Μενού
  • Α-
  • Α+

Αναβρασμός επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην κοινωνία του Ιράν μετά τον τραγικό θάνατο της Μαχσά Αμινί. Με βάση τον επίσημο απολογισμό για τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους - διαδηλωτές και άνδρες των δυνάμεων της τάξης. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Iran Human Rights που εδρεύει στο Όσλο κάνει λόγο για τουλάχιστον 54 διαδηλωτές νεκρούς. Ωστόσο, η δολοφονία της 22χρονης για «ανάρμοστη ενδυμασία» από την αστυνομία ηθών, έχει προκαλέσει αναταράξεις σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας. Ακόμη και στο ποδόσφαιρο!

Διαβάστε ακόμη: Ιράν: Το ξέσπασμα του πατέρα κατά των μουλάδων στο μνήμα της Μαχσά Αμινί 

Ετσι, οι εξελίξεις έχουν επιρροή και στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Ιρανών, καθώς σύμφωνα με τη Daily Mail επικρατεί χάος στις τάξεις της λίγους μήνες πριν τη συμμετοχή στο Μουντιάλ, καθώς αρκετοί ποδοσφαιριστές θέλουν να μιλήσουν ελεύθερα αλλά «περιορίζονται», προεξεχόντων των αρχηγών. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως τόσο ο Αλιρέζα Γιάχανμπας της Φέγενορντ όσο και ο Εχσάν Χατζισαφί της ΑΕΚ, έκαναν αναρτήσεις στα Social Media προς τιμήν της Αμινί, όμως αμφότεροι φέρονται να «υποχρεώθηκαν» να τις κατεβάσουν.

Αυτή είναι η επίμαχη ανάρτηση:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η κατάσταση που επικρατεί οδήγησε και στην αλλαγή έδρας του φιλικού με την Ουρουγουάη (1-0 υπέρ των Ιρανών). Το ματς ήταν να διεξαχθεί στο Ιράν, όμως λόγω των διαδηλωτών εν τέλει διεξήχθη στο προάστιο Ζανκτ Πέλτεν της Βιέννης. Ακόμα και στην Αυστρία τα πράγματα δεν ήταν ήσυχα, καθώς περίπου 150 Ιρανοί βρέθηκαν ως VIP στο γήπεδο, δύο άνδρες σήκωσαν μια φωτογραφία της Αμινί και χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση της αστυνομίας για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Την ερχόμενη Τρίτη (27/9, 17:30) το Ιράν θα δώσει δεύτερο φιλικό στην Αυστρία, όπου θα αντιμετωπίσει τη Σενεγάλη και αναμένονται διαδηλωτές έξω από το γήπεδο. 

Την υποχρέωσαν να φορέσει μαντήλα για τον Κεϊρόζ

Ένα ακόμη περιστατικό που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις προέκυψε στην παρουσίαση του Κάρλος Κεϊρόζ ως νέου προπονητή της εθνικής ομάδας του Ιράν. Η Ιζαμπέλ Λατίφα Μπάρκερ είναι βρετανίδα δημοσιογράφος (με καταγωγή από την Ινδία και τα νησιά Φίτζι) με ειδίκευση στο ποδόσφαιρο η οποία ως απεσταλμένη της Sun βρέθηκε στην Αυστρία για να καλύψει τη φιλική αναμέτρηση του Ιράν με την Ουρουγουάη που διεξήχθη στην Σεν Πέλτεν. Το Ιράν είναι αντίπαλος της Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και η αλλαγή προπονητή, με την επιστροφή του Κάρλος Κεϊρόζ αντί του Ντράγκαν Σκότσιτς (ο οποίος πήρε την πρόκριση) ήταν ένα σημαντικό γεγονός. Η Μπάρκερ κάλυψε κανονικά τη φιλική αναμέτρηση, όπου δύο Ιρανοί διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη συμπεριφορά του καθεστώτος της Τεχεράνης προς τις γυναίκες απομακρύνθηκαν από το γήπεδο από την αυστριακή αστυνομία.

Ωστόσο την επομένη του αγώνα στη media day όπου είχε προγραμματίσει να πάρει δηλώσεις από τον Κεϊρόζ και κάποιους παίκτες, όταν εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο, ενημερώθηκε ότι δεν θα της επιτραπεί η είσοδος αν δεν φορέσει μαντήλα (χιτζάμπ) στο κεφάλι!!!

Κι η ενημέρωση αυτή έγινε από τους άνδρες ασφαλείας της ιρανικής ομάδας και όχι από τους υπεύθυνους του γραφείου Τύπου. Η Μπάρκερ προσπάθησε να αγοράσει μία μαντήλα αλλά τα καταστήματα ήταν κλειστά κι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ένα προπονητικό μπλουζάκι με το οποίο κάλυψε τα μαλλιά της! «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μου ζητήθηκε κάτι τέτοιο και η πρώτη μου αντίδραση ήταν να ξεκινήσω μόνη μου μια διαμαρτυρία, ωστόσο σκέφτηκα ότι έχω πάει εκεί για μια δουλειά κι αναγκάστηκα να συμμορφωθώ», εξήγησε η ίδια επισημαίνοντας αρκετές φορές ότι ο Κεϊρόζ και οι παίκτες του Ιράν δεν είχαν καμία εμπλοκή στο συγκεκριμένο θέμα.

Εκατοντάδες συλλήψεις και αντιδιαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να αντιμετωπίσουν «αποφασιστικά» τις διαδηλώσεις στη χώρα, έπειτα από εννέα ημέρες κινητοποιήσεων με αφορμή τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών. Περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις σύμφωνα με τα επίσημα Μέσα, πάνω από πενήντα οι νεκροί λένε ΜΚΟ. Στο εξωτερικό, διαδηλώσεις υπέρ του κινήματος στο Ιράν οργανώθηκαν το Σάββατο σε πολλές χώρες – στον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Χιλή, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Ιράκ και την Ελλάδα.

Την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές της Βρετανίας και τη Νορβηγίας για «εξηγήσεις», όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ISNA. Ο Βρετανός πρεσβευτής κλήθηκε με αφορμή τον «εχθρικό χαρακτήρα» ιρανόφωνων μέσων ενημέρωσης που εδρεύουν στο Λονδίνο ενώ εκείνος της Νορβηγίας με αφορμή την «παρέμβαση» του προέδρου του κοινοβουλίου της χώρας στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA