Μενού
tempi-treno
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στην περίπτωση του πελάτη του, ο οποίος είναι ο επιθεωρητής Λάρισας του ΟΣΕ και είναι υπεύθυνος για την οργάνωση των προγραμμάτων των σταθμαρχών, μεταξύ αυτών και του 59χρονου σταθμάρχη Λάρισας που βρίσκεται προφυλακισμένος για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αναφέρθηκε ο δικηγόρος του Γιάννης Γλύκας. Υπενθυμίζεται ότι η απολογία του επιθεωρητή είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη (30/3) και αναμένεται να γίνει ενώπιον του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή και της Αναπληρώτριας Ανακρίτριας, οι οποίοι και έχουν τοποθετηθεί για τη διερεύνηση της τραγωδίας από την οποία και σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι.

Ο δικηγόρος του είπε ότι ο εντολέας του δεν είναι υπεύθυνος για την πιστοποίηση των ανθρώπων που εργάζονται στον σιδηρόδρομο με «μπλοκάκι», όπως ήταν και ο 59χρονος σταθμάρχης Λάρισας. Ειδικότερα, ο κ. Γλύκας σημείωσε ότι άλλοι συνέβαλαν στην πιστοποίησή του και τη μαθητεία του και όχι ο επιθεωρητής Λάρισας, που δραστηριοποιείται στον Οργανισμό. Με βάση τα όσα είπε ο δικηγόρος του, ο επιθεωρητής αναμένεται να πει ότι τον 59χρονο τον εκπαίδευσαν και του έδωσαν άλλοι την πιστοποίηση του σταθμάρχη και ότι ο ίδιος δεν έχει καμία εμπλοκή.

Παράλληλα, ο κ. Γλύκας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των βαρδιών, για τις οποίες και είναι υπεύθυνος ο εντολέας του, συμπληρώνοντας ότι ο επιθεωρητής απλά της προτείνει. Στη συνέχεια εγκρίνονται, όπως είπε ο ίδιος, από τη Διεύθυνση Κυκλοφορίας του Οργανισμού. «Πάνω από εκείνον υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που εγκρίνουν αυτή τη διαδικασία και έχουν ειδικό καθήκον για την έκδοση και την τροποποίηση του προγράμματος», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Γλύκας. Σημείωσε ότι τις ώρες 22.00 με 23.00 στη βάρδια υπάρχουν τρία άτομα. «Δεν ήξερε ότι έφυγαν στο 8ωρο αντί για 9ωρο και δε θα επέτρεπε κάτι τέτοιο».

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο συμβασιούχος σταθμάρχης Λάρισας

Ολοκληρώθηκε, μεταξύ άλλων, και η απολογία του συμβασιούχου σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος εκτελούσε το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου την απογευματινή βάρδια και βρισκόταν στον ίδιο σταθμό με τον 59χρονο σταθμάρχη, ο οποίος αποτελεί και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο συμβασιούχος σταθμάρχης αφέθηκε ελεύθερος, αλλά του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στους περιοριστικούς όρους συμπεριλαμβάνεται η εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ο συμβασιούχος κατέθεσε υπόμνημα και κάλεσε κατά τη διάρκεια της απολογίας του άλλους δύο μάρτυρες, συμβασιούχοι σταθμάρχες και οι ίδιοι, προκειμένου να στηρίξουν τα λεγόμενά του. Υπενθυμίζεται ότι ο συμβασιούχος σταθμάρχης θα έπρεπε να κάτσει μαζί με τον άπειρο 59χρονο σταθμάρχη μέχρι και τις 23:00 το βράδυ, όμως αποχώρησε από τη βάρδιά του. Στους ισχυρισμούς του ο συμβασιούχος υποστήριξε ότι είχε συγκεκριμένο ωράριο και επειδή ήταν συμβασιούχος δεν μπορούσε να κάνει υπερωρίες.

Μάλιστα, είπε ότι εκείνο το βράδυ έφυγε καθώς έπρεπε να προλάβει το τρένο, για να πάει στο σπίτι του στον Βόλο, είπε επίσης ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ του πίνακα ελέγχου, αλλά και η μόνη βάρδια που εκτέλεσε μόνος του ήταν στον σταθμό του Βόλου. Οπως προαναφέρθηκε, ο Εφέτης Ανακριτής τον άφησε ελεύθερο καθώς πείστηκε με τα όσα είπε για το ωράριό του αλλά και τις αρμοδιότητές του, υπογραμμίζοντας ότι ως συμβασιούχος δεν ήταν αρμόδιος να κάνει υπερωρίες. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι αύριο, Τρίτη (28/3) απολογείται ο πιο έμπειρος σταθμάρχης.