Μενού
  • Α-
  • Α+

«Δεν πρόκειται να εισέλθω σε κανενός είδους σχολιασμό επί της ουσίας ή να ασκήσω κριτική προσωπικά στην πρόταση», τονίζει η Ρένα Δούρου, δίνοντας έτσι τη δική της απάντηση στην πρόταση του εισαγγελέα που προτείνει την ενοχή της για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα με 25 νεκρούς. Όπως επισημαίνει η Ρένα Δούρου, η οποία όταν έγιναν οι φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, ήταν Περιφερειάρχης Αττικής, «η εισαγγελέας σήμερα πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις δήμαρχοι της περιοχής. Δέχθηκε δηλαδή αυτούσιο το κατηγορητήριο, πλην της δίωξης για παράβαση καθήκοντος, για την οποία ζήτησε την απαλλαγή μου.

Διαβάστε ακόμη: Μαξιμιλιανός: Η παρέμβαση Πέτσα για τα ζώα συντροφιάς, η διπλωματία του κορονοϊού κι ο απαισιόδοξος Κούλογλου 

Σύμφωνα με τη δικονομία, οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν μία προς μία στις αιτιάσεις της εισαγγελέως, τεκμηριώνοντας την αντίκρουση της πρότασή της και αποδομώντας την νομικά. Και τελικά το δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και θα αποφασίσει». Και προσθέτει η Ρένα Δούρου: «Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν πρόκειται να εισέλθω σε κανενός είδους σχολιασμό επί της ουσίας ή να ασκήσω κριτική προσωπικά στην πρόταση. Έτσι όπως επιβάλλει η υποχρέωση σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και στην προσωπικότητα όλων των θιγέντων. Σε αυτόν τον σκοπό ήμουν, είμαι και παραμένω ταγμένη».

Μάνδρα: Ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή της Ρένας Δούρου για τις φονικές πλημμύρες 

Την ενοχή της Ρένας Δούρου για τρία από τα τέσσερα πλημμελήματα που αντιμετωπίζει πρότεινε η Εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 με 25 νεκρούς. Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθεί ενοχή η πρώην περιφερειάρχης για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεωςανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως. Αντιθέτως, ζήτησε να αθωωθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος καθώς όπως είπε δεν προέκυψε ότι είχε δόλο. Η Εισαγγελέας συνεχίζει την αγόρευσή της για τους υπόλοιπους 20 κατηγορούμενους.

Απολογούμενη η κυρία Δούρου, τον περασμένο Ιανουάριο, είπε στο δικαστήριο πως αναλαμβάνει την πολιτική αλλά όχι την ποινική ευθύνη για όσα έγιναν στην πόλη, τονίζοντας παράλληλα πως η σφοδρότητα του φαινομένου ήταν πρωτοφανής. Στην δίκη για την φονική πλημμύρα της Μάνδρας, πρώτος μάρτυρας είχε καταθέσει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος είχε αναφερθεί εκτενώς σε δύο άξονες που καθόρισαν το τραγικό αποτέλεσμα των 25 νεκρών και των τεράστιων υλικών καταστροφών: στο πρωτόγνωρο, όπως είχε πει, ύψος βροχής και στην «άναρχη δόμηση» και την πλήρη απουσία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ο καθηγητής μάλιστα είχε καταθέσει πως «η Μάνδρα δεν είναι η εξαίρεση» καθώς, όπως είχε τονίσει, η χώρα δεν έχει καταφέρει να έχει θεσμικό πλαίσιο για τις πλημμύρες και τις φωτιές αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει για την αντισεισμική προστασία.

Σύμφωνα με την δικογραφία σωρεία παραγόντων που σχετίζονται με ανθρώπινες παρεμβάσεις επέδρασαν έτσι ώστε τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών υλικών να κατακλύσουν την πόλη κατεβαίνοντας ορμητικά από το όρος Πατέρα.

Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση ανέδειξε βασικούς παράγοντες παραλείψεων και αμέλειας που οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα καθώς διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή ήταν ανύπαρκτα καίριας σημασίας αντιπλημμυρικά έργαδεν υπήρχε χάραξη και οριοθέτηση ρεμάτων ενώ επεδείχθη επί σειρά ετών ανοχή σε σειρά σοβαρών αυθαιρεσιών. Συνολικά στην δικογραφία καταγράφονται 39 αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων, μεταξύ των οποίων δημοτικό αμαξοστάσιοκέντρο διασκέδασηςβενζινάδικαγήπεδοκατοικίες και αποθήκες.

Από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους, η εισαγγελέας πρότεινε οι 20 να καταδικαστούν κατά περίπτωση για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια τελούμενα δια παραλείψεως, και πλημμύρα από αμέλεια. Αντίθετα, αθώωση πρότεινε η εισαγγελέας για 17 άτομα για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, εκτός από τον προϊστάμενο πολεοδομίας Ελευσίνας και τους δυο υφιστάμενους του. Τέλος πρότεινε την πλήρη απαλλαγή μιας κατηγορούμενης, υπαλλήλου της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων, καθώς έλειπε σε άδεια.