Μενού
treno - grammes
Γραμμές τρένου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ενα ακόμη πρόβλημα ενόψει της επαναλειτουργίας των δρομολογίων Αθήνας - Θεσσαλονίκη το επόμενο Σάββατο (1/4) έρχεται στο «φως» μετά και το δυστύχημα στα Τέμπη, όπου και συγκρούστηκαν μετωπικά τα δύο τρένα. Συγκεκριμένα, μετά και τις καταγγελίες που κάνουν οι μηχανοδηγοί σχετικά με την επικοινωνία, το νέο πρόβλημα σχετίζεται με τις αφύλακτες σιδηροδρομικές διαβάσεις, οι οποίες υπάρχουν στο δίκτυο από και προς τη Θεσσαλονίκη και έχουν χάσει τη ζωή τους και άνθρωποι. 

Σύμφωνα με το Star, οι αφύλακτες διαβάσεις, οι εργασίες για τις οποίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, αποτελούν διαρκή «πονοκέφαλο» τόσο για τους οδηγούς των τρένων, όσο και για όσους κατοικούν κοντά σε αυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σιδηροδρομική διάβαση στη Μαγνησία, όπου περνούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες καθώς συνδέεται η βιομηχανική περιοχή της Σίνδου με διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Οι κακοτεχνίες στο σημείο έχουν επισημανθεί αρκετές φορές από τους κατοίκους της περιοχής, όμως κανείς δεν έχει κάνει κάτι με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που άνθρωποι ξέφυγαν την τελευταία στιγμή από ένα ανάλογο ατύχημα. Κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας για τις κακοτεχνίες, αναφέρουν ότι έχει τύχει να περνάει φορτηγό από το σημείο με πολύ αργή ταχύτητα και να το προλαβαίνει το τρένο, με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ της αμαξοστοιχίας και του οχήματος. Ο οδηγός του φορτηγού, αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του ατυχήματος στο οποίο ενεπλάκη, κατάφερε πηδήξει από το παράθυρο του οχήματος και να γλιτώσει την τελευταία στιγμή.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα Διαβατά, όπου σε ανάλογη «παγίδα θανάτου» στο δίκτυο έχασε τη ζωή του και ένας σιδηροδρομικός. Οπως αναφέρουν μάρτυρες, το δυστύχημα συνέβη όταν και φορτηγό είχε κολλήσει στη γραμμή με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγκρουση με το τρένο. Ο μηχανοδηγός έπεσε στο φορτηγό, γιατί είχε ορατότητα, με αποτέλεσμα να συμβεί το μοιραίο. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει ορατότητα, αλλά και έλλειψη φυλάκων οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτρέψουν αρκετά από τα ατυχήματα.