Μενού
  • Α-
  • Α+

Από το τέλος Φεβρουαρίου, το φαινόμενο της άμπωτης έχει παρατηρηθεί, αρχικά στην Καβάλα, με τη θάλασσα να «υποχωρεί» μέχρι και δέκα μέτρα.

Παραλία Παληού-Καβάλα/kavalapost.gr

Ανάλογες εικόνες καταγράφηκαν και στην Σκιάθο στις 27 Φεβρουαρίου 2021.

Στις 28 Φεβρουαρίου οι κάτοικοι του Βόλου και της Σίφνου είδαν τα νερά να υποχωρούν.

Παραλία Βόλου/magnesianews.gr

Στις Καμάρες Σίφνου, σε όλο το μήκος της προκυμαίας μπροστά από τα μαγαζιά και τα εστιατόρια, η θάλασσα υποχώρησε όπως φαίνεται και στο βίντεο του kaipoutheos.gr

Tο φαινόμενο της άμπωτης παρατηρήθηκε στη Σύρο την 1η Μαρτίου 2021.

Σύρος/cyclades24.gr

Οι κάτοικοι σε Καλοχώρι και Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν μπροστά στο εντυπωσιακό φαινόμενο της άμπωτης, στις 2 Μαρτίου 2021.

Καλοχώρι/ meteorology.gr
Καλαμαριά/ meteorology.gr

Αντίστοιχες εικόνες καταγράφηκαν και στην Βουρβουρού Χαλκιδικής.

Παραλία Καρύδι/Χαλκιδική

Πού οφείλεται το φαινόμενο 

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, η άμπωτη που έγινε σε πολλές περιοχές του Αιγαίου οφείλεται στους νοτιάδες.

Πρόσθεσε, δε, ότι σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, θα μπορούσε κατάκλιση των λιμένων ναι αποτελεί και προσεισμικό φαινόμενο. Διευκρίνισε πάντως, ότι η μαζικότητα του φαινομένου δεν οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα. «Δεν είναι προσεισμικό φαινόμενο γιατί παρατηρείται σε πολλές περιοχές. Αν ήταν μόνο σε ένα νησί ίσως ήταν προσεισμικό φαινόμενο», είπε χαρακτηριστικά. 

«Εδώ είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως νότιους ανέμους, που επικρατούν για κάποιο διάστημα στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών οι οποίοι δημιουργούν έλξη στις θαλάσσιες μάζες και τη μεταφέρουν από περιοχή σε περιοχή», είπε ο κ. Λέκκας μιλώντας στο MEGA.

«Αυτό το φαινόμενο κρατάει αρκετές μέρες και ενισχύεται ανά περιόδους ανάλογα με τους ανέμους. Είναι και το φεγγάρι, ορισμένες φορές οφείλεται στην έλξη των πλανητών αλλά αυτή την εποχή οφείλεται στους ανέμους. Αδειάζει από μία περιοχή, μετατίθενται οι μάζες σε μία κατεύθυνση. Στον Παγασητικό αδειάζει το νερό και πάει στο Βόρειο Αιγαίο», ανέφερε.