Μενού
pota
Διακίνηση λαθραίων ποτών | ΕΛ.ΑΣ.
  • Α-
  • Α+

Κέρδη εκατομμυρίων ευρώ είχε αποκομίσει πολυμελής σπείρα από τη λαθραία εισαγωγή αλκοόλ στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της σπείρας έφερναν από τη Βουλγαρία μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών, τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν για πώληση σε κάβες ποτών, μίνι μάρκετ, επιχειρήσεις εστίασης και κέντρα διασκέδασης. Από την πολυμελή εγκληματική οργάνωση έχουν συλληφθεί 21 μέλη, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της σπείρας, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται τουλάχιστον ακόμα εννέα άτομα, που έχουν ταυτοποιηθεί.

Πώς λειτουργούσε η επιχείρηση διακίνησης λαθραίου αλκοόλ

Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει πως η σπείρα ξεκίνησε την παράνομη δραστηριότητα τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2022. Τότε ξεκίνησε η λαθραία εισαγωγή του παράνομου αλκοόλ από τη Βουλγαρία, η οποία γινόταν με φορτηγά. Τα αλκοολούχα ποτά τα έκρυβαν σε ειδικά διαμορφωμένα παλέτες, με στόχο να μην γίνουν αντιληπτά σε περίπτωση ελέγχου του οχήματος.

Παράνομες αποθήκες αλκοόλ σε Εύβοια και Αττική

Για την προσωρινή αποθήκευση του λαθραίου αλκοόλ τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν αποθήκη σε περιοχή της Εύβοιας, ενώ στη συνέχεια το παράνομο φορτίο μεταφερόταν σε αποθήκες στην Αττική, όπου τοποθετούσαν πλαστές ελληνικές ετικέτες στις φιάλες. Στη συνέχεια, διοχέτευαν τις ποσότητες σε κάβες ποτών, μίνι μάρκετ, επιχειρήσεις εστίασης καθώς και κέντρα διασκέδασης σε περιοχές της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

pota

Άνω των 200.000 ευρώ οι διαφυγόντες δασμοί στο αλκοόλ - Τι κατασχέθηκε

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους, επιχειρήσεις και οχήματα, σε Αττική και Θεσσαλονίκη κατασχέθηκαν 19.588 φιάλες αλκοολούχων ποτών, 50.000 ετικέτες επώνυμων αλκοολούχων ποτών, δύο φορτηγά και πέντε οχήματα, 7.144 ευρώ, 30 κινητά και πλήθος εργαλείων και σημειώσεων.

pota

Όσον αφορά τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους από την κατασχεθείσα ποσότητα των αλκοολούχων ποτών, ξεπερνούν το ποσό των 200.000 ευρώ, ενώ, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η εγκληματική οργάνωση διακίνησε περισσότερες από 500.000 φιάλες, που αντιστοιχούν σε ποσό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ παράνομου κέρδους. Το χρηματικό ποσό που κατασχέθηκε θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι φιάλες θα παραδοθούν στις τελωνειακές Αρχές, ενώ δείγμα από τα αλκοολούχα ποτά θα αποσταλεί για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.