Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο συγγραφές Ίαν Φλέμινγκ, ο δημιουργός του Τζέιμς Μπoντ, είχε γράψει στον «Χρυσοδάκτυλο» πως «το πρώτο περιστατικό είναι τυχαίο, το δεύτερο είναι σύμπτωση, το τρίτο είναι εχθρική ενέργεια»! Με κομμένη την ανάσα ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί από χθες τις εξελίξεις με τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στους οποίους εντοπίστηκαν τρεις διαρροές μέσα σε λίγες ώρες. Οι σεισμολόγοι στη Σουηδία ανέφεραν υποβρύχιες εκρήξεις προτού εμφανιστούν οι διαρροές με τις τεράστιες φυσαλίδες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν εκρήξεις, δήλωσε ο Μπγιορν Λουντ του Εθνικού Κέντρου Σεισμολογίας της Σουηδίας. Για σαμποτάζ κάνουν λόγο και στις ΗΠΑ (μέσω της CIA) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν) αλλά για σαμποτάζ κάνει λόγο και η Ρωσία που επισήμανε, μάλιστα, πως οι διαρροές υπονόμευαν την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου!

Διαβάστε ακόμη: «Φωτιά» από τη CIA με απόρρητη έκθεση για το σαμποτάζ στους Nord Stream που έφερε πανικό στις τιμές φυσικού αερίου - Είχε ενημερωθεί το Βερολίνο

Μέσα σε αυτό το γαϊτανάκι του τρόμου αυξάνονται οι φόβοι για ενεργειακό κραχ στην ΕΕ αλλά και η ανησυχία για το αν οι ζημιές είναι αναστρέψιμες προκειμένου κάποια στιγμή να ξαναλειτουργήσουν. Οι αγορές, πάντως, ήδη «έλαβαν» το μήνυμα και κάπως έτσι οι τιμές του φυσικού αερίου μέσα σε λίγες ώρες αυξήθηκαν κατά 20% εντείνοντας το κλίμα φόβου που υπάρχει από χθες. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές είναι κατά 200% υψηλότερες σε σχέση με την ίδια ακριβώς περίοδο πέρυσι!

Την ίδια ώρα, οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν. Από τη μία λέγεται πως κερδισμένος από αυτή τη σκοτεινή υπόθεση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (δεδομένου πως ο Τζο Μπάιντεν είχε πει πως πρέπει να τελειώσουν οι συγκεκριμένοι αγωγοί) αλλά και, προφανώς, η Ρωσία που έχει μετατρέψει την ενέργεια σε ένα υπερόπλο στα χέρια του Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς είναι δεδομένο πως μετά από αυτή την εξέλιξη η πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξηθεί δραματικά.

Το βίντεο που ενισχύει το σενάριο δολιοφθοράς

Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει μεγάλες φυσαλίδες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας πάνω από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Οι φυσαλίδες φτάνουν σε διάμετρο από 200 έως και 1.000 μέτρα. «Η μεγαλύτερη φτάνει το ένα χιλιόμετρο. Η μικρότερη σχηματίζει έναν κύκλο (διαμέτρου) 200 μέτρων», εξήγησε ο στρατός.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η Δανή πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν, τόνισε ανοιχτά πως η περίπτωση ενός σαμποτάζ δεν μπορεί να αποκλειστεί ως αιτία για τις διαρροές στον Nord Stream 1 και Nord Stream 2: «Υπάρχουν τρεις διαρροές, οπότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως πρόκειται για σύμπτωση». Αντιστοίχως και Γερμανοί αξιωματούχοι σχολίασαν πως η ξαφνική απώλεια πίεσης στους αγωγούς μπορεί ναι είναι το αποτέλεσμα μιας «στοχευμένης επίθεσης», προσθέτοντας ότι ρωσικός δάκτυλος «δεν μπορεί να αποκλειστεί».

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ακόμη πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι: «Δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες για το τι συνέβη, αλλά βλέπουμε καθαρά πως είναι μια περίπτωση δολιοφθοράς, που συνδέεται με το επόμενο βήμα της κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία» σχολίασε, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποίησε εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το περιοδικό, το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του. Το Βερολίνο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».

Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» τόνισε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μίλησα με την (πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε) Φρεντέρικσεν για την ενέργεια δολιοφθοράς στον Nord Stream» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να «χυθεί φως στις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της διαρροής».

Η πιθανότητα ατυχήματος, λόγω μιας κατολίσθησης θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί από τα γεωλογικά ινστιτούτα ενδείξεις για αυτό. Ούτε είναι πιθανόν να καταστραφεί ο αγωγός από τη δραστηριότητα ψαράδων ή από πρόσκρουση υποβρυχίων. «Οι άνθρωποι κάνουν λάθη, αλλά είναι περίεργο να συνέβησαν όλα μαζί», σημειώνουν με νόημα διεθνείς αναλυτές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA