Μενού
  • Α-
  • Α+

Ερευνες για το περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, την περασμένη Πέμπτη, έχει ξεκινήσει η ΕΛ.ΑΣ. Όπως αποτυπώθηκε και σε βίντεο, που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου μέχρι να κατέβει (για άγνωστο λόγο), όλα έγιναν ενώ το σχολείο ήταν σε λειτουργία και τα μαθήματα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες του goodnet.gr, o άγριος ξυλοδαρμός ήρθε ως «συνέχεια» μικρότερης έκτασης επεισοδίου, που είχε σημειωθεί στο ίδιο σχολείο, πριν δύο εβδομάδες, με ρατσιστικά κίνητρα.

Το θύμα δέχθηκε επίθεση από τουλάχιστον επτά άτομα, τόσο από το εν λόγω σχολείο όσο και από μαθητές άλλων και σύντομα το επεισόδιο πήρε γρήγορα μεγαλύτερες διαστάσεις. Με εξαίρεση έναν καθηγητή που αντέδρασε και «έπεσε» πάνω στον μαθητή που δεχόταν την επίθεση, για να τον προστατεύσει, οι υπόλοιποι παρακολουθούσαν χωρίς να αντιδρούν και κάποιοι απλά βιντεοσκοπούσαν. Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθηγητής τραυματίστηκε ελαφρά (από κάποιο αντικείμενο – άγνωστο ακόμα τι) και πήγε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Κλειστό το σχολείο την Παρασκευή – Η ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων

Το ΕΠΑΛ Ρεθύμνου την Παρασκευή έμεινε κλειστό. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διδασκόντων καταδίκασε τα γεγονότα, επισημαίνοντας πως «τα παραπάνω φαινόμενα δεν αρμόζουν στο σχολικό χώρο». Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Στις 24/11/2022 στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας (συστέγαση 1ου ΕΠΑΛ και 1ου ΕΚ Ρεθύμνου), μαθητές ήρθαν σε διαπληκτισμό που κατέληξε σε σωματική βία, με τους εκπαιδευτικούς και τους ψυχραιμότερους μαθητές να επεμβαίνουν για να ηρεμήσουν την κατάσταση. Ο καυγάς, που προκλήθηκε από εξωσχολικούς, μαθητές άλλων σχολείων του νομού, είχε φυλετικά χαρακτηριστικά και γρήγορα γενικεύτηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και ένας καθηγητής του σχολείου που χρειάστηκε να λάβει τις πρώτες βοήθειες στο Γ. Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Ο μεγάλος όγκος του σχολείου μας, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού φύλαξης (μία φύλακας για 700 μαθητές και δύο κύριες εισόδους), δυσχεραίνει την επίβλεψη και καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι αδύνατον να γνωρίζουν όλους τους μαθητές γιατί προέρχονται από διαφορετικές ειδικότητες, είναι εύκολο να παρεισφρέουν εξωσχολικοί, ιδιαίτερα στο χώρο του κυλικείου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίλυση του κτιριακού θέματος των Επαγγελματικών Λυκείων του Νομού θα οδηγούσε σε μια αποσυμφόρηση του σχολείου, κάτι το οποίο μπορεί να μην είναι εφικτό τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες, πρέπει όμως να λυθεί άμεσα.

Σύσσωμος ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου δηλώνει την αντίθεσή του σε κάθε είδους βία, τόσο λεκτική ή ψυχολογική, όσο και σωματική, αλλά και σε κάθε ρατσιστική συμπεριφορά μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Τα παραπάνω φαινόμενα δεν αρμόζουν στο σχολικό χώρο και καταδικάζονται απερίφραστα.

Για την αποφυγή κλιμάκωσης των επεισοδίων που απευχόμαστε αλλά δυστυχώς φοβόμαστε, ο Σύλλογος έχει λάβει μία σειρά από παιδαγωγικά μέτρα και έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις στους αρμόδιους φορείς. Στην κατεύθυνση αυτή, θα χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατός παιδαγωγικός και νομικός τρόπος, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια, η ηρεμία και η ισότητα στο σχολικό περιβάλλον. Ας ελπίσουμε το θλιβερό αυτό συμβάν, που ευτυχώς δεν είχε χειρότερη κατάληξη, να γίνει η αφορμή να συζητήσουμε εκ νέου προβλήματα που νομίζαμε θαμμένα και τελευταίως αναζωπυρώνονται σε όλα τα σχολεία μας και όχι μόνο στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. Εμείς, ως καθηγητές του σχολείου δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να απειλεί τα παιδιά μας, ούτε και να προωθεί διχαστικές ιδεολογίες στον χώρο του σχολείου. Χρειαζόμαστε όμως και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου όλοι μαζί να καταδικάσουμε απερίφραστα και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά προβληματικές νοοτροπίες που ταλαιπωρούν αυτόν τον τόπο και τραυματίζουν την συνοχή της κοινωνίας μας. Ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποδείξουμε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος εκτός από την βία και τον χωρισμό σε στρατόπεδα».