Μενού
  • Α-
  • Α+

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την υπόθεση του νεαρού μαθητή από τη Γουινέα Σαϊντού Καμαρά καθώς αναμένεται να παρθεί η απόφαση για τη χορήγηση ασύλου του καθώς θα εκδικαστεί η προσφυγή του σε δεύτερο βαθμό. Η απόφαση αυτή θα έρθει μια ημέρα μετά τη συνάντηση του νεαρού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος τον υποδέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την προσδοκία του, η Απόφαση της Αρχής Προσφυγών να είναι τέτοια που θα επιτρέψει στον Σαϊντού Καμαρά να κάνει την Ελλάδα τη δεύτερη πατρίδα του. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε το προσωπικό ενδιαφέρον του για την υπόθεση του μαθητή από την Γουϊνέα και τον ενημέρωσε για τις κινήσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ενίσχυση του φακέλου του με υλικό σχετικά με τη συμμετοχή και την απόδοσή του στο σχολικό περιβάλλον με βάση τις εισηγήσεις του Τμήματος Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων, που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2019.

Διαβάστε ακόμη: «Ευχαριστώ για όλα» είπε ο Σαϊντού Καμαρά μετά την παρέλαση για την 25η Μαρτίου

Με τον 17χρονο μαθητή συνομίλησε χθες τηλεφωνικά και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Είμαστε δίπλα σου» είπε ο κ. Τσίπρας στον νεαρό πρόσφυγα, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κινηθεί κοινοβουλευτικά από την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποτραπεί η απέλαση του Σαϊντού Καμαρά.

Το χρονικό της υπόθεσης που συγκίνησε το πανελλήνιο

Ο Σαϊντού Καμαρά ξεκίνησε από τη Γουινέα σε ηλικία 14 ετών, για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό του στη Δύση. Αφηγούμενος την «Οδύσσεια» του μαθητή του, ο Σαϊντού «πήγε στη Σενεγάλη, την Τουρκία και έφτασε ναυαγός στην Κάλυμνο τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Μεταφέρθηκε σε προσφυγικές δομές και έφτασε τελικά στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του.

Ο νεαρός μαθητής, συμμετείχε στη φετινή μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με το σχολείο του προκαλώντας συγκίνηση στο πανελλήνιο. Η σχολική κοινότητα στο δήμο Αγίου Δημήτριου Αττικής απηύθυνε προ ημερών δημόσια έκκληση για διεθνή προστασία του αριστούχου μαθητή της, καθώς αυτός έχει ενταχθεί πλήρως στην εκπαιδευτική ζωή του σχολείου τους. Σε κοινή έκκληση τους, μάλιστα, ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και το δεκαπενταμελές συμβούλιο του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου επισημαίνουν για τον Σαϊντού Καμαρά ότι «με τεράστια προσωπική προσπάθεια πέτυχε να ενταχθεί στη μαθητική κοινότητα της πόλης μας, να αντεπεξέλθει, παρά τη δυσκολία προσαρμογής λόγω γλώσσας», ζητώντας παράλληλα από τις αρμόδιες αρχές «να επανεξετάσουν την υπόθεσή του με μια ματιά που θα αναγνωρίζει τόσο τις απαγορευτικές συνθήκες επιστροφής του στην πρώτη του πατρίδα όσο, κυρίως, και τη σημαντική πρόοδο στη διαδικασία ένταξής του που τον καθιστούν παράδειγμα για ανάλογες περιπτώσεις», όπως σημειώνουν.

Έχουν περάσει τρία χρόνια, άλλωστε, από τη στιγμή που το ασυνόδευτο προσφυγόπουλο από τη Γουινέα έφτασε στην πόλη τους, για να βρει στέγη και θαλπωρή στο ξενώνα «Εστία» της οργάνωσης «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που λειτουργεί στα διοικητικά όρια του δήμου Αγίου Δημητρίου, εντούτοις η προσπάθειά του να ριζώσει στην Ελλάδα, δεν καρποφόρησε ακόμη. Η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι ο 17χρονος μαθητής «δεν έλειψε ποτέ από καμία δραστηριότητα». Αντίθετα, «συμμετείχε σε όλες ακόμη και όταν χρειαζόταν μια μικρή οικονομική συμμετοχή, χάρη στο χαρτζιλίκι των συμμαθητών του και αυτό είναι συγκινητικό», περιγράφοντας ακόμη ότι ο Σαϊντού «ακόμη και όταν άλλαξε χώρο διαμονής γιατί ενηλικιώθηκε, εξακολουθούσε να έρχεται ακόμη και με τα πόδια στο σχολείο στον Άγιο Δημήτριο για να μην αλλάξει σχολικό περιβάλλον».