Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενας εκ των εργατών που εκτελούσαν εργασίες στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι καταπλακώθηκε από τον τρούλο που κατέρρευσε με αποτέλεσμα να τον εγκλωβίσει μέσα στα συντρίμμια και τα σωστικά συνεργεία να τον ανασύρουν νεκρό. Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση υπήρχαν κι άλλοι εργάτες στο χώρο, ωστόσο, πρόλαβαν να βγουν και γλίτωσαν με μικροτραυματισμούς από τα 5,8 Ρίχτερ που χτύπησαν τον νομό Ηρακλείου Κρήτης λίγα λεπτά μετά τις 9:00 το πρωί της Δευτέρας (27/9). Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλο το νησί, ενώ κουνήθηκε μέχρι και η Σαντορίνη.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση υπάρχουν 9 τραυματίες, οι 7 εκ των οποίων με ελαφρές εκδορές και 2 με κατάγματα κι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία και κέντρα Υγείας του νομού Ηρακλείου. Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου του Αρκαλοχωρίου στην ΕΡΤ, κατέρρευσε κι ένας τοίχος σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μια ηλικιωμένη γυναίκα, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, μιας κι από την Πολιτική Προστασία δεν επιβεβαιώνουν άλλους εγκλωβισμένους..

Παράλληλα, εγκλωβισμός ατόμου υπήρξε και στο χωριό Πατσίδερος, το οποίο απεγκλωβίστηκε χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας Χρήστος Στυλιανίδης θα μεταβεί εκτάκτως στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει.

Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεγχος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων. Επί ποδός βρίσκονται όλες οι Αρχές, εστιάζοντας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου καταγράφονται σημαντικές ζημιές και καταρρεύσεις ναών. Ο κύριος σεισμός ήταν μεγέθους 5,8 Ρίχτερ και καταγράφηκε 24 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αρβης με εστιακό βάθος 10,4 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί 4,4 Ρίχτερ (9:37), 4,6 Ρίχτερ (10:30), 4,1 Ρίχτερ (10:46).

Περισσότερα από 1.000 ακατάλληλα κτίσματα

Περισσότερα από 1.000 κυρίως πέτρινα κτίσματα στο Αρκαλοχώρι και τις όμορες περιοχές κρίνονται ακατάλληλα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά από την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε, σήμερα, Δευτέρα, στις 9:17 στην ανατολική Κρήτη, στην Άρβη. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγω για τεράστιες φθορές και ρωγμές σε περισσότερα από 1.000 πέτρινα κτίσματα, καθώς επίσης και ζημιές σε δίκτυα υποδομών και ύδρευσης. Ο ισχυρός σεισμός 5,8 της κλίμακας ρίχτερ έγινε έντονα αισθητός όχι μόνο στο Ηράκλειο, που ήταν το επίκεντρο, αλλά και στα Χανιά και το Ρέθυμνο.