Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επιστήμη νίκησε! Μια γυναίκα στη Γαλλία υποβλήθηκε σε επιτυχημένη μεταμόσχευση μύτης, αφού προηγουμένως την είχαν «αναπτύξει» οι γιατροί στο χέρι της. Το 2013, η ασθενής από την Τουλούζη της Γαλλίας υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο της ρινικής κοιλότητας με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, χάνοντας τελικά μέρος της μύτης της. Για χρόνια, ζούσε χωρίς αυτή, παρά τις προσπάθειες ανάπλασης και τις αποτυχίες της προσθετικής. Αλλά τώρα, χάρη στις αναδυόμενες ιατρικές τεχνολογίες, είναι σε θέση να αποκτήσει μια νέα μύτη, μια μύτη που... μεγάλωσε η ίδια.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: «Πάγωσε» ο Ερντογάν από τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ - Η επίδειξη ισχύος της ελληνικής Ομογένειας

Μια προσαρμοσμένη μύτη, δημιουργημένη από 3D-τυπωμένο βιοϋλικό για να αντικαταστήσει τον χόνδρο, φτιάχτηκε για αυτήν και στη συνέχεια εμφυτεύτηκε στον πήχη της. Χρησιμοποιώντας ένα μόσχευμα δέρματος από τον κρόταφο για να καλύψει τη μύτη αντικατάστασης, το προσάρτημα μεγάλωσε στο χέρι της για δύο μήνες πριν μεταμοσχευθεί στο πρόσωπό της. Τον Σεπτέμβριο, οι χειρουργοί χρησιμοποίησαν μικροχειρουργική για να συνδέσουν τα αιμοφόρα αγγεία του βραχίονα με τα αγγεία του προσώπου και μεταμόσχευσαν με επιτυχία τη μύτη. Η πρωτοποριακή διαδικασία αποδείχθηκε επιτυχημένη, χάρη στις ομάδες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουλούζης και του Ινστιτούτου Claudius Regaud.

«Μετά από 10 ημέρες νοσηλείας και τρεις εβδομάδες αντιβιοτικών, ο ασθενής είναι πολύ καλά», είπαν οι γιατροί στην Evening Standard . «Αυτός ο τύπος ανάπλασης δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ πριν σε μια τόσο εύθραυστη και ελάχιστα αγγειακή περιοχή και κατέστη δυνατή χάρη στη συνεργασία των ιατρικών ομάδων με την εταιρεία Cerhum, Βέλγο κατασκευαστή ιατρικών συσκευών που ειδικεύεται στην οστική ανακατασκευή», ανέφερε το νοσοκομείο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA