Μενού
aeroplano
Ελ. Βενιζέλος | Glomex
  • Α-
  • Α+

Σε εξέλιξη είναι ο έλεγχος του αεροπλάνο της Ryanair που απογειώθηκε από το Κατοβίτσε της Πολωνίας με προορισμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα και κατά τη διάρκεια της πτήσης ενημέρωσε για την ύπαρξη βόμβας. Το αεροσκάφος που προσγειώθηκε στις 17:45 σε απομακρυσμένο σημείο του αεροδιαδρόμου, μακριά από τα υπόλοιπα αεροσκάφη, εκκενώνεται από τους 190 και πλέον επιβάτες που μετέφερε και γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος.

Στο σημείο έχουν σπεύσει η Πυροσβεστική, ειδικό τμήμα των ΤΕΕΜ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να ελέγξουν εξονυχιστικά το αεροπλάνο. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ αρχικά θα γίνει έλεγχος όλων των επιβατών, που θα κατέβουν ένας ένας και χωρίς τις αποσκευές τους και στη συνέχεια θα ελεγχθούν όλοι οι χώροι του αεροσκάφους και οι αποσκευές που έχουν φορτωθεί σε αυτό. «Όλοι οι άνθρωποι είναι καλά και ασφαλείς», δήλωσε η Έλενα Δημοπούλου, εκπρόσωπος του αεροδρομίου της ελληνικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο dpa.

Η πληροφορία για τη βόμβα υπήρξε από την ώρα που απογειώθηκε και στη συνέχεια σήμανε συναγερμός στο νατοϊκό στρατηγείο. Άμεσα δόθηκε εντολή σε ουγγρικά μαχητικά αεροσκάφη και σε ελληνικά F-16 να το συνοδεύσουν. Πριν φτάσει στο αεροδρόμιο έκανε στροφή νότια από την Εύβοια ώστε να βρίσκεται πάνω από θαλάσσιο χώρο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο renegate το οποίο είχε ενεργοποιηθεί και τον Νοέμβριο με την πτήση της Emirates. Το εν λόγω πρωτόκολλο δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ενεργοποιείται σε περίπτωση υψηλού και μη αναστρέψιμου κινδύνου.