Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγάλη είναι η ανησυχία που επικρατεί στις υγειονομικές Αρχές μετά την αύξηση που έχει παρατηρηθεί στα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες μέρες λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό κυβέρνηση και ειδικούς. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για νέο επιχειρησιακό σχέδιο στη διασκέδαση, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Ιουλίου, όταν, δηλαδή, θα ανοίξουν και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.  

Διαβάστε ακόμη: Ελεγχοι στη διασκέδαση: «Λουκέτο» με την πρώτη παράβαση σε μαγαζιά, στη δημοσιότητα οι παραβάτες

Την ίδια στιγμή, πολλοί νέοι σπεύδουν για διακοπές στα νησιά χωρίς όμως να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Ιδιαίτερα ανησυχητική, όμως, είναι και η πορεία των εμβολιασμών στα Σώματα Ασφαλείας και ειδικότερα στην ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Reader.gr. Σύμφωνα με τους καθηγητές, Νίκο Τζανάκη και Γιώργο Χρούσο, οι οποίοι μίλησαν στο Reader.gr αναμένεται νέα αύξηση κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται πλέον στη χώρα και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει νέα έξαρση της πανδημίας. Για τους λόγους αυτούς καλούν όλους του νέους να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους πριν μπουν στο πλοίο για να μεταβούν στον προορισμό των διακοπών τους.

Τζανάκης: Μέχρι 2.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως ως τα τέλη Ιουλίου

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Reader.gr, αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων και στη μετάλλαξη Δέλτα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει ξεκινήσει μια επιδημιολογική έξαρση και μέσα στις επόμενες μέρες θα δούμε εάν δημιουργήσει αύξηση στις εισαγωγές, στους διασωληνωμένους και στους θανάτους». Μέχρι τέλος του Ιουλίου, ο καθηγητής πιστεύει ότι θα υπάρξει διπλασιασμός στα κρούσματα, τα οποία μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 2.000 ημερησίως. Την ίδια στιγμή, ελπίζει ότι δεν θα φτάσουμε στα ποσοστά του προηγούμενου κύματος, όταν τα κρούσματα ήταν πάνω από 3.000 και θεωρεί ότι θα είναι σχετικά σύντομο, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού είναι πλέον εμβολιασμένο και ο κορονοϊός δεν θα μπορέσει να βρει ξενιστές. «Αυτή τη στιγμή όμως δεν μπορούμε να υπολογίσουμε επακριβώς την πορεία για το πώς θα εξελιχθεί ο ιός, εάν δεν έχουμε και τα στοιχεία της εβδομάδας που διανύουμε» αναφέρει ο καθηγητής.

Μετάλλαξη Δέλτα: Εξαρση στα κρούσματα στην Κρήτη

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη, ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι υπάρχει έξαρση στα κρούσματα. «Υπάρχει έξαρση κρουσμάτων που πιθανότατα οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα. Θα δούμε πόσο θα επηρεαστούν οι νοσηλείες και θα δράσουμε», ανέφερε ο καθηγητής. Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι «όλα τα εμβόλια μέχρι στιγμής προστατεύουν απέναντι στο ενδεχόμενο μιας βαριάς νόσησης και μπορούν να βάλουν φραγμό στην περαιτέρω μετάδοση».

Χρούσος: Μεγάλος ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους νέους στις διακοπές

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα της μετάλλαξης Δέλτα λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας, κρούοντας παράλληλα το κώδωνα του κινδύνου για τους νέους που φεύγουν για διακοπές ανεμβολίαστοι. Ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος ένας ανεμβολίαστος νέος να εκτεθεί στο κορονοϊό και το rapid test που θα πρέπει να κάνει κατά την επιστροφή του να μην τον ανιχνεύσει (ειδικότερα εάν εκτέθηκε στον ιό ελάχιστες μέρες πριν την αναχώρησή του). Αυτό όπως εξήγησε μπορεί να δημιουργήσει νέες συρροές κρουσμάτων που θα «χτυπήσει» κυρίως τους ανεμβολίαστους. Για αυτόν τον λόγο συνέστησε σε όσους ταξιδέψουν για τα νησιά και δεν έχουν πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό τους, να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, δηλαδή να φορούν πάντα μάσκα και να μην συνωστίζονται. Ακόμα κάλεσε για ακόμα μια φορά τους πάντες να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. «Όχι συνωστισμός, αν είμαστε κοντά σε άλλους ακόμα και έξω να φοράμε μάσκα και να τρέξουμε όλοι για να εμβολιαστούμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρούσος.

Μειωμένο το ενδιαφέρον για τα εμβόλια του κορονοϊού

Ανησυχητική είναι επίσης η μείωση που έχει παρατηρηθεί στο ενδιαφέρον του κόσμου για τον εμβολιασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών που ήταν στις 100.000 ημερήσιος,  πλέον είναι 90.000. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στη χώρα μας διενεργήθηκαν 589.544 εμβολιασμοί κατά την τελευταία εβδομάδα, έναντι των 670.462 την προηγούμενη και των 678.465 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης διαμορφώνεται στο 54,5% για όσους έχουν λάβει την πρώτη δόση, κάτω απ' τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στο 42,7% για τους πλήρως εμβολιασμένους, το οποίο είναι πάνω απ' τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με το 54,5% η Ελλάδα καταλαμβάνει την 22η θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά στον πληθυσμό που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Στο 53% ο εμβολιασμός μέσα στην ΕΛ.ΑΣ.

Επειτα από επικοινωνία του Reader.gr με την ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι ένας στους δύο αστυνομικούς είναι ανεμβολίαστος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του 53% του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος στο μεγαλύτερο ποσοστό του έχει πραγματοποιηθεί μέσω της διάθεσης υπολειπόμενων δόσεων εμβολίου. Πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς ο εμβολιασμός συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και το ενδιαφέρον των αστυνομικών είναι μεγάλο πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το ποσοστό θα αυξηθεί σύντομα.

«Ναι» στον εμβολιασμό και από τους εκπαιδευτικούς

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Παιδεία, αφού σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας ο εμβολιασμός των δασκάλων και των καθηγητών αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο 73%. Παρ' όλα αυτά το ποσοστό θα πρέπει να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, διότι τα σχολεία είναι μέσα στους χώρους που ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί άμεσα και σε πολλά παιδιά. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες συρροές κρουσμάτων, αφού οι μαθητές εάν νοσήσουν θα μεταφέρουν τον ιό και στα σπίτια τους.

«Θωρακισμένα» τα νοσοκομεία

Άλλη εικόνα, από αυτή που είχαμε μέχρι πριν από λίγο καιρό, επικρατεί στα νοσοκομεία, καθώς πλέον μπορούμε να πούμε ότι είναι «θωρακισμένα» κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, το 90% των γιατρών είναι εμβολιασμένο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους νοσηλευτές αγγίζει το 70%. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ένα κερδισμένο στοίχημα για την κυβέρνηση, αφού είχε βάλει ψηλά στην ατζέντα της τον εμβολιασμό όλων των υγειονομικών προκειμένου να είναι έτοιμοι σε περίπτωση επόμενου κύματος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA