Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Σαϊντού Καμαρά, ο 18χρονος πρόσφυγας και αριστούχος μαθητής, που απειλείται με απέλαση την Τετάρτη, παρέλασε για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στον Αγιο Δημήτριο. Δίπλα του στάθηκαν όλοι οι κάτοικοι του δήμου αλλά μαζί του ήταν και όλοι όσοι αντιδρούν στην απέλασή του. Νωρίτερα, η ίδια η δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου, έδινε μήνυμα αισιοδοξίας, ότι στο τέλος ο Σαϊντού Καμαρά θα μείνει στην Ελλάδα. 

Διαβάστε ακόμη: Σαϊντού Καμαρά: Κύμα συμπαράστασης και δυνατό «όχι» στην απέλαση - Η κακοποίηση, η ανήλικη εργασία και το ελληνικό σχολείο

Τον μαθητή στήριξε θερμά ολόκληρη η κοινότητα του σχολείου του, καθώς υπήρξαν απειλές από ακροδεξιούς. Την Τετάρτη πρόκειται να κριθεί σε δεύτερο βαθμό η απέλασή του ενώ η ΕΛΜΕ της περιοχής έχει προκηρύξει στάση εργασίας, προκειμένου οι καθηγητές του και οι συμμαθητές του να του συμπαρασταθούν. Ο Σαϊντού Καμαρά είναι εγγεγραμμένος στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου και η απόφαση για απέλαση έφερε θύελλα αντιδράσεων σε όσους τον γνώριζαν, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να παραμείνει στην Ελλάδα.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Σαϊντού Καμαρά: «Θα τον στηρίξουμε μέχρι τέλους» λέει η δήμαρχος 

Η δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου, αισιοδοξεί ότι ο 18χρονος θα μείνει στην Ελλάδα, διότι τον έχει αγκαλιάσει όλη η τοπική κοινωνία. «Όλη η τοπική κοινωνία στηρίζει να μείνει ο μικρός στη χώρα. Εντάχθηκε εξαιρετικά πριν από 3 χρόνια. Όλοι τον αγκάλιασαν, δεν έλειψε από καμία δραστηριότητα. Ακόμα και όταν απαιτούνταν χρήματα για τις δραστηριότητες, στηριζόταν από το χαρτζιλίκι των συμμαθητών του. Όταν, λοιπόν, μετά από ένα ταξίδι παραλίγο να χάσει τη ζωή του, φτάνοντας στην Κάλυμνο, είναι τεράστιο πισωγύρισμα - σε ανθρώπινο επίπεδο - η απέλασή του», εξηγεί η κυρία Ανδρούτσου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η δήμαρχος έδωσε εύσημα και στους δημότες της πόλης, καθώς δεν είναι τόσο σύνηθες να ενταχθεί τόσο ομαλά ένα προσφυγόπουλο και μάλιστα να δεχτεί κύματα αγάπης από όλους. «Εύχομαι να αξιοποιηθεί το πλαίσιο, να κατανοήσουν οι αρχές ότι ο Σαϊντού θέλει να μείνει στην Ελλάδα - πράγμα που είναι σπουδαίο - και να παραμείνει στη χώρα μας. Θα τον στηρίξουμε για να μπει στο Πανεπιστήμιο», συμπληρώνει. Σημειώνεται, ότι η απόφαση για την απέλαση ή την παραμονή του Σαϊντού θα ληφθεί στις 30 Μαρτίου.

Σαϊντού Καμαρά: Μήνυμα αλληλεγγύης και από τον διευθυντή του σχολείου 

«Ο Σαϊντού ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας. Πήγε Σενεγάλη, Τουρκία, Κάλυμνο όπου ναυάγησε. Πήγε σε προσφυγικές δομές και έφτασε εδώ, στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του» εξήγησε ο διευθυντής Νικος Κακλαμάνος

Η τοπική κοινωνία έχει «αγκαλιάσει το νεαρό πρόσφυγα που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την παραμονή του στη χώρα. «Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» τόνιζε, προσθέτοντας ότι οι πάντες έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τον μαθητή.

Η επιστολή των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου:

«Οι μαθήτριες και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς της Σχολικής Κοινότητας του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου Τάκης Ζενέτος απευθύνουμε έκκληση για την έγκριση της αίτησης διεθνούς προστασίας του συμμαθητή και φίλου μας, του μαθητή και γιου μας Σαϊντού Καμαρά, η οποία θα συζητηθεί σε β΄ βαθμό σε λίγες ημέρες.

Ο Σαϊντού, θύμα διακρίσεων και ακραίας πενίας στη χώρα του, τη Γουινέα, λίγο μετά τη συμπλήρωση των δεκατεσσάρων χρόνων του, αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση, αποτόλμησε μόνος, χωρίς συγγενείς ή στηρίγματα στο εξωτερικό, το μεγάλο ταξίδι φυγής που τον έφερε ως τη χώρα μας, ταξίδι που κανείς έφηβος δεν επιχειρεί αν δεν αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ίδια του η ζωή.

Στο σχολείο μας ήρθε πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας, μόχθησε σκληρά να μάθει τη γλώσσα και να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον, άδραξε κάθε μορφωτική ευκαιρία, πέρασε με επιτυχία τις τάξεις, ολοκληρώνει σε λίγους μήνες το Λύκειο, κυνηγώντας το όνειρό του για πνευματική πρόοδο και προσωπική καλλιέργεια.

Το σημαντικότερο· έκανε φίλους, φίλους ζωής, συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στη δομή φιλοξενίας, που τον περιέβαλαν με την αγάπη και την αλληλεγγύη τους.

Και μπορεί να ονειρεύεται! Να ονειρεύεται σπουδές στην Ελλάδα, δουλειά και προσωπική εξέλιξη στην Ελλάδα, προκοπή στην Ελλάδα, κοντά στους φίλους του που τον στήριξαν και τους στήριξε. Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς μας!

Απορριπτική απόφαση στην αίτησή του συνεπάγεται προφανή κίνδυνο ζωής, βίαιη διακοπή της επιτυχημένης ένταξής του στην ελληνική κοινωνία, αναίρεση της σκληρής προσπάθειας που έχει καταβάλει για την επούλωση των τραυμάτων του παρελθόντος, ακύρωση της επίμοχθης προσπάθειας για μόρφωση!

Απευθύνουμε έκκληση λοιπόν να εγκριθεί η αίτηση του Σαϊντού και να παραμείνει στη χώρα μας. Κοντά μας! Για να συνεχίσει να ονειρεύεται!

Για τον Σύλλογο Διδασκόντων

Νίκος Π. Κακλαμάνος Διευθυντής

Για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

Θέμης Παπαδόπουλος Πρόεδρος

Για το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο Η Πρόεδρος»