Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ανησυχία των υγειονομικών αρχών για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού εξέφρασε ο Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Μας ανησυχούν οι μεταλλάξεις, αλλά ήταν αναμενόμενο», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας πως «όταν έχουμε μια επιδημία από ιούς, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν μεταλλάξεις».

«Με τον ιό της γρίπης έχουμε συνέχεια μεταλλάξεις. Και πολλές φορές και το εμβόλιο που γίνεται κατά τη διάρκεια του έτους με τα στελέχη που κυκλοφορούσαν την προηγούμενη χρονιά, βλέπουμε να μην είναι αποτελεσματικό. Έτσι συμβαίνει και με τον κορονοϊό και θα έχουμε κι άλλες μεταλλάξεις στην πορεία που ενδεχομένως θα είναι και πολύ πιο σοβαρές», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι οι μεταλλάξεις έχουν κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι να μη γίνουν πιο θανατηφόρες οι λοιμώξεις, που θα εμφανιστούν από τα καινούρια στελέχη. 

Σύμφωνα με τον κύριο Λαζανά, τα εμβόλια φαίνεται ότι καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη - η οποία έχει επικρατήσει - αλλά υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις για τη μετάλλαξη της Βραζιλίας.

«Οι εταιρείες, βέβαια, έχουν δηλώσει ότι θα μπορέσουν άμεσα να προσαρμοστούν ή σαν τρίτη δόση ή σαν νέο εμβόλιο. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες στην εμβολιαστική κάλυψη, την οποία θέλουμε να επιτύχουμε».

«Το επόμενο βήμα είναι νέοι περιορισμοί»

Ερωτηθείς για το «κοκκίνισμα» και πάλι διαφόρων περιοχών στην επικράτεια, το μέλος της Επιτοπής Λοιμωξιολόγων σημείωσε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ, τόσο ψυχικά όσο και οικονομικά, ενώ υπάρχει ανασφάλεια και φόβος για την υγεία:

«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να προσεγγίσουμε πιο πολύ τους ανθρώπους και ό,τι προτείνουμε, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί πιο εύκολα η κοινωνία να το αποδεχτεί».

Δήλωσε, παράλληλα, ότι η λειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου είναι μια πολιτική απόφαση, ανάλογα με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς «τα σχολεία έχουν έναν τρόπο λειτουργίας και υπάρχει η τηλεκπαίδευση, η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει», ενώ για «το λιανεμπόριο, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα έσοδα του κράτους, των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, με τον κόσμο που έχει χάσει τη δουλειά του». 

Αναφορικά με το επόμενο βήμα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού, ο κύριος Λαζανάς ξεκαθάρισε πως θα είναι «περαιτέρω περιορισμοί, κάτι βέβαια που δεν επιθυμεί η Επιτροπή».

«Έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Είναι σωστές οι αποφάσεις οι οποίες προτείνουμε; Πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζονται από ασθενείς με κορονοϊό και μετά θα αρχίσουν να γεμίζουν και οι ΜΕΘ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA