Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενώ η μοναρχία στο σύνολό της αξίζει 88 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε συγκεντρώσει στη διάρκεια της 70ετούς βασιλείας της μια προσωπική περιουσία, την οποία οι Sunday Times υπολογίζουν σε 370 εκατ. στερλίνες και ένα μέρος της είναι γνωστό και το διαχειρίζεται η κυβέρνηση, όμως ένα άλλο είναι ιδιωτικό και θα μοιραστεί στα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η βασίλισσα Ελισάβετ πήρε 85 εκατομμύρια δολάρια όταν πέθανε η μητέρα της και άλλα 12 εκατομμύρια δολάρια από τον σύζυγό της Φίλιππο.

Διαβάστε ακόμη: Βασίλισσα Ελισάβετ: Από «αντροχωρίστρα» και πέτρα του σκανδάλου η Καμίλα γίνεται «βασιλική σύζυγος»

Ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός της προήλθε επίσης από το Crown Estate - η μονάρχης παίρνει το 15% των κερδών της μεγάλης περιουσίας, η οποία κάποτε ανήκε στη μοναρχία και αξίζει σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό το εισόδημα θα περάσει πλέον απευθείας στον διάδοχό της, Κάρολο, μετά τον θάνατό της. Ένα ξεχωριστό και εντελώς ιδιωτικό εισόδημα προέρχεται από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, ένα άλλο χαρτοφυλάκιο γης και ιδιοκτησίας, το οποίο διατηρείται ως καταπίστευμα για τον Κυρίαρχο. Κερδίζει περίπου 24 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Θα περάσει και αυτό στον πρίγκιπα Κάρολο.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιον άφησε τα χρήματά της», η Angela Levin, συγγραφέας του βιβλίου «Camilla, Duchess of Cornwall. Από το Outcast στο Future Queen Consort», είπε στην The Post. «Άφησε πολλά στον πρίγκιπα Άντριου ή στον πρίγκιπα Χάρι; Το αξίζουν;». Η βασίλισσα διήγε βασιλικό βίο, για τον οποίο πλήρωναν οι βρετανοί φορολογούμενοι, και απολάμβανε επίσης τα έσοδα από μια γιγάντια ιδιωτική περιουσία, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι πλήρως γνωστές.

Η βασιλική χορηγία

Οι δαπάνες, που συνδέονται με τις επίσημες δραστηριότητες εκπροσώπησης της βασίλισσας ή μελών της οικογένειάς της, καλύπτονται από μια ετήσια χορηγία («sovereign grant») του υπουργείου Οικονομικών, που για το 2021-2022 έφθασε τα 86 εκατ. λίρες (99 εκατ. ευρώ) - περιλαμβάνει ένα ποσό που χορηγήθηκε για δέκα χρόνια για την ανακαίνιση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ (34 εκατ. στερλίνες).

Χωρίς να υπολογισθεί το επιπλέον ποσό, η χορηγία αυτή αντιστοιχεί στο 15% των εσόδων από την περιουσία του βρετανικού Στέμματος («The crown estate»), η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκτάσεις γης, άλλα ακίνητα, άδειες για αιολικά πάρκα, και της οποίας τα έσοδα αποδίδονται στο υπουργείο Οικονομικών βάσει ενός νόμου του 1760. Η βασιλική χορηγία χρησιμεύει κυρίως για να αμείβονται οι περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι των Ουίνδσορ.

Τι θα κληρονομήσει ο Κάρολος

Όσον αφορά τη διανομή των περιουσιακών στοιχείων της βασίλισσας Ελισάβετ, κατά πάσα πιθανότητα τα ιδιωτικά σπίτια που έχουν περάσει από πολλές γενιές Βρετανών μοναρχών θα πάνε στον Κάρολο. Σύμφωνα με την Express, ο πρίγκιπας Κάρολος θα απαλλαγεί, επίσης, από τον φόρο κληρονομιάς 40% που επιβάλλεται στον μέσο Βρετανό πολίτη που λαμβάνει κληρονομιά, χάρη σε μια ειδική συμφωνία που διατηρούν οι μονάρχες με τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία ορίζει ότι οι άμεσοι διάδοχοί τους δεν υποχρεούνται να πληρώσουν τον εν λόγω φόρο. Το grunge.com σημειώνει, επίσης, ότι εκτός από την κληρονομιά του θρόνου, ο Κάρολος θα κληρονομήσει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα που ανήκουν στη μητέρα του.

Το ιδιωτικό πορτοφόλι

Ως ιδιωτικό πορτοφόλι («privy purse») χαρακτηρίζονται τα ιδιωτικά έσοδα της βασίλισσας. Προέρχονται από τις εισπράξεις ύψους περίπου 650 εκατ. λιρών από ενεργητικά (εκτάσεις γης, χρηματοοικονομικοί τίτλοι...) του Δουκάτου του Λάνκαστερ, το οποίο από το Μεσαίωνα αποτελεί ιδιοκτησία του βασιλικού οίκου. Περιλαμβάνει περίπου 315 πολυτελή ακίνητα, κατοικίες και εμπορικές ιδιοκτησίες, καθώς και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης.

Τα έσοδα απ' αυτή την κολοσσιαία περιουσία ανήλθαν το τελευταίο οικονομικό έτος σε περίπου 24 εκατ. στερλίνες, ποσό που η βασίλισσα μοιράζει εν μέρει στους συγγενείς της. Αυτά τα ιδιωτικά έσοδα φορολογούνται εφόσον δεν χρησιμοποιούνται για επίσημα καθήκοντα.

«Η βασίλισσα χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για τα έξοδα συντήρησης των ιδιοκτησιών της του Μπαλμόραλ και του Σάντριγχαμ, δύο πολύ δαπανηρών ιδιωτικών κατοικιών», των οποίων είναι όμως ιδιοκτήτρια, λέει ο Ντέιβιντ Μακλιούρ, συγγραφέας ενός βιβλίου για τα οικονομικά του Στέμματος («The Queen's True worth»). «Χρησιμοποιεί επίσης τα χρήματα αυτά για να επιδοτήσει άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας τα οποία δεν λαμβάνουν δημόσιο χρήμα», συνεχίζει ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μολονότι ένα μέρος των χρημάτων αναδιανέμεται στα παιδιά της, ο Άντριου, ο οποίος έχει περιπέσει σε δυσμένεια εξαιτίας των σχέσεών του με τον χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα και παιδεραστεία, δεν πρόκειται να λαμβάνει πλέον από τα χρήματα αυτά, καθώς έχει αποκλειστεί από τη μοναρχία.

Ιδιωτικές ιδιοκτησίες

Ο πύργος Μπαλμόραλ εκτιμάται στα 100 εκατ. λίρες περίπου και η εξοχική έπαυλή της στο Σάντριγχαμ στα 50 εκατομμύρια. Ορισμένα στοιχεία της βασιλικής συλλογής ανήκουν επίσης ιδιωτικά στη βασίλισσα, όπως μια συλλογή γραμματοσήμων, την οποία είχε αρχίσει ο βασιλιάς Γεώργιος Ε'. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε επίσης ένα γνωστό πάθος για τα άλογα και ο προσωπικός σταύλος της τής έχει αποφέρει στη διάρκεια των ετών περισσότερες από 7 εκατομμύρια στερλίνες, σύμφωνα με τον ιππικό ιστότοπο myracing.com.

Τα περίφημα κοσμήματα του Στέμματος, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 3 δισεκ. λίρες, ανήκουν συμβολικά στη βασίλισσα, αλλά μεταβιβάζονται αυτομάτως στον επόμενο μονάρχη.

Φορολογικοί παράδεισοι

Η περιουσία της βασίλισσας αμαυρώθηκε από το σκάνδαλο των Paradise Papers, μιας έρευνας για τις πρακτικές φοροαποφυγής σε μεγάλη κλίμακα εκ μέρους των ισχυρών και των διασημοτήτων. Σύμφωνα με αυτές τις αποκαλύψεις που έγιναν το 2017 από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η Ελισάβετ Β' διέθετε, μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ, γύρω στις δέκα εκατομμύρια στερλίνες σε ταμεία στα Νησιά Καϊμάν και στις Βερμούδες, εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου που χαρακτηρίζονται φορολογικοί παράδεισοι.

Επιχείρηση Μονόκερος: Στις 9 Σεπτεμβρίου η D-Day, πιθανότατα στις 19 η κηδεία

Επειδή η βασίλισσα πέθανε στο κτήμα Balmoral στη Σκωτία, έχει ξεκινήσει ένε σχέδιο έκτακτης ανάγκης που ονομάστηκε «Operation Unicorn». Οπως διέρρευσε πριν από λίγο καιρό είναι πιθανό το φέρετρό της να παραμείνει προσωρινά στο Παλάτι του Holyroodhouse, έχοντας μεταφερθεί εκεί οδικώς δύο ημέρες μετά τον θάνατό της. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η σορός της βασίλισσας θα παραμείνει στη Σκωτία για αρκετές ημέρες πριν μεταφερθεί πιθανότατα με με αεροσκάφος της RAF  στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Από εκεί και πέρα, τη Δευτέρα, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα. Δέκα ημέρες μετά το θάνατο της, πιθανότατα στις 19 Σεπτεμβρίου καθώς ως D-Day ορίστηκε η 9η Σεπτεμβρίου, θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50 από το κοινοβούλιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών. Πριν από την τελετή, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα. Αργότερα, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου περί τις 16:00 θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεστεί επίσης η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το διάγγελμα του Καρόλου

Ο νέος Βασιλιάς, μετά την ενθρόνισή του, θα απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στο βρετανικό λαό. Ακολούθως, το μεσημέρι της Παρασκευής η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Λιζ Τρας, καθώς και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά. Τις επόμενες ημέρες ο Κάρολος θα ξεκινήσει, βάσει πρωτοκόλλου, την περιοδεία του στις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκοτία και θα ακολουθήσουν η Βόρεια Ιρλανδία και η Ουαλία.

Πλέον ο Κάρολος θα είναι επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, του δικαστικού σώματος και της δημόσιας υπηρεσίας και είναι ο Ανώτατος Κυβερνήτης της Εκκλησίας της Αγγλίας. Σύμφωνα με τη σύμβαση έχει καθήκον να παραμείνει πολιτικά αμερόληπτος, πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθεί υπό μεγαλύτερο έλεγχο εάν συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις για τις οποίες είναι γνωστός.

Οι νέοι διάδοχοι του βρετανικού θρόνου

Η σύζυγός του βασιλιά Καρόλου Γ', Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, θα λάβει τον τίτλο «βασίλισσα - σύζυγος» (Queen Consort), αφού ο τίτλος της βασίλισσας είναι μόνο για τις εκ γενετής γαλαζοαίματες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ μεταβάλλεται και η σειρά διαδοχής στο θρόνο της Γηραιάς Αλβιώνας. Με τον 73χρονο Κάρολο βασιλιά, ο πρωτότοκος γιος του, ο 39χρονος πρίγκιπας Ουίλιαμ, γίνεται διάδοχος του θρόνου ενώ ο 8χρονος γιος του, πρίγκιπας Γεώργιος είναι δεύτερος στην σειρά διαδοχής, η 6χρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ τρίτη και ο 4χρονος πρίγκιπας Λούις τέταρτος στην σειρά διαδοχής. Ο πρίγκιπας Χάρι από έκτος για την διαδοχή του θρόνου ανεβαίνει στην πέμπτη θέση ενώ την έκτη και έβδομη θέση καταλαμβάνουν τα δύο παιδιά του, ο Άρτσι, 3 ετών και η Σάρλοτ, 15 μηνών, αντίστοιχα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA