Μενού
  • Α-
  • Α+

Πέρυσι ήταν τα περιοριστικά μέτρα. Εφέτος που αυτά δεν υπάρχουν η ελπίδα ήταν πως οι μαθητικές παρελάσεις θα γίνουν κανονικά σε ολόκληρη τη χώρα. Η έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο, που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ανάγκασε τις τοπικές Αρχές σε διάφορες περιοχές της χώρας να αναθεωρήσουν τα θέλω τους και να τα αντικαταστήσουν με τα πρέπει. Έτσι, οι παρελάσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρχει περαιτέρω διασπορά της νόσου.

Αρχικά οι πρώτοι που πήραν τις σχετικές αποφάσεις ήταν οι νομοί Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Στη συνέχεια, προστέθηκαν οι νομοί Θεσσαλίας, Κιλκίς και Σερρών (εκεί θα γίνει μόνο με παραστάτες). Έτσι, μαθητικές παρελάσεις δεν θα διεξαχθούν και στους νομούς Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης και Έβρου, «λόγω της αύξησης κρουσμάτων και για την αποφυγή περαιτέρω συγχρωτισμού. Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο Περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, ακυρώνονται σε όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ οι παρελάσεις μαθητών, φοιτητών, πολιτιστικών και εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων.

Στη Θεσσαλία και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης θα πραγματοποιηθούν μόνο οι στρατιωτικές εκδηλώσεις. Η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου (την Τρίτη 26/10 τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 4.000 σε όλη τη χώρα) θορύβησε τους «ειδικούς» και κατόπιν παροτρύνσεων τους πείστηκαν Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιφέρειες να μπει ένα «φρένο» τουλάχιστον στις μαθητικές παρελάσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, ο λόγος ήταν το Εθνικό πένθος

Μαθητική παρέλαση δεν θα γίνει ούτε στη Θεσσαλονίκη αλλά εκεί ο λόγος είναι διαφορετικός. Στην προκειμένη περίπτωση, η προγραμματισμένη για την Τετάρτη (27/10) παρέλαση, είχε ματαιωθεί λόγω της κήρυξης εθνικού πένθους για τη σημερινή κηδεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα (25/10). Αντίθετα, η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη (28/10) θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Υποχρεωτικά με μάσκα όλοι οι θεατές

Όπου, τελικά, γίνουν παρελάσεις, η οδηγία που υπάρχει είναι όσοι τις παρακολουθήσουν από κοντά θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα προστασίας. «Παροτρύνω όλους όσοι προσέλθουν για να παρακολουθήσουν τις παρελάσεις να ακολουθήσουν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, να φορούν μάσκα, καθώς αυτό επιβάλλεται ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όταν επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού. Για όσους παρελάσουν η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, αφού θα είναι στοιχισμένοι. Θα πρέπει ωστόσο και αυτοί, πριν και μετά την παρέλαση, να φορούν τις μάσκες τους» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.