Μενού
endooikogeneiaki via
Γκράφιτι για την ενδοοικογενειακή βία | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες από γυναίκες ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης από συζύγους ή συντρόφους. Το μεγάλο «στοίχημα» για την ΕΛΑΣ μια εβδομάδα μετά τη νέα γυναικοκτονία με θύμα την 28χρονη Κυριακή έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων είναι να υπάρχει εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στις γυναίκες και να μην φοβούνται να απευθυνθούν στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας.

Στα «χέρια» των αστυνομικών βρίσκεται πλέον η διαταγή με τις νέες οδηγίες για τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Οι οδηγίες ενσωματώθηκαν στον ήδη υπάρχοντα οδηγό που είχε εκδοθεί το 2021 για την αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων.

Πλέον σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση τον συντονισμό των ενεργειών για τη διαχείριση των περιστατικών θα τον έχει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης εάν ενημερώνονται σε πρώτη φάση αστυνομικοί της Άμεσης Δράση που είναι σε περιπολία θα πρέπει η υπόθεση να παραπέμπεται στο κατά τόπους γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας και να ενημερώνεται άμεσα ο επικεφαλής του γραφείου.

Ακόμη με το αντίστοιχο γραφείο θα πρέπει να επικοινωνεί και ο αστυνομικός ενός Αστυνομικού Τμήματος στον οποίο έχει προσφύγει μια γυναίκα για καταγγελία για να του δίνει κατευθυντήριες οδηγίες ενώ θα πρέπει να ενημερώνεται και ο διοικητής του ΑΤ ο οποίος θα πρέπει να ενημερώνει τον αρμόδιο ανώτερο αξιωματικό αλλά και τον εισαγγελέα είτε πρόκειται για αυτόφωρη διαδικασία, είτε για περίπτωση εγκλήματος που δεν συνιστά αυτόφωρο κακούργημα.

Ακόμη σε περίπτωση αυτόφωρης διαδικασίας θα διατίθεται περιπολικό από την υπηρεσία που έχει επιληφθεί της υπόθεσης με στόχο την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη. Εάν δεν είναι διαθέσιμο θα πρέπει να μεριμνούν οι επικεφαλής των κέντρων επιχειρήσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη και στις άλλες περιοχές ο ανώτερος αξιωματικός.

Επιπροσθέτως θα πρέπει να εξασφαλίζεται ασφαλής χώρος διαμονής για τις γυναίκες θύματα μέχρι να ολοκληρωθεί η αυτόφωρη διαδικασία του αδικήματος. Χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «υπάρχουν αστοχίες αλλά υπήρξαν 12.500 περιστατικά το 2023 και η αστυνομία έσωσε 13.000 γυναίκες» και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα είναι ότι κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και στα οποία παρεμβαίνουμε. Επειδή τρέχουν πολύ γρήγορα τα πράγματα παίρνουν άλλη διάσταση.

Οι γυναίκες με την ενθάρρυνση που δέχονται μιλάνε πια». Την ίδια στιγμή η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ συνεχίζει τις έρευνες για τα λάθη και τις παραλείψεις των αστυνομικών που διαχειρίστηκαν την υπόθεση της 28χρονης. Κομβική θεωρείται η μαρτυρία του φίλου της 28χρονης ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι ο αστυνομικός σκοπός του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων δεν έκανε κάτι για να αποτρέψει την δολοφονία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA