Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα τελικά αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Σουηδία στις 11 Σεπτεμβρίου καταδεικνύουν ότι το μπλοκ της δεξιάς στο οποίο συμμετέχουν οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες (SD) απέσπασε οριακή πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε 176 έδρες έναντι 173 που συγκέντρωσε η απερχόμενη αριστερά. 

Διαβάστε ακόμη: Σουηδία: Πώς το κόμμα SD που ιδρύθηκε από ναζιστές σάρωσε στις εκλογές - H ακροδεξιά «ρίζωσε» με τις... ευλογίες όλων σε μία φιλελεύθερη χώρα

Του δεξιού μπλοκ ηγείται ο Ουλφ Κρίστερσον του Μετριοπαθούς Κόμματος. Ωστόσο το δεξιό μπλοκ από τις 176 έδρες, τις 73 (ποσοστό 20,7%) τις κέρδισε το ακροδεξιό SD. Στη Σουηδία το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες με 30,33% και 107 έδρες, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να κερδίσουν τις εκλογές. Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της να παραιτηθεί στον απόηχο της ήττας.

Η μορφή που θα λάβει η επόμενη σουηδική κυβέρνηση θα είναι σαφέστερη τη Δευτέρα όταν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το ποιο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Ουλφ Κρίστερσον προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα τέσσερα κόμματα στον συνασπισμό του θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA