Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Μαχσά Αμινί πέθανε ανεξήγητα στις φυλακές του Ιράν μόλις στα 22 της χρόνια. Γιατί φυλακίστηκε; Επειδή κάποιες τούφες των μαλλιών της έβγαιναν από τη χιτζάμπ της. Η Βρετανοϊρανή δημοσιογράφος, Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ θα την καταλάβαινε καλύτερα από όλους. Το 2016 φυλακίστηκε για «κατασκοπεία». Στην ουσία είχε πάει διακοπές με την μικρή της κόρη. Έκανε να την δει 6 ολόκληρα χρόνια. Η Ναζανίν ήταν πιο τυχερή. Αποφυλακίστηκε φέτος και αν δεν μεσολαβούσε το Λονδίνο για ένα χρέος που προϋπήρχε με την Τεχεράνη, πολύ πιθανώς να έβλεπε ακόμα τα κάγκελα των ιρανικών φυλακών. 

Διαβάστε ακόμη: Ιράν: 50 οι νεκροί από την εξέγερση για την Μάχσα Αμινί - Φόβος για εμφύλιο

H στιγμή της επανένωσης με την 8χρονη πλέον κόρη της: 

Η Τεχεράνη και το Λονδίνο, βρίσκονταν σε συνομιλίες για ένα παλαιό χρέος, 400 εκατομμυρίων λιρών που αφορούσε μια ακυρωμένη παραγγελία για 1.500 άρματα μάχης Chieftain που χρονολογούταν από τη δεκαετία του 1970 και είχε συνδεθεί με τη συνεχιζόμενη κράτηση της Ράτκλιφ και άλλων Βρετανών-Ιρανών διπλών υπηκόων που κρατούνταν στη χώρα. Ωστόσο η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι αυτά τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συνδέονται.

«Δεν θα έπρεπε να είμαι στη φυλακή για 6 χρόνια και πιστεύω ότι έχουμε περάσει πολλά. Ήταν ένα δύσκολο ταξίδι και η επιστροφή είναι επίσης πολύ δύσκολη. Οπότε καταλαβαίνετε ότι το να επιστρέφεις σε μια κόρη που είναι 8 ετών δεν ήταν εύκολο. Την άφησα όταν ήταν δύο ετών. Ήταν πολλά αυτά που είχα να καλύψω με τον Ρίτσαρντ (σύζυγος) και την Γκαμπριέλα (κόρη). Θα εκτιμούσα την ιδιωτικότητα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ» δήλωσε με έντονο το παράπονο τον περασμένο Μάρτιο, όταν αφέθηκε ελεύθερη. 

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ, υπεύθυνη έργου στο Thomson Reuters Foundation, το φιλανθρωπικό ίδρυμα της εταιρείας στην οποία ανήκει επίσης το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, συνελήφθη στην Τεχεράνη τον Απρίλιο του 2016, όπου βρισκόταν για να επισκεφθεί στην οικογένειά της. Κατηγορήθηκε για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή της ισλαμικής δημοκρατίας, κάτι που η ίδια αρνήθηκε σθεναρά, και καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών. Αφού εξέτισε την ποινή της, καταδικάστηκε εκ νέου στα τέλη Απριλίου σε φυλάκιση ενός έτους για τη συμμετοχή της σε συγκέντρωση μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο το 2009. Τον Οκτώβριο του 2021, η Ζαγαρί-Ράτκλιφ είδε την έφεσή της να απορρίπτεται, με τους δικούς της να εκφράζουν φόβους για άμεση επιστροφή της στη φυλακή, από όπου βγήκε με ηλεκτρονικό βραχιόλι τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας της Covid-19.

«Αυτό που δεν μπορούσα ποτέ να δεχτώ ήταν ο χωρισμός από την κόρη μου. Δεν μπόρεσα ποτέ να συμβιβαστώ με αυτό. Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω ότι ζούμε σε έναν κόσμο που επιτρέπει σε μια μητέρα να είναι μακριά από το παιδί της για έξι χρόνια» είπε τον περασμένο μήνα στους Financial Times. Θεωρεί δεδομένο πως υπήρξε θύμα μόνο και μόνο για να αποπληρωθεί το προαναφερθέν δάνειο. Ο θυμός για το πως της συμπεριφέρθηκαν οι συμπατριώτες της παραμένει ακόμα άσβεστος. 

Ιράν: Φόβος για εμφύλιο πόλεμο

Πλέον, το Ιράν είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο εμφύλιας διαμάχης. Την Παρασκευή οπαδοί του καθεστώτος που συμμετείχαν σε φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις απείλησαν ανοιχτά με θάνατο όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί. Οι εν λόγω διαδηλωτές ζητούσαν την εκτέλεση των αντικυβερνητικών, μεταδίδει ο Guardian, φωνάζοντας συνθήματα όπως «όσοι προσβάλουν το Κοράνι πρέπει να εκτελεστούν». Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν, οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές χαρακτήριζαν «στρατιώτες του Ισραήλ» τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ζητώντας επίσης «θάνατο στις ΗΠΑ» και «θάνατο στο Ισραήλ».

Εντωμεταξύ ο τελευταίος απολογισμός από την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) το απόγευμα της Παρασκευής έκανε λόγο για 50 νεκρούς στις διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί με την κρατική τηλέοραση του Ιράν να «απαντά» αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 35.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA