Μενού
maria tsalla
Μαρία Τσάλλα | Facebook
  • Α-
  • Α+

Νέα ντοκουμέντα, που δίνουν απαντήσεις στο πώς και πότε έλαβε δελτίο ταυτότητας η «Μαρία Τσάλλα», όπως ήταν γνωστή η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρνεβα έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας. Παράλληλα αποκαλύπτεται και το δίκτυο υποστήριξης που είχε χτίσει στην Ελλάδα όπου και διέμενε από το 2018. Σύμφωνα με τον Alpha, το πρώτο έγγραφο - ντοκουμέντο που αποκαλύπτεται είναι η αίτηση έκδοσης δελτίου ταυτότητας, την οποία και έκανε την παραμονή των Χριστουγέννων το 2018 στο Αστυνομικό Τμήμα Αλιβερίου.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο η «Μαρία Τσάλλα» έβαλε για πρώτη φορά την υπογραφή της, ενώ παρών στο περιστατικό -ως μάρτυρας- ήταν και ένας άνθρωπος, ο οποίος υπέγραψε και βεβαίωσε τα σχετικά στοιχεία ότι πρόκειται για την «Μαρία Τσάλλα». Οπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός, πρόκειται για έναν ηλικιωμένο, ο οποίος σήμερα είναι 83 ετών και τότε ήταν 78 ετών. Ζούσε σε περιοχή των νοτίων προαστίων και ήταν γείτονας με μία οικογένεια, που έφερε το ίδιο επώνυμο. Μάλιστα, θυμόταν και τη μητέρα με το μωρό της.

Το 2018, κάποια στιγμή η οικογένεια χάνεται από τη γειτονιά του ηλικιωμένου, αλλά ο ίδιος δέχεται ένα τηλεφώνημα στο οποίο ο συνομιλητής ή η συνομιλήτριά του εμφανίστηκε ως η μητέρα του παιδιού, η οποία τού λέει ότι το παιδί, δηλαδή η «Μαρία», επιστρέφει στην Ελλάδα ζητώντας τη βοήθειά του να παραστεί ως μάρτυρας, για να πάρει και την ελληνική ταυτότητα. Ο ηλικιωμένος, καλή τη πίστει, συμφώνησε και πήγε στην Εύβοια, όπου και υπέγραψε, αλλά και βεβαίωσε ότι τα στοιχεία που φέρει η Ρωσίδα κατάσκοπος είναι αληθινά.

«Ήταν παντρεμένοι και είχαν ένα μωρό. Η μάνα ήταν Ελληνίδα ήταν Λατινοαμερικάνος νομίζω, από κάπου εκεί. Αυτό έγινε πριν από 30 χρόνια», είπε αρχικά ο ηλικιωμένος, προσθέτοντας: «Δέχθηκα ένα τηλέφωνο από τη μητέρα. Πέθανε τώρα ας πούμε ο πατέρας και μου λέει ξέρεις έχουμε πάει εκεί, πέθανε ο τάδε, η Ελληνίδα τώρα η μάνα, φτιάχνω τώρα τα χαρτιά για να πάρει υπηκοότητα η κόρη, εκείνο το μωρό που είχαμε, για να έρθει στην Ελλάδα να σπουδάσει», συμπλήρωσε.

«Με παρακάλεσε τότε στο τηλέφωνο και μου λέει σε παρακαλώ επειδή έχω δώσει την υπόθεση σε έναν δικηγόρο… και της λέω εντάξει. Να βεβαιώσω αυτό, ότι δηλαδή ήταν αυτή, εκείνη την εποχή. Ότι υπήρχε αυτό, δεν ήταν στον αέρα δηλαδή», κατέληξε. Το δεύτερο έγγραφο-ντοκουμέντο, που έρχεται στο «φως» της δημοσιότητας είναι το πιστοποιητικό γέννησης, στο οποίο αναφέρεται ότι ημερομηνία κτήσης της δημοτικότητας είναι η 21 Δεκεμβρίου 2018, τρεις μέρες δηλαδή πριν πάει στο αστυνομικό τμήμα και αποκτήσει την ελληνική ταυτότητα. 

Πώς εξαφάνισαν τα στοιχεία του συζύγου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κατασκοπευτικό «θρίλερ» με τη Ρωσίδα κατάσκοπο, «Μαρία Τσάλλα» όπως ήταν και τα ελληνικά της στοιχεία, καθώς οι έρευνες των ελληνικών Αρχών εστιάζουν τόσο στο δίκτυο που προσπαθούσε να χτίσει στην Ελλάδα, όσο και στους συνδέσμους που τη βοήθησαν να αποκτήσει την ελληνική ταυτότητα. Η υπόθεση λαμβάνει μεγάλες προεκτάσεις, καθώς το θέμα έχει «κεντρίσει» και το ενδιαφέρον των Ευρωπαϊκών Αρχών. Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο των ερευνών μπαίνει και ο σύζυγός της, επίσης κατάσκοπος στη Βραζιλία.

Ο «Ντάνιελ Κάμπος», όπως και ήταν το κωδικό του όνομα, διέμενε στη χώρα της Νότιας Αμερικής και είχε καταφέρει να εξασφαλίσει το πολυπόθητο διαβατήριο για την Αλεξάντροβνα, προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει σε αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Ο «Ντάνιελ» διατηρούσε, όπως και η σύζυγός του διπλή ταυτότητα στη Βραζιλία, καθώς είχε συνάψει σχέση με τη Μαρίνα Χόρχε, μία γυναίκα από τη χώρα για να έχει «κάλυψη». Το νήμα της υπόθεσης του κατασκοπευτικού «θρίλερ» άρχισε να ξετυλίγεται στις 9 Ιανουαρίου του 2023, όταν και ο Κάμπος επικοινώνησε για τελευταία φορά με τη Χόρχε.

Η απρόοπτη «εξαφάνισή» του προβλημάτισε τους φίλους του στη Βραζιλία, οι οποίοι ανάρτησαν τη φωτογραφία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ένδειξη της εξαφάνισης. Δεν ήξεραν, όμως, ότι ο Ρώσος κατάσκοπος, ο οποίος δήλωνε Αυστριακός και Βραζιλιάνος ήταν ένας «illegal» πράκτορας, δηλαδή μέλος της επίλεκτης ομάδας κατασκόπων από τη Ρωσία. Στην ίδια ομάδα ανήκε και η Αλεξάντροβνα, η οποία εξαφανίστηκε την ίδια περίοδο (σ.σ. τον Ιανουάριο) από την Ελλάδα με προορισμό, όπως είπε, την Άπω Ανατολή και από εκεί λογικά στη Ρωσία.

Η επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη που «καίει» τη Ρωσία

Στο «μικροσκόπιο» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων (ΕΥΠ) μπαίνουν τα ταξίδια που έκανε η Ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, τόσο στη Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και οι επαφές που είχε αναπτύξει τα πέντε χρόνια που δρούσε στη χώρα μας. Η Μαρία Τσάλλα έφτασε στην Ελλάδα το 2018 με πλαστό διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής και με την άφιξή της ξεκίνησε να αναζητά την επόμενη «ταυτότητά» της, προσφεύγοντας στο Ληξιαρχείο Αμαρουσίου, όπου και εξασφάλισε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του βρέφους, που είχε πεθάνει ήδη από τον Δεκέμβριο του 1991.

Η δράση της κατασκόπου εξετάζεται από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και πληροφορίες αναφέρουν πως στο στόχαστρο έχουν μπει οι επισκέψεις που έκανε σε ακριτικές περιοχές και ιδιαίτερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου αποβιβάζονται αμερικανικές δυνάμεις με προορισμό την Ουκρανία, το οποίο είναι κάτι που απασχολεί την Ρωσία. Στο στόχαστρο, όμως, μπαίνουν και όσοι βρέθηκαν και βοήθησαν την Μαρία Τσάλλα να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Την ίδια, στη δημοσιότητα ήρθε από τον ALPHA η φωτογραφία από την ταυτότητά της, στην οποία φαίνεται για πρώτη φορά το πρόσωπό της.