Μενού
imia
Ειρήνη Ζωγραφάκη και Ματίνα Αναγνωστοπούλου | ΕΡΤ
  • Α-
  • Α+

Οι σύζυγοι των τριών πεσόντων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που σκοτώθηκαν στην πτώση του ελικοπτέρου στα Ίμια μίλησαν στην εκπομπή «365 στιγμές» της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση 27 χρόνων από την κρίση που έμελλε να «γκριζάρει» το Αιγαίο. Η Ειρήνη Ζωγραφάκη, τότε σύζυγος του υποπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, η Ματίνα Αναγνωστοπούλου, τότε σύζυγος του υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, και η Λεμονιά Κότογλου, τότε σύζυγος του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού, μίλησαν πρώτη φορά μαζί για το πώς βίωσαν οι ίδιες τα τραγικά γεγονότα, καθώς και για τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν ακόμα.

Το «μην πας, δεν του το ‘πα» σημειώνει για την μοιραία νύχτα η Ματίνα Αναγνωστοπούλου και θυμάται ότι ο πρώην πεθερός της τής είχε πει: «Έπρεπε να πεθάνει το δικό μου παιδί για να γκριζάρει το Αιγαίο;». «Θεωρώ ότι οι κομάντος φοβηθήκανε και το πυροβόλησαν» χωρίς να έχουν λάβει επίσημη εντολή από την Τουρκία, αναφέρει ακόμα η κ. Αναγνωστοπούλου.

«Δεν δείλιασε, έδειξε την αγάπη του για την πατρίδα, είμαι περήφανη που υπήρξα γυναίκα του», λέει η Λεμονιά Κότογλου, σημειώνοντας ότι ο σύζυγός της «ήταν ήδη σε ταξίδι και δεν έπρεπε να ξαναπάει». Από την τηλεόραση έμαθα το συμβάν» θυμάται η ίδια, συμπληρώνοντας πως «δεν χρειαζόταν καν να ακούσω το όνομά του». «Μέσα του γνώριζε ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο του ταξίδι. Γνώριζε που πήγαινε. Γνώριζε ότι ήταν πολύ κρίσιμη η κατάσταση», θα πει η ίδια μεταξύ άλλων.

«Ήταν πολύ γελαστοί άνθρωποι, είναι σαν να τους βλέπω μπροστά μου», λέει η Ειρήνη Ζωγραφάκη για τους αξιωματικούς που χάθηκαν, σημειώνοντας ότι η ίδια είχε πλήρη γνώση της επικινδυνότητας της αποστολής. «Το μόνο που είναι καλό είναι ότι οι Έλληνες θυμούνται ακόμη το γεγονός», τονίζει η ίδια. «Ήταν κάποιος άλλος υπηρεσία και επειδή βούιζε το σταθερό του (σ.σ. άλλου) πήραν τον Χρήστο», για να πετάξει τελικά πάνω από τα Ίμια, αναφέρει ακόμα η ίδια. «Μας απαγόρευσε το ελληνικό κράτος να βάλουμε δικό μας ιατροδικαστή», αναφέρει ακόμα.