Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι εκλογές στην Ιταλία αποτέλεσαν την «τρίτη και φαρμακερή» για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Μπορεί η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και το νεοναζιστικό «SD» στη Σουηδία να κατάκτησαν τη δεύτερη θέση στις εκλογικές μάχες των χωρών τους, ωστόσο η Τζόρτζια Μελόνι κατάφερε να πάρει το χρίσμα για να σχηματίσει κυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα «Brothers of Italy» σπέρνοντας τον πανικό στη Γηραιά Ήπειρο. Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλώντας στο Reader, χαρακτηρίζει την επικράτηση της Μελόνι «πολύ επικίνδυνη για την Ευρώπη» και εξηγεί πως «ούτε η Ελλάδα θα μείνει ανεπηρέαστη από αυτή την αλλαγή». 

Διαβάστε ακόμηΑνάλυση για την Ιταλία της Μελόνι: «Οι Ιταλοί δεν πρόκειται να κάνουν φασαρία στην Ευρώπη - Η κυβέρνηση θα έχει προβλήματα»

«Η Ευρώπη δεν αντέχει τρίτη κρίση σε μια δεκαετία. Μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει τώρα και την ενεργειακή κρίση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια Ιταλία σε ύφεση», τονίζει ο κ. Δεσποτόπολος. Αξίζει μάλιστα να τονιστεί πως η Ιταλία έχει σωρεύσει χρέος 2,7 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 150% του ΑΕΠ. Είναι ο δεύτερος υψηλότερος λόγος χρέους προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη έπειτα από αυτόν της Ελλάδας. Ένδειξη των επίμονων ανησυχιών των επενδυτών για το χρέος της Ιταλίας αποτελεί το γεγονός ότι το «σπρεντ», δηλαδή η διαφορά στο επιτόκιο ανάμεσα στο δεκαετές γερμανικό ομόλογο και το δεκαετές ομόλογο της Ιταλίας, ανέβηκε με τη νίκη Μελόνι στις 235 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,68%. Όσον αφορά την πεποίθηση πως η Τζόρτζια Μελόνι δεν θα σπείρει πανικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η χώρα έχει πάρει 200 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Έλληνας διεθνολόγος τονίζει πως δεν τα έχει πάρει ακόμα και πως έχει κάνει ήδη μνεία ότι θέλει ήδη αλλαγή κανόνων γι' αυτά τα χρήματα. «Θα προσαρμοστεί στο μοτίβο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το θέμα είναι να μην αργήσει και να μην βάλει τη χώρα της - αλλά και τις υπόλοιπες χώρες - σε περιπέτεια, όπως συνέβη με την Ελλάδα το 2015», ξεκαθαρίζει. 

«Επηρεάζει και την Ελλάδα η αλλαγή» 

Πάντως, δεν είναι μόνο η αλλαγή προσώπων το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα. Η χώρα μας έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη. Η αύξηση των spreads στα δεκαετή ομόλογα θα επιφέρει ντόμινο συνεπειών σε μια Ευρώπη που ήδη κλονίζεται από ύφεση. «Η Ελλάδα χρειάζεται χαμηλά επιτόκια. Με την ανάπτυξη που σημείωσε η χώρα το 2022, η κυβέρνηση είχε την δυνατότητα να δώσει στους πολίτες επιδόματα, όπως το power pass. Aν τα επιτόκια αυξηθούν, το 2023 δεν θα υπάρχουν χρήματα για να υλοποιηθούν αντίστοιχες ενέργειες», σημειώνει ο κ. Δεσποτόπολος. 

«Δεν είναι φασίστες όσοι ψήφισαν την Μελόνι»

Ο κ. Δεσποτόπουλος, μιλώντας για την ακροδεξιά Ιταλίδα πολιτικό, συγκρίνει τους ψηφοφόρους της με όσους ψήφιζαν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. «Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ψηφίζουν αυτά τα κόμματα, είναι πολίτες που έχουν χάσει κάθε ελπίδα. Είναι βαθιά απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι. Ο Χίτλερ ξεκίνησε από τη Βαϊμάρη, σε μια περιοχή που είχε γονατίσει από την οικονομική κρίση και κανένας δεν μπορούσε να προσφέρει λύσεις στον λαό. Το κρίσιμο ζήτημα είναι πως αν οι ακροδεξιοί "κατακτήσουν" κι άλλη χώρα της Ένωσης, το μέλλον θα είναι ζοφερό».  Και τι είναι αυτό εν τέλει που πυροδοτεί την αύξηση της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκά; «Ξεκάθαρα οι πολιτικές. Η ζωή έχει διαμορφωθεί λάθος για τον Ευρωπαίο πολίτη. Αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές, αυτά τα φαινόμενα δεν θα αμβλυνθούν. Η ενεργειακή κρίση χρειάζεται άμεσα μέτρα. Πιο άμεση αντίδραση. Διαφορετικά θα είμαστε συνεχώς θεατές στο ίδιο έργο» καταλήγει ο κ. Δεσποτόπουλος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA