Μενού
Serres
9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μια ακόμη πιο τρομακτική διάσταση της τραγωδίας που συνέβη στις Σέρρες με τον θάνατο του 11χρονου μαθητή και τον τραυματισμό δύο ακόμη από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου, έδωσε ο δήμαρχος της πόλης, Αλέξανδρος Χρυσάδης. Ο τελευταίος προχώρησε σε μία απίστευτη αποκάλυψη, όπου τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει και σε δεύτερη τραγωδία!

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αποκάλυψε ότι το ίδιο συνεργείο που πήγε στο 9ο δημοτικό Σερρών για τη μετατροπή του λέβητα από πετρέλαιο σε γεωθερμία, μόλις λίγη ώρα αφότου έφυγε από το σχολείο, επισκέφθηκε και το 12ο δημοτικό για τον ίδιο ακριβώς λόγο! Ενώ ο εργολάβος είχε αθετίσει και σε αυτή την περίπτωση το προγραμματισμένο ραντεβού συντήρησης και εργασιών στο σύστημα θέρμανσης, ξαφνικά εμφανίστηκε μαζί με τον βοηθό του στην είσοδο του σχολείου ζητώντας την άδεια για να εργαστούν την ώρα που ακόμη οι μαθητές βρίσκονταν στον σχολικό χώρο και δεν είχε ολοκληρωθεί το μαθητικό ωράριο. 

«Ανάλογες εργασίες για την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης εκτελούνται και στο 12ο δημοτικό σχολείο και το τεχνικό συνεργείο του εργολάβου λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο 9ο δημοτικό σχολείο και πολύ πριν την έκρηξη, επισκέφθηκε και το 12ο δημοτικό σχολείο. Εκεί ο διευθυντής δεν τους επέτρεψε την είσοδο. Είπε στους τεχνικούς να έρθουν το Σάββατο να κάνουν τις ρυθμίσεις, όπως ορίζεται στη σύμβασή τους».

Με τη δήλωσή του αυτή, ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάδης, επιρρίπτει ευθύνες στον διευθυντή του 9ου δημοτικού σχολείου, αλλά και στον ανάδοχο του έργου για το τραγικό συμβάν, που προκάλεσε τον θάνατο του 11χρονου και τον τραυματισμό άλλων δύο μαθητών και σημειώνει ότι από έδωσε άμεσα εντολή για κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Ισχυρίζεται ακόμη ότι δεν είχε καμία ενημέρωση πως ο διευθυντής του 9ου δημοτικού αποδέχθηκε να μπει το συνεργείο στον χώρο του σχολείου και να εκτελέσει εργασίες παράτυπα, κόντρα σε όσα ορίζει ο νόμος και οι συμβάσεις έργου.

Ο κ. Χρυσάδης υποστηρίζει, επίσης, ότι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, δεν έχει αποστείλει κανένα έγγραφο ούτε στον ίδιο, ούτε στην τεχνική υπηρεσία, ούτε στη σχολική επιτροπή, που να εκφράζει την αντίθεσή του στην εκτέλεση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης και σημειώνει ότι το εν λόγω έργο και στα δύο σχολεία (9ο και 12ο δημοτικό), μέσω ΕΣΠΑ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις πήρε μια παράταση και ολοκληρώθηκε τώρα.

Συνελήφθησαν εργολάβος και ηλεκτρολόγος

Στο μεταξύ, οι δυο άνδρες που έκαναν τη συντήρηση και τις εργασίες στο 9ο δημοτικό, συνελήφθησαν το απόγευμα της Τρίτης στις Σέρρες από αστυνομικούς για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, των σωματικών βλαβών κατά συρροή από αμέλεια και της έκρηξης από αμέλεια μετά τον θάνατο 11χρονου μαθητή μέσα στο 9ο Δημοτικό σχολείο της πόλης.

Πρόκειται για τους υπεύθυνους του έργου μετατροπής καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας, όπου χθες το μεσημέρι σημειώθηκε έκρηξη σε λεβητοστάσιο του σχολείου.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών. Σύμφωνα με πληροφορίες συνελήθφησαν ο 52 χρονος εργολάβος του έργου και ο 43 χρονος ηλεκτρολόγος.