Μενού
fantom-pilotoi
Ο κυβερνήτης Σμηναγός και συγκυβερνήτης του Phantom | Shutterstock, Eurokinissi, Glomex
  • Α-
  • Α+

Ημέρα τραγωδίας για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς ο 29χρονος Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, συγκυβερνήτης του Φάντομ βρέθηκε νεκρός μετά τη συντριβή του μαχητικού, στην Ανδραβίδα. Ταυτόχρονα, Λιμενικό, Αστυνομία και βεβαίως η Αεροπορία συνεχίζει τις έρευνες για κυβερνήτη Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών, με τις ελπίδες ωστόσο να «σβήνουν» όσο περνάνε οι ώρες και δεν υπάρχει κάποιο αισιόδοξο σημάδι. Οι δύο οικογένειες ζουν δραματικές στιγμές, δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί, ενώ γνωστοί και φίλοι των δύο πιλότων μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το ήθος και τον επαγγελματισμό τους. 

«Ήρθαν από το επιτελείο της Αεροπορίας εδώ στο σπίτι και μας είπαν ότι ψάχνουν τον γιο μου και τον άλλο πιλότο. Από τη Μονάδα του με ενημέρωσαν πάρα πολύ νωρίς για το τι συνέβη, Αλλά τώρα ήρθαν αυτοπροσώπως έξω από την πόρτα μου και μου είπαν ότι κατέπεσε το αεροπλάνο και ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα και για τα δύο παιδιά», τόνισε στην εκπομπή Live News, ο πατέρας του πιλότου που αναζητείται από τις 10:30 το πρωί.  

Οι έρευνες έχουν ξεκινήσει από τις πρώτες στιγμές που έγινε γνωστή η πτώση του Φάντομ. Αρχικά υπήρξε η πληροφορία πως οι δύο πιλότοι πρόλαβαν να πατήσουν το κουμπί εκτίναξης, αλλά απ 'ό,τι φαίνεται αυτό δεν συνέβη. Μέρος από τα συντρίμμια του μαχητικού, εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή, 8 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατακόλου και λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό ότιο εντοπίστηκε νεκρός ο 29χρονος Μάριος. 

Σχετικώς με τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε: «Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα. H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Το χρονικό του δυστυχήματος 

Το αεροσκάφος της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και απογειώθηκε από την Ανδραβίδα στις 10:15 π.μ. Όπως εικάζεται ένα τέταρτο αργότερα υπήρξε τεχνική βλάβη και οι δυο πιλότοι δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης. Στην εκδοχή ότι οι πιλότοι του F-4 δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εκτόξευσης συνηγορεί και το γεγονός ότι στο σενάριο της άσκησης στην οποία έπαιρνε μέρος το διθέσιο εκπαιδευτικό αεροσκάφους, ήταν η πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος, περίπου στα 100 μέτρα από την θάλασσα. Το μεσημέρι, εντοπίστηκαν συντρίμμια του διθέσιου μαχητικού αεροσκάφους F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας, σε θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας. Στις έρευνες συμμετέχουν δύο ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.