Μενού
kakokairia-karditsa
Πλημμυρισμένα σπίτια στην Καρδίτσα | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  • Α-
  • Α+

Γράφημα, που αποτυπώνει –σε πρώτη εικόνα– το μέγεθος της καταστροφής στον θεσσαλικό κάμπο από την κακοκαιρία Daniel παρουσίασε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr.

Τα στατιστικά στοιχεία προκαλούν τρόμο, καθώς τα στρέμματα των πλημμυρισμένων εκτάσεων στη Θεσσαλία ανέρχονται σε 750.000 με όποια συνέπεια μπορεί να έχει μελλοντικά αυτό στην ευρύτερη πέριοχη. Το Meteo, μάλιστα, κάνει λόγο πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel είναι τρεις φορές ισχυρότερα σε σχέση με αυτά του «Ιανού», ο οποίος είχε κάνει την εμφάνισή του στην ευρύτερη περιοχή  το 2020.

grafimata gia kakokairia
Γράφημα για κακοκαιρία | Twitter / @ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μέσα σε μία ημέρα 150 εκατ. τόνοι νερού και λάσπης στον Βόλο

Μάλιστα, στο σχετικό γράφημα γίνεται λόγος πως στον Βόλο, μία από τις πόλεις που επλήγη περισσότερο από την κακοκαιρία, εγκαταστάθηκαν μέσα σε μία ημέρα 150 εκατ. τόνοι νερού και λάσπης. 

Ενδεικτική της κατάστασης, εξάλλου, είναι και τα προβλήματα υδροδότησης που εμφανίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία προκύπτουν από τη μεγάλη ποσότητα λάσπης που κατέκλυσε την περιοχή. 

Πού έπεσαν οι περισσότεροι τόνοι νερού ανά στρέμμα

Το Meteo.gr, συνεχίζοντας, ανέδειξε και την περιοχή του θεσσαλικού κάμπου, όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι τόνοι νερού ανά στρέμμα. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για τη Ζαγορά Πηλίου, όπου μέσα σε μία ημέρα έπεσαν 759,6 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Όπως σημειώνει, το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφηκε την περίοδο του Ιανού, τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου 759,6 τόνοι νερού ανά στρέμμα είχαν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην Κεφαλονιά.

Οι διασώσεις ανά περιοχή

Η παρέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν κομβική στους απεγκλωβισμούς των κατοίκων του θεσσαλικού κάμπου, όπως εξηγεί στο σχετικό του γράφημα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Συγκεκριμένα, το διάτημα μεταξύ 5 - 10 Σεπτεμβρίου, προχώρησε σε 4.250 απεγκλωβισμούς ανθρώπων, ενώ άλλα 2.029 πραγματοποίησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι περισσότερες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων (σ.σ. 9.047 στο σύνολο) καταγράφηκαν στη Μαγνησία με 2.272, ενώ στη Λάρισα 1.057 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, αρκετά περισσότερα συγκριτικά με τις άλλες περιοχές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA