Μενού
patini-thessaloniki
Τρέχει με 100χλμ με ηλεκτρικό πατίνι στη Θεσσλαονίκη | TikTok
  • Α-
  • Α+

Ένα ηλεκτρικό πατίνι τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στη δεξιά λωρίδα του περιφερειακού της Θεσσαλονίκης. Ο οδηγός αυτοκινήτου που τραβάει το βίντεο, προσπαθεί να το φτάσει. Όπως φαίνεται στο κοντέρ, το όχημα πηγαίνει με 103χλμ την ώρα αλλά και πάλι δεν μπορεί να προσπεράσει το ηλεκτρικό πατίνι. «Ένας ο οποίος οδηγεί πατίνι με αυτές τις ταχύτητες, με πάνω από 25χλμ, είναι υποψήφιος δωρητής οργάνων», λένε οι ειδικοί, συμπληρώνοντας: «Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κανένα ηλεκτρικό πατίνι ή ηλεκτρικό ποδήλατο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25χλμ. Όποιο όχημα τέτοιο πωλείται από κατάστημα και υπερβαίνει τα 25χλμ, είναι παράνομο και μπορεί να κατασχεθεί από τις Αρχές».

Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται, όχι μόνο μπορεί ο καθένας να αγοράσει ένα ηλεκτρικό πατίνι που φτάνει τα 100χλμ την ώρα, αλλά και να αποκτήσει ένα με λιγότερα χιλιόμετρα και να τα διπλασιάσει. «Μπορούμε να διπλασιάσουμε πολύ άνετα αυτά τα οποία δίνει ο κατασκευαστής, δηλαδή τα 25 – 30χλμ να τα κάνουμε 60 και ακόμα περαιτέρω να φτάσουμε, να αλλάξουμε και τους τροχούς.»

Τι προβλέπει ο νόμος

Από τον Μάρτιο του 2021 για τα ελαφριά προσωπικά ηλεκτροκίνητα οχήματα όπως είναι τα ηλεκτρικά πατίνια μεταξύ άλλων, ισχύει:

– Υποχρεωτικό κράνος, φως μπροστά (για τη νύχτα)

– Μέγιστη ταχύτητα τα 25χλμ./ώρα

– Απαγόρευση χρήσης ακουστικών ή κινητού τηλεφώνου

– Απαγόρευση μεταφοράς επιπλέον επιβατών

«Η νομοθεσία προβλέπει και υψηλά πρόστιμα για ταχύτητες άνω των 50χλμ, μπορούν να υπερβούν και τα 200€».