Μενού

Αυτά είναι τα καλύτερα κρασιά για το τραπέζι του Πάσχα - Ποιο να επιλέξεις

Τα κρασιά για το τραπέζι του Πάσχα
Τα κρασιά για το τραπέζι του Πάσχα
  • Α-
  • Α+

Είναι αλήθεια ότι οι μέρες που ακολουθούν έχουν πέρα από έντονη θρησκευτική κατάνυξη, πολύ ιδιαίτερη εθιμική γαστρονομία. Τα πιάτα που την συνθέτουν έχουν βαθιές ρίζες, κρύβουν πολιτιστικές έννοιες αλλά κυρίως έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα που όταν συνδυαστεί με τα κατάλληλα οινικά ταιριάσματα απογειώνεται.

Καθώς είμαστε προ των πυλών για το αποκορύφωμα των τραπεζιών του Πάσχαθα τεθούν τα βασικά ερωτήματα, ένα από τα οποία αφορά το τι κρασί θα συνοδεύει τη μαγειρίτσα. Μας δίνει τις απαντήσεις σε ιδανικό timing o Ftantsi, οποίος είναι expert στα wine pairings.

H σχέση του με το κρασί άλλωστε ξεκίνησε από τότε που ήταν παιδί. Όταν μαζί με το παππού του στα δεκατέσσερα του έφτιαξε το πρώτο του κρασί. Αν και βγήκε ξύδι, εκείνος ενθουσιάστηκε και κατάλαβε από τότε ότι με αυτό θα ασχοληθεί στη ζωή του.

Μεγαλώνοντας τα σχέδια άλλαξαν και τον βρήκαν με μια κάμερα στο χέρι να φωτογραφίζει, επειδή όμως το μικρόβιο στο κρασί δεν έφυγε ποτέ, τα παράτησε όλα ξαφνικά και άρχισε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, δηλαδή….να δοκιμάζει, να σπουδάζει την οινική του αγάπη, να ταξιδεύει σε μέρη όπως η Ιταλία για να γνωρίσει από κοντά τις ετικέτες που έχει αδυναμία, να επισκέπτεται οινοποιεία στην Ήπειρο και στην Βόρεια Ελλάδα και να φτιάχνει λίστες που συζητιούνται και κάνουν επιτυχία σε γνωστά εστιατόρια της πόλης.

Wine pairing

 

Μια τέτοια έχει ετοιμάσει και για εμάς βάζοντας σε τάξη ποικιλίες και ετικέτες που γίνονται το άλλο γευστικό μισό στην απαιτητική μαγειρίτσα, στις πληθωρικές σούβλες και στον απόλυτο πρωταγωνιστή το αρνί.

Οι προτάσεις του Frantsi

Το Πάσχα είναι μια μοναδική γιορτή που μας φέρνει κοντά με την οικογένεια και τους φίλους και το τραπέζι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εορτασμών. Η επιλογή του κατάλληλου κρασιού μπορεί να αναδείξει ακόμα περισσότερο τις γεύσεις των πιάτων και να κάνει την εμπειρία μας αξέχαστη.

Διαβάστε ακόμη: Tρία μοντέρνα bakeries με τα καλύτερα γλυκά για το Πάσχα

Για την μαγειρίτσα

Για την εκπληκτική μαγειρίτσα το οινικό ταίρι είναι ιντριγκαδόρικη περίπτωση. Συνήθως έχουν το προβάδισμα πλούσια κρασιά, που μπορούν να ισορροπήσουν με τις έντονες γεύσεις της σούπας και να συμβαδίσουν με τα αρώματα των μυρωδικών.

Όπως ένα ασύρτικο από Santo Wines ή μία ρομπόλα από Gentilini winery που έχουν την φυτικότητα και την τραγανή οξύτητα που αλληλοσυμπληρώνει την μαγειρίτσα. Αν προτιμάτε από τα λευκά κρασιά τα ροζέ τότε πάλι θα στοχεύσετε σε εκδοχές με γεμάτο στόμα, βοτανικά στοιχεία και καλή οξύτητα.

Κλέφτρα Κίσσα

 

Τέτοια παραδείγματα είναι η Κλέφτρα Κίσσα από το κτήμα Κοκοτού, με cabernet sauvignon και merlot και το ξινόμαυρο ροζέ από το κτήμα Καμάρα, ένα ιδιαίτερο φυσικό κρασί που θα σας εκπλήξει. Τέλος αν σας αρέσει να τολμάτε, τότε μπορείτε να ρισκάρετε και με ένα κόκκινο, με μαλακές όμως ταννίνες, ελαφρύ στόμα και φυτικές νύξεις. Ιδανικά είναι ο Τσαπουρνάκος από το κτήμα Βογιατζή και η Λημνιώνα από το κτήμα Ζαφειράκη.

Πάμε τώρα στο μεγάλο γεγονός στο πασχαλινό τραπέζι για το οποίο προτείνω επίσης ετικέτες σε λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά.

Τα λευκά κρασιά είναι ό,τι πρέπει για τα πρώτα καλούδια που έρχονται στο τραπέζι, σαν τις σαλάτες, τα ψητά ή τηγανητά λαχανικά, τις αλοιφές ακόμα και κάποιες συνθέσεις με θαλασσινά, βλέπε καπνιστό χέλι. Για όλα αυτά θέλουμε οινικούς παρτενέρ με φρεσκάδα, φινέτσα και αρωματική υπεροχή.

Γουστολίδι

 

Δοκιμάστε λοιπόν με τα λαχανικά το Sauvignon blanc του κτήματος Παναγιωτόπουλου και το Inima με Chardonnay και Ντεμπίνα από το Κατώγι Αβέρωφ και με τα θαλασσινά και τις αλοιφές το Γουστολίδι από το οινοποιείο Σωτηρίου στην Αιτωλοακαρνανία.

Αλλάζουμε κατηγορία και πάμε στα ροζέ που συνήθως είναι πιο ελαφριά από τα κόκκινα και μπορούν να συμπαρασταθούν αρωματικά και γευστικά σε ήπια κρέατα όπως είναι το κοντοσούβλι κοτόπουλο, τα παϊδάκια και οι χοιρινές μπριζόλες.

Ιερόπουλος

 

Επίσης είναι εξαιρετικά για το αρνί που γίνεται στο φούρνο με πατάτες. Μερικά παραδείγματα είναι το αγιωργίτικο του κτήματος Ιερόπουλου, το μοσχοφίλερο του κτήματος Κίσσα, το Φωκιανό του κτήματος κυρ Γιάννη και αν θέλετε κάτι πιο σπάνιο, το μούχταρο του κτήματος Σαμαρτζή.

Τα ερυθρά είναι αναμφισβήτητα τα φαβορί καθώς είναι το alter ego του σουβλιστού αρνιού. Οι ταννίνες τους σπάνε την λιπαρότητα και αμέσως δένουν με την λαχταριστή πετσούλα, ενώ τα πιπέρια και γενικά τα μπαχαρικά ενισχύουν την γεύση του αρνιού.

Μπλε Τρακτέρ

Το θέμα είναι ποια ερυθρά έχουν την πληθωρικότητα, το σώμα και τα φόντα να σταθούν δίπλα επάξια; Το Μπλε Τρακτέρ του κτήματος Κυρ Γιάννη, το cabernet sauvignon του κτήματος Παναγιωτόπουλου, η Μαυροδάφνη του Σωτηρίου και το Λιάτικο του Καραβιτάκη σίγουρα είναι κάποια από αυτά.

Με αυτά τα ζευγάρια, είμαι βέβαιος ότι το πασχαλινό τραπέζι σας θα γίνει ακόμα πιο απολαυστικό και αξέχαστο για όλους!

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.