Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νίκος Μανιός στο Reader: «Ερχονται 48 χρόνια μετά και το παίζουν ιδιοκτήτες της μνήμης του Πολυτεχνείου»

Ο τραυματισμός του Νίκου Μανιού που έχει συνδέσει τη διαδρομή του με την Αριστερά και τον αντιδικτατορικό αγώνα κατά την 48η επέτειο της εξέγερσης ήταν μια ντροπιαστική στιγμή στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. O γραμματέας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) βρέθηκε 48 χρόνια μετά την 17η Νοεμβρίου 1974 και αφότου φυλακίστηκε από τη Χούντα, με χτυπημένο χέρι επειδή αντιστάθηκε σε φοιτητές που εμπόδιζαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στεφάνι.

Διαβάστε ακόμη: Πολυτεχνείο - Νίκος Μανιός: Αυτόκλητοι «πορτιέρηδες» χτύπησαν ακόμη και τον άνθρωπο που φυλακίστηκε από τη Χούντα

«Έρχονται 48 χρόνια μετά να το παίξουν ιδιοκτήτες της μνήμης του Πολυτεχνείου και του νοήματος και θέλουν να καθορίζουν αυτοί ποιοι θα μπαίνουν στο Πολυτεχνείο! Αυτό για εμένα είναι απαράδεκτο!», λέει ο κ. Μανιός στο Reader. «Είμαι γραμματέας της ΣΦΕΑ, του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών. Ήμουν και πέρυσι στο Πολυτεχνείο και σήμερα ήμουν από το πρωί. Είδα να γίνεται φασαρία και συνωστισμός στην πύλη και πήγα να δω τι συμβαίνει. Ήταν δύο ομάδες, μία φοιτητών, οι οποίοι επικαλούνται τον κομμουνισμό... Δεν ξέρω τι επικαλούνται και εμπόδισαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να μπουν μέσα. Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί το σύνθημα του Πολυτεχνείου ήταν Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», συμπληρώνει ο κ. Μανιός. 

Νίκος Μανιός: Ετσι χτύπησα το χέρι μου στο Πολυτεχνείο

«Απώθησα και με απωθούσαν, έγινε μια ήπια συμπλοκή, βάρβαρη και χτύπησα το χέρι μου. Για εμένα δεν είναι αυτό το πρόβλημα, αλλά είναι το απαράδεκτο της λογικής των φοιτητών που ελέγχουν ποιοι θα μπαίνουν στο Πολυτεχνείο», λέει ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν είχαν κάποια διακριτικά, σύμφωνα με τον ίδιο, ωστόσο «πρέπει να είναι σε κάποιες αριστερές κομμουνιστικές οργανώσεις, αλλά δεν με ενδιαφέρει όπου και να ανήκουν». 

Οι εν λόγω φοιτητές «δεν έχουν καμία ευαισθησία. Είχαν έναν συγκεκριμένο στόχο και ήθελαν να τον επιβάλλουν με τη βία. Εγώ δεν ήθελα να περάσει αυτή η λογική ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες που κάνουν face control στην πύλη του Πολυτεχνείου». Σύμφωνα με τον κ. Μανιό, στη συμπλοκή χτύπησε και κάποιος άλλος, «έπαθε πιο σοβαρό τραύμα με το γόνατο, εξάρθρωση στο γόνατο ή στον αστράγαλο, δεν κατάλαβα ακριβώς. Πρέπει να ήταν από τον ΣΥΡΙΖΑ». 

«Δεν υπήρχαν αριστεροί και δεξιοί στο Πολυτεχνείο»

Πάντως, ο Νίκος Μανιός που φυλακίστηκε από τη Χούντα, έχει συνδέσει το όνομά του με την Αριστερά και έχει πρωτοστατήσει στον αντιδικτατορικό αγώνα συγκρίνει την σημερινή εποχή με την τότε εποχή του Πολυτεχνείου, λέγοντας χαρακτηριστικά το εξής: «Στο Πολυτεχνείο την εποχή εκείνη που ήμουν και εγώ, δεν υπήρχαν αριστεροί και δεξιοί. Υπήρχαν αριστεροί, κεντρώοι, παιδιά που δεν ήταν ενταγμένα σε κάποιο ιδεολογικό ρεύμα και επαναστατούσαν και έγινε αυτό που έγινε». 

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA