Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντιδημοκρατικές και βαθιά ανιστόρητες πρακτικές υιοθέτησαν για ακόμα μία χρονιά οι συγκεντρωμένοι στο Πολυτεχνείο κατά την 48η επέτειο της εξέγερσης. Η αρχή έγινε όταν δεν επέτρεψαν την είσοδο στην αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των αγωνιστών φοιτητών. Τα έκτροπα συνεχίστηκαν όταν τα ίδια άτομα μπλόκαραν βουλευτές και μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ να εισέλθουν στο χώρο. Ο τραυματισμός όμως του Νίκου Μανιού από αυτόκλητους «πορτιέρηδες», που δήθεν διαφυλάττουν την ιστορική μνήμη του Πολυτεχνείου, συνιστά τουλάχιστον ύβρη. 

Ο Νίκος Μανιός έχει συνδέσει τη διαδρομή του με την Αριστερά και τον αντιδικτατορικό αγώνα. Από το 1961 ήταν ταυτόχρονα εργαζόμενος και μαθητής νυχτερινού Γυμνασίου. Μέσα από το κίνημα των μαθητών νυχτερινών Γυμνασίων εντάχθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ. Το 1967 περνά στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Η Χούντα της 21ης Απριλίου καταλύει το πολίτευμα και αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους αριστερές αντιδικτατορικές οργανώσεις. Ο Νίκος Μανιός εντάσσεται στο «Κίνημα της 20ης Οκτώβρη», που αναλαμβάνει ένοπλη δράση. 

Το άγαλμα του Τρούμαν, που στήθηκε στις 29 Μαΐου του 1963, μία μέρα μετά την κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη, μπαίνει στο στόχαστρο της οργάνωσης. Ο Νίκος Μανιός συμμετέχει στην τοποθέτηση βόμβας από το «Κίνημα 20ης Οκτώβρη» στις 25 Νοεμβρίου 1970 προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Το άγαλμα πέφτει και η πράξη αυτή αποκτά μεγάλη συμβολική αξία στο πλαίσιο πάντα της δεδομένης ιστορικής στιγμής.

Στόχος της οργάνωσης να δείξει στους δικτάτορες ότι η Χούντα δεν ήταν άτρωτη με τα μέλη της να προβαίνουν σε σειρά βομβιστικών ενεργειών. Χτυπούν τη ΓΣΕΕ, στρατιωτικά αυτοκίνητα, γραμμές του τρένου. Η εξάρθρωση της οργάνωσης και η σύλληψή του Νίκου Μανιού είναι θέμα χρόνου. Πράγματι, την επόμενη χρονιά περνά το κατώφλι της Ασφάλειας. Συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε 16ετή κάθειρξη. Φυλακίζεται στον Κορυδαλλό στην πτέρυγα των πολιτικών κρατουμένων. Το καλοκαίρι του 1973 αποφυλακίζεται με τη δεύτερη αμνηστία και μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου εκτοπίζεται στη Γυάρο μέχρι τη μεταπολίτευση.

Συνεργάζεται με το ΚΚΕ Εσωτερικού και το 1981 κατεβαίνει υποψήφιος στην Α' Αθηνών παραμένοντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος μέχρι τη διάσπασή του. Ο Νίκος Μανιός με συνδικαλιστική παρουσία σχεδόν 3 δεκαετιών στις ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το 2009. Εξι χρόνια αργότερα εκλέγεται βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ στην «Πρώτη φορά Αριστερά». Στα 74 του και 48 χρόνια από τα γεγονότα, που οδήγησαν στην πτώση της Χούντας, κάποιοι, που υποτίθεται τιμούν την ιστορία του Πολυτεχνείου όχι μόνο δεν του επέτρεψαν να μπει στο χώρο αλλά τον τραυμάτισαν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA