Μενού
  • Α-
  • Α+

«Το Αιγαίο είναι δικό μας… Χαίρε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μας οδηγείς στον αιώνα της Τουρκίας», αναφέρεται στο τελευταίο τρισδιάστατο βίντεο για την 99η επέτειο της ίδρυσης του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να προκαλεί καθημερινά και βάσει σχεδίου τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα. Οι προκλήσεις αυτές γίνονται πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο στο πλαίσιο μίας επικίνδυνης εθνικής στρατηγικής που ακολουθεί η Αγκυρα και η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023. Πίσω από την προώθηση της επεκτατικής ατζέντας της Τουρκίας με στόχο την άσκηση πίεσης στη χώρα μας και την ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Τούρκου προέδρου βρίσκεται ένας ολόκληρος προπαγανδιστικός μηχανισμός, που από τη μία πλευρά δίνει τη «γραμμή» του καθεστώτος στο εσωτερικό και από την άλλη επιχειρεί να επηρεάσει καταστάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό. Κεντρικό πρόσωπο της τουρκικής προπαγάνδας είναι ο επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, ίσως ο πιο χρήσιμος άνθρωπος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην παρούσα φάση. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Τι εκτιμούν οι ειδικοί για το «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» του Ερντογάν

Πρωταγωνιστεί καθημερινά στη διαστρέβλωση

Η αποστολή, που έχει ανατεθεί στον 46χρονο καθηγητή επικοινωνίας-κοινωνιολογίας δεν είναι σίγουρα εύκολη καθώς η θέση, που κατέχει δεν είναι απλά «ηλεκτρική» όπως συμβαίνει άλλωστε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στις δυτικές κυβερνήσεις. Ως επικεφαλής της πιο κρίσιμης από τις οκτώ διευθύνσεις της τουρκικής προεδρίας πρέπει να πρωταγωνιστεί καθημερινά στη συστηματική διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας για να στηρίξει το τουρκικό επεκτατικό αφήγημα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και να συμβάλλει καίρια στην ενίσχυση της φθαρμένης πολιτικής εικόνας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δρόμο για τις προεδρικές εκλογές. Επί της ουσίας, στις πλάτες του Φαχρετίν Αλτούν έχει πέσει το βαρύ φορτίο της επανεκλογής του Τούρκου προέδρου την ώρα, που η επιθετική ρητορική του κατά της Ελλάδας δείχνει να του αποφέρει δημοσκοπικά οφέλη έχοντας προς το παρόν ελεύθερο πολιτικό πεδίο καθώς η τουρκική αντιπολίτευση δεν έχει συμφωνήσει ακόμα σε κοινό προεδρικό υποψήφιο.  

Η διαδρομή του Αλτούν

Η διαδρομή του Φαχρετίν Αλτούν δε θα μπορούσε να μην είναι ταυτισμένη με το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο υπηρέτησε με προσήλωση από διάφορες θέσεις πριν τον διορισμό του στη διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας τον Ιούλιο του 2018 ως πρώτος διευθυντής της. Παράλληλα, με τη διδασκαλία της επιστήμης της επικοινωνίας στις πανεπιστημιακές αίθουσες έδωσε το πολιτικό στίγμα του ως σχολιαστής στην κρατική τηλεόραση και ως αρθρογράφος στο φιλοκυβερνητικό Τύπο ενώ διετέλεσε γενικός συντονιστής της κρατικοδίαιτης δεξαμενής σκέψης «SETA», ιδρυτικός διευθυντής της οποίας υπήρξε ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν. 

Είναι κοινά παραδεκτό ότι η συζήτηση για την ελευθερία της ενημέρωσης στην Τουρκία στην πραγματικότητα δεν υφίσταται. Το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για τα δημοκρατικά καθεστώτα υπήρξε διαχρονικά από τα πρώτα θύματα των αυταρχικών πρακτικών της τουρκικής πολιτικής ελίτ. Τα τελευταία χρόνια όμως της διακυβέρνησης Ερντογάν η κατάσταση στον τομέα της πληροφόρησης έχει σημειώσει ραγδαία επιδείνωση. Οι διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί δε διατηρούν καμία αμφιβολία ότι η ενημέρωση της τουρκικής κοινής γνώμης είναι απόλυτα καθοδηγούμενη από το προεδρικό μέγαρο μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια. Τα μηνύματα μέσω WhatsApp της διεύθυνσης επικοινωνίας της προεδρίας προς τα γραφεία σύνταξης των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, στα οποία υπαγορεύονται, μεταξύ άλλων, ποιες ειδήσεις και με ποιον τρόπο θα πρέπει να προβάλλονται, ποιοι είναι οι κατάλληλοι τίτλοι, που θα πρέπει να συνοδεύουν θέματα, που αφορούν στην κυβέρνηση και στο κυβερνών κόμμα AKP, αλλάζοντας εάν χρειαστεί ακόμα δημοσιευμένα θέματα ώστε να υπάρχει «συντονισμός» μεταξύ προεδρικού μεγάρου και εφημερίδων, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. 

Πώς στήνεται η προπαγάνδα

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, για τα θέματα ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος και ειδικά για τις παράνομες διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, λειτουργούν σαν να υπάγονται απευθείας στον Φαχρετίν Αλτούν και στη διεύθυνση του, η οποία ιδρύθηκε με σκοπό την ανάπτυξη μιας ολιστικής στρατηγικής επικοινωνίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να δοθεί ώθηση στο όραμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί της «Νέας Τουρκίας». Στην κατεύθυνση αυτή, το πολυάριθμο επικοινωνιακό επιτελείο του προεδρικού μεγάρου δεν είναι απλά ενημερωμένο για το τι γράφεται και λέγεται για την Τουρκία εντός και εκτός της χώρας αλλά κυριολεκτικά παρακολουθεί τα πάντα προτείνοντας άμεσες απαντήσεις ώστε να μη διαταραχτεί η τροχιά εξέλιξης της χώρας σε περιφερειακή δύναμη, όπως τουλάχιστον την οραματίζεται ο Τούρκος πρόεδρος καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου στην ευρύτερη περιοχή. 

Με απλά λόγια, η συγκεκριμένη διεύθυνση είναι ο επίσημος εκφραστής της τουρκικής αφήγησης για τον κόσμο με τον παραμορφωτικό φακό, που επιμένει να χρησιμοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναγνώρισε τη δύναμη της επικοινωνίας αλλά προτίμησε να υιοθετήσει την προπαγάνδα τοποθετώντας τη στην κορυφή της πυραμίδας του ιδεολογικού και πολιτικού του οπλοστασίου. Η αποστολή αυτή εκπληρώνεται από τη διεύθυνση του Φαχρετίν Αλτούν μέσω της κατευθυνόμενης ενημέρωσης αλλά και με εκδόσεις, που παρουσιάζουν το όραμα του Τούρκου προέδρου για μία «δίκαιη και ειρηνική» παγκόσμια νέα τάξη πραγμάτων! Βιβλία για την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράφει και ο ίδιος ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας με την τελευταία του έκδοση, «Η Τουρκία ως σταθεροποιητική δύναμη σε μια εποχή αναταραχής», να έχει κυκλοφορήσει ήδη σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Αζερμπαϊτζάν. 

Επικαλείται και τον Πλάτωνα στο βιβλίο του

Στον πρόλογο του βιβλίου του, ο Φαχρετίν Αλτούν επικαλούμενος τον Πλάτωνα αναφέρει ότι οι σύγχρονοι πολιτικοί ηγέτες θα κριθούν από τον τρόπο, που ασκούν την εξουσία και χρησιμοποιούν τη δύναμη τους καθορίζοντας το μέλλον της ανθρωπότητας. «Ο δια βίου αγώνας του προέδρου Ερντογάν για τη χώρα μας ήταν ο έμπνευση πίσω από αυτό το βιβλίο. Το μοναδικό του όραμα για την ανάπτυξη της Τουρκίας και η θαρραλέα ηγεσία του απέναντι στις αντιξοότητες συνεχίζουν να μας εμπνέουν καθημερινά. Η αδιάκοπη επιδίωξη του για παγκόσμια δικαιοσύνη πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας», γράφει ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας σε κάθε ευκαιρία κάνει πρόβα την «πανοπλία του πολέμου» προαναγγέλλοντας εισβολή στην Ελλάδα ενώ συνεχίζεται η κατοχή στην Κύπρο μιλά για τον «ανεπαρκή ΟΗΕ», που δεν κατάφερε να αποτρέψει περιφερειακές συγκρούσεις. «Τα Ηνωμένα Εθνη απέτυχαν, ξανά και ξανά, να ανταποκριθούν εγκαίρως στους εμφυλίους πολέμους με την αδυναμία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εφαρμόσει, πολύ λιγότερο να επιβάλει, τα ψηφίσματα του. Με την απουσία τέτοιας επιβολής, πολλά εμπόλεμα μέρη βρήκαν την ευκαιρία να υπονομεύσουν τη διεθνή τάξη καταστρέφοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα». Σύμφωνα με τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως επισημαίνει ο στενός συνεργάτης του, «τα Ηνωμένα Εθνη εξελίχθηκαν σε έναν θεσμό, που προσβλέπει στα συμφέροντα των ισχυρών εθνών αντί για ολόκληρο τον κόσμο». Το κενό αυτό, κατά τον Φαχρετίν Αλτούν, ήρθε να καλύψει η «εμπνευσμένη» πολιτική Ερντογάν, ο οποίος αφού κατόρθωσε «να απελευθερώσει το έθνος από τις αλυσίδες της κηδεμονίας και να δημιουργήσει μια νέα πολιτική τάξη, στην οποία το κράτος δεν ξεχωρίζει τους πολίτες του» έχει θέσει ως σκοπό του να πρωταγωνιστήσει στη σταθεροποίηση και στην αποκατάσταση της τάξης στο σημερινό κόσμο όπου το παγκόσμιο σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA