Μενού
serres
Το 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών στο οποίο σκοτώθηκε ένας μαθητής | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Εβαλε ο Θεός σημάδι τον άτυχο μαθητή, ο οποίος έπαιζε ανέμελος με τους φίλους του και η πόρτα του λεβητοστασίου που ξηλώθηκε από την εκκωφαντική έκρηξη πέταξε και προσγειώθηκε στο κεφάλι του αφού πρώτα διήνυσε περίπου 30 μέτρα και τον χτύπησε στο κεφάλι προκαλώντας του θανάσιμο τραυματισμό. Μπορεί η μοίρα να έπαιξε άσχημο παιχνίδι στο άτυχο παιδάκι και τους οικείους του, ωστόσο, υπάρχουν εγκληματικές παραλείψεις που χρήζουν άμεσης διερεύνησης κι απόδοσης ευθυνών. Μιλώντας για το συμβάν στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών, ο δήμαρχος της πόλης έβαλλε κατά του διευθυντή και του εργολάβου που είχε αναλάβει το έργο της αντικατάστασης του λέβητα. Μαινόμενος ο κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης κατακεραύνωσε τους δύο προαναφερθέντες για το γεγονός ότι πραγματοποίησαν εργασίες εν ώρα μαθημάτων.

Είμαι έξαλλος και με τον διευθυντή, ο οποίος επέτρεψε στον εργολάβο να εισέλθει στη σχολική μονάδα χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου

«Ολοι είμαστε συντετριμμένοι, όλες οι Σέρρες πενθούν. Είμαι και έξαλλος με όλους αυτούς που ευθύνονται για αυτή την απώλεια. Με τον εργολάβο που έκανε τις εργασίες εν ώρα μαθήματος χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν, ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά από τη σύμβαση. Είμαι έξαλλος και με τον διευθυντή, ο οποίος επέτρεψε στον εργολάβο να εισέλθει στη σχολική μονάδα χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου. Υπάρχει μια σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, στην οποία αναφέρεται ότι δεν μπορεί να κάνει εργασίες την ώρα του σχολείου χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου και του διευθυντή. Πώς τον άφησε να μπει στο σχολείο την ώρα που γίνονταν μαθήματα; Υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη», δήλωσε μεταξύ άλλων, εν εξάλλω, ο δήμαρχος Σερρών στον ΣΚΑΪ.

Θλίψη, πόνος κι αμέτρητα γιατί

Την ίδια στιγμή, ένα μαύρο πέπλο έχει σκεπάσει ολόκληρη την πόλη των Σερρών που θρηνεί ένα παιδί της, που πέθανε για το τίποτα και λόγω της εγκληματικής αμέλειας των υπευθύνων, τους οποίους η Δικαιοσύνη οφείλει να βρει και να τιμωρήσει με ό,τι προβλέπει ο νόμος. Οι γονείς των μαθητών του 9ου δημοτικού σχολείου είναι συντετριμμένοι, τόσο για το 11χρονο παιδί που σκοτώθηκε, όσο και για τα άλλα δύο που τραυματίστηκαν, αλλά και για το σύνολο των μαθητών που έχουν υποστεί σοκ και θα χρειαστούν ψυχολογική στήριξη για πολύ καιρό, για να καταφέρουν να συνεχίσουν τη ζωή τους ύστερα απ' αυτό που βίωσαν.

Το χρονικό του θανάτου

Το σκηνικό έλαβε χώρα τη Δευτέρα (5/12) το μεσημέρι εν ώρα διαλείμματος, με δεκάδες παιδιά να παίζουν στο προαύλιο του 9ου δημοτικού σχολείου, λίγο πριν σχολάσουν. Με την έκρηξη του λεβητοστασίου, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, η πόρτα εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον έναν και ελαφρά τους άλλους δυο μαθητές. Κι όλα αυτά μπροστά στα μάτια παιδιών ηλικίας από 6 έως 12 ετών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου Νικόλαο Τσιότσιο, ο οποίος φέρει την πρώτη και κύρια ευθύνη για το γεγονός ότι επέτρεψε την είσοδο στο συνεργείο εν ώρα μαθήματος, στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτηρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», υπογραμμίζει ο κ. Τσιότσιος μιλώντας στο ΑΠΕ. «Εγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ' ό,τι γνωρίζω».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις 10 τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA