Μενού
tempi - treno
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά και τη χθεσινή μαραθώνια απολογία του ο επιθεωρητής του ΟΣΕ για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη, όπου και έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων 57 άνθρωποι. Ο επιθεωρητής κατά τη διάρκεια της απολογίας του τοποθετήθηκε σε μία σειρά θεμάτων, που αφορούσαν το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, όπως ήταν ο 59χρονος σταθμάρχης Λάρισας, αλλά και το ποιοι άλλοι έχουν ευθύνη για την πρωτοφανή τραγωδία.

Μάλιστα, στην αρχή της απολογίας του επέρριψε τις ευθύνες σε έναν νεκρό και πιο συγκεκριμένα στον Διευθυντή του ΟΣΕ, ο οποίος και σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Λαγονήσι, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση αρκετών εκ των υπαλλήλων του Οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο Διευθυντής του ΟΣΕ ήταν υπεύθυνος για τη ρύθμιση κυκλοφορίας στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha και την εκπομπή «Tlive», ο επιθεωρητής μίλησε για το πρόγραμμα των σταθμαρχών, για τα οποία και συμπλήρωσε πως αυτός προτείνει, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στον Διευθυντή Κυκλοφορίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις προσλήψεις των νέων σταθμαρχών, για τους οποίους ήξερε ο Διευθυντής Κυκλοφορίας, ότι έβαλαν τέσσερις νέες βάρδιες και με βάση τα δεδομένα που είχε έπρεπε να βάλει κάποιους από αυτούς μόνους τους στη βάρδια. Μεταξύ αυτών και τον 59χρονο σταθμάρχη Λάρισας, ένα από τα βασικά πρόσωπα του μοιραίου δυστυχήματος. Το τρίτο σημείο, στο οποίο αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της απολογίας του στον 66χρονο Διευθυντή Κυκλοφορίας, ήταν ότι είχε στείλει μία επιστολή στα κεντρικά, όπου και ανέφερε τα εξαντλητικά ωράρια που εργάζονταν στους σταθμούς.

Στη συγκεκριμένη επιστολή, η οποία και διαβιβάστηκε και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, έκανε λόγο και για έναν εκτροχιασμό τρένου το 2019 θέλοντας έτσι να δώσει παράδειγμα για τα εξαντλητικά ωράρια. Οπως ανέφερε εκείνη τη στιγμή τον κάλεσε και ο Διευθυντής της Κυκλοφορίας του ΟΣΕ, όπου και του εξέφρασε την απογοήτευσή του.

Οι αναφορές στον προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας 

«Ενώ, πλέον προσφάτως, ήτοι την 25η/01/2023, με την τοποθέτηση των νεοπροσληφθέντων Σταθμαρχών, πραγματοποίησα συνάντηση στα γραφεία επιθεώρησης της Λάρισας, όπου παρευρέθηκαν άπαντες οι ανωτέρω μαζί με τον κ. ..., Κεντρικό Σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου και τον κ. ..., Κεντρικό Σταθμάρχη Λάρισας, προκειμένου να διευκρινίσω την τήρηση του γενικού κανονισμού κυκλοφορίας, την απαρέγκλιτη τήρηση των ωραρίων, των τηλεγραφημάτων, την ακριβή και ορθή επικοινωνία με τους μηχανοδηγούς των αμαξοστοιχιών, αλλά και να ενημερώσω περί του ρόλου των παλαιών σταθμαρχών (αρχαιότητα) σε περίπτωση ταυτόχρονης παρουσίας στον εκάστοτε Σταθμό και της συνακόλουθης ανάληψης καθηκόντων. Επίσης τονίστηκε, τόσο από εμένα, όσο και από τους κεντρικούς σταθμάρχες ότι αν νιώσουν οποιαδήποτε αδυναμία ως προς τα καθήκοντά τους να το αναφέρουν. Επισημαίνεται ότι ουδείς από τους Κεντρικούς σταθμάρχες μου ανέφερε οποιαδήποτε παρατήρηση για τους νεοπροσληφθέντες, καθώς ούτε και οι νέοι ρωτώντας τους έναν-έναν, μου ανέφεραν κάποιο κώλυμα. Επιπλέον, όταν ανέφερα ότι το ίδιο βράδυ (25/01/2023) αναλαμβάνει ο κ. Σαμαράς νυχτερινή υπηρεσία, ουδείς σχολίασε», αναφέρει στο υπόμνημά του ο επιθεωρητής.

Οσον αφορά στον μοιραίο σταθμάρχη, ο επιθεωρητής του ΟΣΕ αναφέρει στο υπόμνημα ότι «όταν και εξεδόθη το πρόγραμμα περί τα τέλη του μηνός Ιανουαρίου, ο κ. Σαμαράς θα ελάμβανε επτά (7) ημερήσιες αναπαύσεις, θα επέστρεφε στην Λάρισα για μαθητεία-ενημέρωση νύχτα την 22η και 23η Φεβρουαρίου και θα συνέχιζε νύχτα μόνος του (σχετ. 23α). Όμως λόγω έκτακτων αναγκών (μονοδρόμηση πορείας) στον σταθμό των Ν. Πόρων που διαθέτει διπλή γραμμή, πήγε να εργαστεί 20-22 Φεβρουαρίου εκεί, την πρώτη μέρα μαζί με την ... (νεοπροσληφθείσα) για να ενημερωθεί και ώρες 13.30 – 21.30 και μετά 21 και 22 Φεβρουαρίου, ώρες 07.30 – 15.30. Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι πέρα από την πιο απαιτητική κατάσταση αυτή της μονοδρόμησης, διαχειρίστηκε μόνος του 22 αφίξεις/αναχωρήσεις τρένων.
Μάλιστα, την 21η Φεβρουαρίου μετέβην στον σταθμό των Ν. Πόρων για επιθεώρηση. Ο κ. Σαμαράς ήταν ο μόνος από τους νεοπροσληφθέντες με την πιο πρόσφατη νυχτερινή βάρδια στην Λάρισα τον μήνα Ιανουάριο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA