Μενού
  • Α-
  • Α+

Την παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, αποφάσισε να εισηγηθεί η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης. Παρά την σταθεροποίηση που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, εντούτοις παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι «σκληροί» δείκτες (διασωληνώσεις και θάνατοι) εξακολουθούν να διαγράφουν ανοδική πορεία, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο οποιασδήποτε χαλάρωσης.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοπάρτι στο Μετς: Πρόστιμο 50.000 ευρώ στον διοργανωτή

«Σήμερα, Τετάρτη 19/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε ομόφωνα τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των διασωληνωμένων διαμορφώνεται στους 675, σημειώνοντας αύξηση 6,5%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των θανάτων ο οποίος ανέρχεται στους 91 κατά μέσο όρο, σημειώνοντας αύξηση 26,4%.

Παράλληλα, οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς εκτιμούν ότι ακόμα και ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεδομένου ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί σε μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικά περιστατικά, τα οποία δεν «αποτυπώνονται» στον έλεγχο με self test. Τα μέτρα θα επανεξεταστούν σε μία εβδομάδα, όταν θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα για την επίπτωση του ανοίγματος των σχολείων. Την παράταση των μέτρων προανήγγειλε ουσιαστικά το πρωί, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας και στο επίπεδο των επιστημόνων καθώς από τη μια πλευρά υπάρχει η αποκλιμάκωση, η οποία έρχεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, όμως από την άλλη πλευρά, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και από την παραλλαγή Δέλτα.

«Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει και συνεπώς είναι λογικό, προκειμένου να παρακολουθήσουμε όλο το φαινόμενο να υπάρξει παράταση των μέτρων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Θα περιμένουμε βέβαια την εισήγηση των ειδικών, αλλά πιστεύω ότι προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες, να κλείσουμε 20, 25 ημέρες με αυτά τα μέτρα, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας και ενδεχομένως μετά από μια εβδομάδα, γιατί για μια εβδομάδα θα ισχύσει η παράταση αν αποφασιστεί, να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το αν μπορούμε να πάμε σε αποκλιμάκωση».