Μενού
  • Α-
  • Α+

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες έμειναν ως τις 13 Σεπτεμβρίου όταν και να αρχίσει επίσημα η νέα σχολική χρονιά με τους μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέφουν στα σχολεία. Παράλληλα συνεχίζονται οι προεργασίες ώστε να το πρώτο κουδούνι της χρονιάς να βρει μαθητές και εκπαιδευτικούς θωρακισμένους έναντι στον κορονοϊό.

Διαβάστε ακόμη: Βάσεις 2021: 30 Αυγούστου η πιθανότερη ημερομηνία για την ανακοίνωσή τους - Οι εκτιμήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τους ειδικούς και κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν τα νέα πρωτόκολλα αλλά και τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο μεγάλος στόχος είναι να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια η διά ζώσης διδασκαλίας και να αποφευχθεί όσο γίνεται η τηλεκπαίδευση. Γι’ αυτόν το λόγο και αναμένονται νέα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των κρουσμάτων εντός της σχολικής κοινότητας.

Όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος στην έντυπη έκδοσή του, τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται ο σχεδιασμός του υπουργείου. Και συγκεκριμένα: 

  • Η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία είναι η 13η Σεπτεμβρίου. Παρά τα σενάρια για πρόωρη έναρξη του σχολικού έτους, τελικά η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να παραμείνει στην καθιερωμένη ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους.
  • Οι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο ή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους (για τις ηλικίες 12 έως 17 ετών) είτε με πιστοποιητικό προηγούμενης νόσησης που να μην ξεπερνάει το εξάμηνο. Διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) και να φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος για την είσοδό τους στους σχολικούς χώρους.
  • Στον αντίποδα, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, με ευθύνη των ίδιων. Η απόφαση αυτή έχει στόχο να «πιέσει» το ποσοστό των εκπαιδευτικών, που, αν και μειοψηφικό, είναι αρκετά υψηλό και ανησυχεί το υπουργείο Παιδείας. Ιδίως σε περιπτώσεις νόσησης ενός εκπαιδευτικού, δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στον προγραμματισμό και την ομαλή λειτουργία και διδασκαλία εντός του σχολείου, καθώς η αντικατάσταση από κάποιον αναπληρωτή απαιτεί χρόνο. Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός δεν φέρει κανένα από τα παραπάνω έγγραφα τίθεται σε αναστολή και περικοπή μισθού.
  • Στα πανεπιστήμια θα ισχύσει η είσοδος με υποχρεωτική προσκόμιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή προηγούμενης νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους πανεπιστημιακούς και εργαζομένους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να φέρουν αποτέλεσμα εργαστηριακού τεστ, αλλιώς δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους.
  • Για την επιτάχυνση των διαδικασιών του εμβολιασμού, συζητείται η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων εντός των μεγάλων πανεπιστημίων, ενώ στην περίπτωση των μικρών να δοθεί προτεραιότητα στους φοιτητές στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής.