Μενού
  • Α-
  • Α+

Την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας, αποφάσισαν, στη χθεσινή σύσκεψή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως ανακοινώθηκε, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε κλάδους που παρουσιάζουν υψηλό δείκτη παραβατικότητας, με βάση τα στοιχεία αντίστοιχων ελέγχων τους προηγούμενους μήνες.

Μια απο τις σημαντικότερες αλλαγές, που θα επιβληθούν από τις 15 Φεβρουαρίου 2021, είναι ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας, καθώς και εκείνοι σε αναστολή σύμβασης, θα δηλώνονται πλέον προκαταβολικά στην ΕΡΓΑΝΗ κι αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση επιτόπιου ελέγχου, θα μπορούν να εντοπιστούν εύκολα οι όποιες παραβάσεις.

Τι θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Μια από τις βασικές ασφαλιστικές δικλείδες που αποφασίστηκε να μπουν αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι δεν θα μπορούν να φέρουν, πλέον, μια απλή βεβαίωση υπογεγραμμένη από τους ίδιους, για τη μετακίνηση τους.

Όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση «τύπου Α'» που εκδίδεται από το forma.gov.gr.

Επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη βεβαίωση δεν συμπληρώνεται χειρογράφως, αλλά αντλεί τα στοιχεία του επιτηδευματία απευθείας από το Taxis και την ΕΡΓΑΝΗ.

Επιπλέον, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται η επαγγελματική τους ιδιότητα στην περίπτωση ελέγχου.

Τι θα ισχύσει για τον Ιδιωτικό Τομέα;

Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν, πλέον, βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr), αλλά θα πρέπει να μετακινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται πως κατά τη διάρκεια αυτής της φάση του lockdown:

  •  οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας,
  • οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν. 

Αξιζει να σημειωθεί πως οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Τι θα ισχύσει για το Δημόσιο;

Οι έλεγχοι στο Δημόσιο θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, ενώ θα υπάρχει αναφορά και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.

Οι βεβαιώσεις κίνησης για τους δημοσίους υπαλλήλους θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα. 

Σημειώνεται, τέλος, πως από χθες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Διαβάστε ακόμα

Lockdown: Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Αττική

Lockdown: Περισσότερα μπλόκα, περιπολίες και αιτήματα στον εισαγγελέα για επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. σε «κορονοπάρτι»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA