Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον κώδωνα του κίνδυνου κρούει η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει σοβαρά υπόψη τις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν για τα πυρηνικά. Μιλώντας στα εγκαίνια του «Ιδρύματος Χέλμουτ Κολ» («Bundeskanzler-Helmut-Kohl-Stiftung»), η Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και στον Βλαντίμιρ Πούτιν

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: «Φύγετε τώρα από τη Ρωσία» - Ταξιδιωτική οδηγία στους Αμερικανούς πολίτες 

«Πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά τα λόγια του», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε: «Το να λαμβάνονται τα λόγια στα σοβαρά και να μην απορρίπτονται εξαρχής ως απλή μπλόφα, δεν συνιστά επ’ ουδενί ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμού, αλλά απόδειξη πολιτικής ευφυίας», η οποία «συμβάλλει στη διατήρηση περιθωρίου ελιγμών ή τουλάχιστον κάτι εξίσου σημαντικό, στη δημιουργία ενός νέου».

Η Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας και μέντορά της, Χέλμουτ Κολ, ως έναν πολιτικό που διέθετε αυτή την πολιτική ευφυία: «Ο Κολ θα έκανε σήμερα τα πάντα για να προστατέψει και να αποκαταστήσει την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας» είπε, αλλά ταυτόχρονα θα είχε κατά νου πώς θα μπορούσαν να αναβιώσουν μελλοντικά οι σχέσεις με τη Ρωσία, όχι με μονομερείς κινήσεις της Γερμανίας, αλλά πάντα σε συμφωνία με όλους τους εταίρους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Πάντως, οι ΗΠΑ, όπως έχουν καταστήσει σαφές, θα απαντήσουν αποφασιστικά σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας και έχουν ξεκαθαρίσει στη Μόσχα τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα αντιμετωπίσει, είχε δηλώσει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. Οι δηλώσεις Σάλιβαν συνιστούν την πιο πρόσφατη αμερικανική προειδοποίηση μετά την απειλή που έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Τετάρτη για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων σε μια ομιλία, στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την πρώτη επιστράτευση της χώρας του μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Εάν η Ρωσία περάσει αυτή τη γραμμή, θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν αποφασιστικά», δήλωσε ο Σάλιβαν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA