Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μία σύγχρονη χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο που θεωρείται πολιτικά φιλελεύθερη και σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχει ισχυρό κοινωνικό κράτος, το «αγκάθι» της ακροδεξιάς απειλεί να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα. Στη Σουηδία, η συντηρητική συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς είναι έτοιμη να πανηγυρίσει την κατάκτηση της εξουσίας με μεγάλο κερδισμένο το κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες (SD) με επικεφαλής τον Τζίμι Ακενσον που μέχρι στιγμής έχει καταγράψει ιστορικό ρεκόρ με 20,7%. «Γεννημένο» από ένα κίνημα νεοναζί, το SD ανέβηκε κατακόρυφα μετά την έλευση μεταναστών στη χώρα. Στη Σουηδία των 10 εκατομμυρίων, υπολογίζεται πως την τελευταία δεκαετία 500.000 πήραν άσυλο. 

Διαβάστε ακόμη: Σουηδία: Ετοιμη η Δεξιά να πάρει την εξουσία – Οριακή η διαφορά στις ψήφους

Η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με μια φάση αβεβαιότητας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο προβλέπεται οριακή. Υστερα από μια βραδιά ανατροπών, η εκλογική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων θα πρέπει να περιμένει μέχρι την Τετάρτη, αφού η κατάσταση είναι ρευστή και οι διαφορές πολύ μικρές. Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, που αντιπροσωπεύουν το 95% των εκλογικών τμημάτων, η συμμαχία υπό τον ηγέτη των Μετριοπαθών της σουηδικής δεξιάς Ουλφ Κρίστερσον εξασφαλίζει οριακή πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας 175-176 έδρες από τις συνολικά 349 στο κοινοβούλιο. Στον αντίποδα, το κεντροαριστερό μπλοκ της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Αντερσον προβλέπεται να εξασφαλίσει 173-174 έδρες. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, η κεντροαριστερά εγκαταλείπει την εξουσία ύστερα από οκτώ χρόνια στη διακυβέρνηση της Σουηδίας. Μεγάλος νικητής της εκλογικής βραδιάς είναι αναμφίβολα το SD που επί του παρόντος, καταγράφει ρεκόρ με 20,7% και γίνεται το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στη χώρα.

Ο Ακενσον, νωρίς το πρωί της Δευτέρας δήλωσε αισιόδοξος για τη νίκη: «τώρα φαίνεται πως αλλάζουν οι δυνάμεις» στη χώρα, είπε σε μέλη του SD. Από την πλευρά της η Αντερσον ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή και να «αφήσετε τη Δημοκρατία να επιτελέσει τον σκοπό της». Η προοπτική το SD να παίξει ρόλο για πρώτη φορά στην κυβερνητική πολιτική της Σουηδίας προκαλεί «σεισμό» αφού η χώρα παραδοσιακά είναι φιλελεύθερη.  Δημιούργημα νεοναζιστικού κινήματος στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, το SD εκφράζει επί σειρά ετών εξτρεμιστικές απόψεις και τα άλλα κόμματα το αντιμετώπιζαν ως «παρία», μέχρι που πριν από τρία χρόνια οι Μετριοπαθείς της σουηδικής κεντροδεξιάς ενθάρρυναν τη συνεργασία. Στις τελευταίες εννέα εκλογικές αναμετρήσεις, το ακροδεξιό κόμμα ανεβάζει τα ποσοστά του και πλέον απαιτεί υπουργικές θέσεις, αλλά τα άλλα τρία κόμματα της κυβέρνησης δεν του έχουν προτείνει ποτέ συνεργασία. Ωστόσο η θέση του SD ως το μεγαλύτερο κόμμα στη δεξιά του δίνει θέση. 

«Το μεγαλύτερο κόμμα με ναζιστές»

Το SD είναι «μακράν το μεγαλύτερο κόμμα στον κόσμο με ναζιστικές ρίζες», δηλώνει ο Τόμπιας Ουμπινέτ, λέκτορας του πανεπιστημίου Karlstad και αντιρατσιστής. «Αν και το SD έχει δημοσίως καταδικάσει τη δική του ιδεολογία, μέχρι σήμερα υπάρχει η αίσθηση ότι... βλέπει πως είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να σώσει τον γηγενή λευκό σουηδικό πληθυσμό», αναφέρει. Ο ηγέτης του SD είπε σε οπαδούς του την Κυριακή πως «στόχος μας είναι να είμαστε στην κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να έχουμε την πλειοψηφία στην κυβέρνηση. Και προς τα εκεί οδεύουμε». Από την πλευρά του ο γραμματέας του κόμματος Ρίτσαρντ Γιόμσοφ είπε πως «δεν πίστευε» ότι τα άλλα κόμματα θα μπορούσαν να σταματήσουν το SD και περίμενε ότι θα είχε ισχυρή επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας. «Είμαστε μεγάλοι τώρα. Εχουμε την ευκαιρία να είμαστε ενεργά μέλη της κυβέρνησης και η πολιτική στη χώρα θα πάρει εντελώς διαφορετική τροπή», σημείωσε. 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, το SD έβαλε διαφήμιση σε συρμό του μετρό τον οποίο ονόμασε «εξπρές επαναπατρισμού»: «Καλή επιβίβαση με εισιτήριο μίας διαδρομής. Επόμενη στάση Καμπούλ», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. 

Ολα τα κόμματα έδειξαν τους μετανάστες για την εγκληματικότητα

Αυτές οι εκλογές κατέδειξαν πως η Σουηδία είναι μία χώρα που δοκιμάστηκε από τη μετανάστευση, γεγονός που το εκμεταλλεύτηκε το SD, γιγαντώνοντας τους φόβους για την εγκληματικότητα. Οι τιμές στην ενέργεια που αυξήθηκαν αλλά και οι τεράστιες ουρές στα επείγοντα των σουηδικών νοσοκομείων παραμερίστηκαν από τους ψηφοφόρους του SD που επικεντρώθηκαν στη μετανάστευση και την εγκληματικότητα εξαιτίας της αύξησης των συμμοριών. Η προεκλογική καμπάνια του κόμματος επικεντρώθηκε επίσης στην κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια της εγκληματικότητας συμμοριών που πωλούν όπλα και ναρκωτικά, που η μέχρι πρότινος κυβέρνηση απέτυχε να αντιμετωπίσει, με το SD να «δείχνει» τους μετανάστες για το φαινόμενο. Πριν από δύο εβδομάδες, μία γυναίκα και ο 5χρονος γιος της τραυματίστηκαν από ληστές στην Στοκχόλμη. Στη Μάλμο πριν μία εβδομάδα ένα 15χρονο αγόρι σκοτώθηκε από τον ηγέτη συμμορίας που τον πυροβόλησε στο κεφάλι μέσα σε εμπορικό κέντρο. Μέσα στους πρώτους 6 μήνες του 2022 στη Σουηδία ο αριθμός των νεκρών από πυροβολισμούς ανερχόταν σε 34, τη στιγμή που για την ίδια περίοδο το 2021 οι νεκροί ήταν 20. 

Οι «Σομαλοπόλεις» της πρωθυπουργού και τα τεστ για ΔΕΠΥ στα ξένα παιδιά

Οι ηγέτες τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς συνέδεσαν την αύξηση των εγκληματικότητας με την αύξηση της μετανάστευσης, γεγονός που οδήγησε σε διαχωρισμό ατόμων στον χώρο εργασίας και ανάλογα με τη χώρα καταγωγής. Τις τελευταίες δεκαετίες η Σουηδία έχει γίνει η πιο πολυπολιτισμική χώρα της Ευρώπης, με το 1/3 του πληθυσμού της να είναι γεννημένο εκτός χώρας ή να έχει γονιό γεννημένο εκτός χώρας. Υπολογίζεται πως το 30% των παιδιών δεν έχουν τα σουηδικά ως μητρική γλώσσα, ποσοστό που στις πόλεις ανέρχεται σε 45%. 

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον, είχε δηλώσει πως η Σουηδία δεν πρέπει να έχει «Σομαλοπόλεις» τη στιγμή που ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας είχε προτείνει οι μετανάστες να μένουν σε συγκεκριμένες περιοχές. Ο εκπρόσωπος Τύπου των Μετριοπαθών είχε προτείνει τεστ σε όλα τα παιδιά που μένουν σε περιοχές με μετανάστες για Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αφού «στις φυλακές της χώρας υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με ΔΕΠΥ». Το συγκεκριμένο κόμμα έχασε ψηφοφόρους στις τελευταίες εκλογές που στράφηκαν στο SD. 

Σουηδία: Παροχές στα παιδιά 

Το κοινωνικό κράτος της Σουηδίας είναι ως το πλέον γνωστό που δίνει παροχές, ιδιαιτέρως στα παιδιά. Για παιδιά ηλικίας 1-5 ετών είναι εγγυημένη μια θέση σε δημόσιο νηπιαγωγείο. Τα παιδιά υποχρεούνται από την ηλικία των 6 μέχρι των 16 να φοιτήσουν στο σχολείο και στο Λύκειο υπολογίζεται πως πάει το 90% των μαθητών. Από αυτούς η πλειοψηφία παίρνει τίτλο εργασίας ή εισάγεται στο πανεπιστήμιο. Λίγες χώρες παγκοσμίως όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν υψηλότερα επίπεδα πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το σύστημα Παιδείας χρηματοδοτείται από φόρους που είναι ιδιαίτερα υψηλοί, ωστόσο οι πολίτες δεν διαμαρτύρονται αφού θεωρείται πως αυτά τα χρήματα «πιάνουν τόπο». Τα παιδιά στη Σουηδία θεωρούνται ως το «άλφα» και το «ωμέγα» αφού αρκεί μόνο ένα τηλεφώνημά τους σε οποιαδήποτε κοινωνική υπηρεσία για να προστατευτούν από το οτιδήποτε και οποιονδήποτε. Οι γονείς τους στηρίζονται οικονομικά με συχνά και «παχυλά» επιδόματα ενώ η πρόσβασή στην εκπαίδευση είναι πολύ εύκολη. Οι μετανάστες έχουν κατηγορηθεί πως παίρνουν επιδόματα εξαιτίας μεγάλου αριθμού παιδιών με αποτέλεσμα να φτάσουν στο σημείο να μην εργάζονται αφού βιοπορίζονται από αυτά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA