή διάλυση του κοινοβουλίου 

Ο μονάρχης κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου κάθε χρόνο σε μια τελετή γεμάτη παραδόσεις, που ονομάζεται η Ομιλία του Θρόνου, και προχωράει στην ανάγνωση των σχεδίων της κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό το μεγάλο ετήσιο γεγονός αρχίζει εν γένει με την άφιξη του μονάρχη στο Ουέστμινστερ, με πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Φορώντας το αυτοκρατορικό στέμμα, ο βασιλιάς ή η βασίλισσα εισέρχεται στην Βουλή των Λόρδων.

Ο αξιωματούχος του κοινοβουλίου που είναι γνωστός ως "Black Rod" πηγαίνει τότε να καλέσει τους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου αυτοί του κλείνουν συμβολικά την πόρτα στο πρόσωπο, σε μια ένδειξη ανεξαρτησίας από τη μοναρχία. Το Στέμμα διαλύει με την ίδια επισημότητα το κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.

  • Βασιλική έγκριση 

Όταν ένα σχέδιο νόμου εγκρίνεται από την Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων, αυτό επιδίδεται στον μονάρχη για να επικυρωθεί και να αποκτήσει την ισχύ νόμου. Αν και ο βασιλιάς μπορεί να αρνηθεί να επικυρώσει ένα νομοσχέδιο, στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για μια τυπική διαδικασία. Ο τελευταίος μονάρχης που αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή του ήταν η βασίλισσα Άννα, το 1708.

  • Εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' δεχόταν τους πρωθυπουργούς μία φορά την εβδομάδα, σε μια ακρόαση κατά τη διάρκεια της οποίας αυτοί την ενημέρωναν για τα σχέδιά τους και τις ανησυχίες τους. Η συνάντηση αυτή γινόταν όλο και περισσότερο μέσω τηλεδιάσκεψης προς το τέλος της βασιλείας της. «Μου λένε τι συμβαίνει ή αν έχουν προβλήματα, και μερικές φορές μπορώ επίσης να τους βοηθήσω με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωνε η εκλιπούσα βασίλισσα σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε το 1992, σημειώνοντας ότι «αυτοί γνωρίζουν ότι μπορώ να είμαι αμερόληπτη».

  • Αξιώματα 

Ο μονάρχης έχει την εξουσία να διορίσει Λόρδους στο κοινοβούλιο, αλλά η εξουσία αυτή ασκείται μόνον βάσει της γνώμης των υπουργών της κυβέρνησης. Ο βασιλιάς απονέμει επίσης προσωπικά τον τίτλο του ιππότη, τιμώντας αυτούς που είχαν σημαντική συμβολή στην βρετανική κοινωνία, σε όλους τους τομείς. Η κυβέρνηση παραδίδει στον μονάρχη κάθε χρόνο κατάλογο με τους υποψηφίους προς έγκριση για δημόσιες τιμές.

  • Συνταγματικές κρίσεις 

Ο μονάρχης έχει την εξουσία να ασκήσει τα βασιλικά του προνόμια "σε περίπτωση σοβαρής συνταγματικής κρίσης"- τότε εξουσιοδοτείται να διαφωνήσει με την γνώμη των υπουργών, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην σύγχρονη εποχή.

  • Επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας

Ως κεφαλή της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο βασιλιάς έχει την εξουσία να διορίζει επισκόπους και αρχιεπισκόπους, αλλά ακόμη και σε αυτό, αυτή του η εξουσία ασκείται σύμφωνα με τη γνώμη εκκλησιαστικής επιτροπής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA