Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μετάλλαξη Ομικρον: Ραγδαία η εξάπλωσή της σε όλη τη χώρα - Παπαευαγγέλου: «Σήμερα νοσούν 53.000 άνθρωποι»

Η επέλαση της μετάλλαξης «Ομικρον» είναι έντονη και πάνω από 60% μέχρι τώρα, καταγράφουν οι μετρήσεις, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας και συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μεταφέρουμε τον ιό μέσα στα σπίτια μας. «Να μην φοβόμαστε, μην πανικοβληθούμε, αλλά να προσέχουμε», είπε. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ένα πρόβλημα που παρατηρείται και έχει να κάνει με την αιμοδοσία και έκανε έκκληση για να δώσουμε αίμα, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Για «έκρηξη» νέων κρουσμάτων έκανε λόγο από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. «Σήμερα νοσούν 53.000 άνθρωποι. Ποτέ δεν είχαμε δει τέτοια κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων», είπε. Την επικράτηση της «Όμικρον» επιβεβαιώνουν όλα τα εργαστήρια, ενώ αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται σε πολλές περιφερειακές ενότητες.

Όπως σημείωσε, η «Όμικρον» διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι υπερ-μεταδοτική, ο χρόνος επώασης είναι βραχύτερος και γι΄ αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες καραντίνας, ενώ διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα. Όσοι έχουν εμβολιαστεί, είπε η καθηγήτρια, είναι πιο προστατευμένοι. Ο κίνδυνος όμως παραμένει σημαντικός για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και γι' αυτό πρέπει να προσέχουν και να εμβολιάζονται.

Να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις ενδοοικογενειακές επαφές συνέστησε η καθηγήτρια, και να κάνουμε ένα αντιγονικό τεστ αν θέλουμε να βγούμε. Επίσης σημείωσε ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν τη θετικότητα με pcr κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους εμβολιασμένους.

Μην κάνετε PCR μετά από θετικό rapid test αν είστε εμβολιασμένοι

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έδωσε νέες οδηγίες αναφορικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι εμβολιασμένοι πολίτες που κάνουν rapid test και το αποτέλεσμα είναι θετικό. Όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα, θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν και μοριακό τεστ, ακολουθώντας τα σχετικά πρωτόκολλα.

«Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος, είναι καλύτερα (οι εμβολιασμένοι) με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό μέσω μοριακού τεστ έτσι ώστε να παίρνουν και πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο δεν απαιτείται για τους εμβολιασμένους πολίτες.

Τα δεδομένα για την Ομικρον

Τα δεδομένα από τα εργαστήρια επιβεβαιώνουν την επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον, ενώ παράλληλα σημειώνεται πολύ σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες, και κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σήμερα έχουμε περισσότερα δεδομένα με την παραλλαγή Ομικρον. Διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα και αυτός είναι λόγος της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας. Επίσης, ο χρόνος επώασης είναι σημαντικά βραχύτερος και σύμφωνα με μελέτες η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή Ομικρον είναι μικρότερη, γι' αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας.

Η παραλλαγή Ομικρον διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα, αφού εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό.

Μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος

Ισχυρή είναι η σύσταση να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε στη διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού ή και εργαστηριακού ελέγχου.

Αν και τα συμπτώματα είναι ηπιότερα, δεν μπορούμε να έχουμε εφησυχασμό, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και αυτό, διότι τα νοσοκομεία είναι ακόμα επιβαρυμένα με σχεδόν 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται στην επικράτεια και πληρότητα που αγγίζει το 53% στις απλές κλίνες και το 88% στις ΜΕΘ covid, με 91% στην Αττική και 96% στη Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει να περιμένουμε στην Ελλάδα λίγο ακόμα, είπε, για να δούμε αν το πανδημικό κύμα χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA